• nearo
    1. Nem is vizsgálják sérülten, mert gondolom viszonylag egyértelmű, hogy a sérült autó a sérülés miatt lassabb lesz, mint amennyit a súlycsökkenés miatt gyorsulna...
    [spoiler=Sporting regulations 35.3]
    The relevant car may be disqualified should its weight be less than that specified in Article 4.1
    of the Technical Regulations when weighed in accordance with Articles 35.1 or 35.2, save where
    the deficiency in weight results from the accidental loss of a component of the car.[/spoiler]
    De most redditen találtam olyat is, hogy a sérült alkatrészt FIA felügyelet mellett cserélhetik, aztán utána mérlegelnek (gondolom ez akkor fontos, amikor a verseny végén sérül az autó, és akkor ezzel együtt is helyezést ér el, lásd pl HAM nemtom hány éve Silverstoneban, amikor utolsó körös defekttel lett első).

2. Akkor most én kérdezek. Hallottál már kvali vagy verseny után a pilóták súlyával kapcsolatban bármilyen büntetésről bármikor...? Nem? Nekem sem rémlik... na ez a bizonyíték arra, hogy tudnak kalkulálni ezekkel a dolgokkal. Tökmindegy hogyan, de beleszámolják a pisit, kakit, izzadást, kopaszodást, felforrt agyvizet, fél kar, fél láb elvesztését, stb. Illetve adott esetben gondolom erre is kérhetnek valami méltányosságot, ha valaki belehányt a sisakjába betegség miatt, vagy mondjuk meghibásodott az itatója, és így nem tudta megfelelően pótolni az elvesztett folyadékot.

3. Mondom, kb a gumi dolog, amivel nagyjából egyetértek, hogy mérhetnének nélküle is... de a gumival együtt is az elmúlt 20 évben a mostanival együtt talán kétszer is előfordult már egy-egy ilyen baki. Szóval szerintem ezt is dekára pontosan tudják a verseny előtt, hogy a végén mennyit fog nyomni az autó az összes kopással együtt. Gondolom sokévnyi tapasztalat alapján pár kilóval a minimum fölé lövik az autót, hogy a verseny végére a legdurvább gumitaktikával is 90% eséllyel 798,5+-0,5 legyen, és az a fél kiló gumi, amit még összeszednek a végén, azt tényleg csak a biztonság kedvéért csinálják.

Egyébként ami teória nekem tetszik jelenleg, hogy amikor Russel autóján visszacserélgették az új alkatrészeket, akkor elfelejtették újraballasztolni az autót... (rémlik, hogy fejlesztésekkel jöttek spaba, csak aztán nála mégse használták azokat). Ez simán olyasmi emberi hiba, amit egy olyan profi csapatból is kinézek, mint a Merci. Sokkal inkább, mint hogy a pitwallon senkinek nem jutott eszébe, hogy nem lesz levezető kör, és a 30+ körös gumik úgy már túl könnyűek.