• shad0w
    Hivatalos: De la Rosa helyettesíti Montoyát!

A McLaren-Mercedes istálló szerdán hivatalosan is megerősítette, hogy a lapockasérüléssel bajlódó Juan Pablo Montoya nem vesz részt a 2005-ös Formula 1-es világbajnoki sorozat harmadik futamán, a hétvégi Bahreini Nagydíjon. A kolumbiai sofőr helyett Pedro de la Rosa versenyez az MP4-20-szal Sakhirban, míg a harmadik autót Alex Wurz vezeti majd a pénteki szabadedzéseken.

Montoya szombat reggel erőnléti edzőjével teniszezett Madridban, amikor megcsúszott és elesett. Az esés olyan balszerencsés volt, hogy a kolumbiai sofőr baloldali lapockáján hajszálrepedés keletkezett. A McLaren istálló orvosai tanulmányozták a sérülést, majd azt javasolták a csapatnak, jobb, ha a pilóta kihagyja a hétvégi összecsapást. Két hét múlva újabb vizsgálatok következnek, de a wokingiak arra számítanak, hogy a dél-amerikai április 24-én, az Imolában megrendezésre kerülő San Marinoi Nagydíjon már visszatérhet a volán mögé.

„Magától értetődően csalódott vagyok amiatt, hogy nem versenyezhetek a hétvégén. Egy Formula 1-es autó vezetése nehéz munka, ilyen sérüléssel szinte elvégezhetetlen. Tartanunk kell magunkat az orvosok utasításaihoz. Pár hétig pihenni fogok, a tévé előtt ülve szurkolok majd a csapatnak. Szeretnék mihamarabb visszatérni. Mivel még csak a szezon elején járunk, sokminden történhet, ezért nem hinném, hogy elúsztak a bajnoki esélyeim.” –nyilatkozta Montoya, aki a kényszerpihenő miatt valószínűleg jelen lehet első gyermeke születésénél, hiszen neje, Connie a napokban hozza világra a csemetét.

A McLaren-Mercedes döntése értelmében Pedro de la Rosa helyettesíti Montoyát az MP4-20 volánja mögött a Bahreini Nagydíjon. A gárda másik tesztpilótája, Alex Wurz a pénteki szabadedzéseken harmadik pilótaként kap szerepet. A spanyol január óta 2168 kilométert tett meg az MP4-20 típusjelű konstrukcióval, míg osztrák kollégája ezidőalatt a Michelin abroncsok fejlesztésére összpontosított a tavalyi évben használt MP4-19B-vel. A vezetőség szerint pillanatnyilag de la Rosa a felkészültebb, ezért neki szavaztak bizalmat.

„Előszöris mielőbbi gyógyulást kívánok Juan Pablonak. Már nagyon várom a bahreini verseny kihívásait, a legjobbat fogom nyújtani. Új tapasztalatokkal leszek gazdagabb, mivel korábban még soha nem vezettem ezen a helyszínen. Az átfogó tesztprogram során volt alkalmam megismerkedni az autóval, a csapatot már egyébként is jól ismerem, így remélhetőleg sikerüll jó teljesítményt nyújtani. Igyekszem élvezni a lehetőséget, amennyire csak lehet.” –mondta de la Rosa, aki utoljára 2002-ben, a Jaguar Racing színeiben indult F1-es futamon.

Bár Wurz szívesen helyettesítette volna Montoyát, elfogadja a csapatvezetés döntését: „Szükségtelen elmondanom, hogy szívesen versenyeztem volna az egyik MP4-20-assal a Bahreini Nagydíjon. Azonban a csapat és én egyetértettünk abban, hogy pillanatnyilag ez a legjobb a megoldás. Már izgatottan várom a pénteki napot, amikor először vezethetem az MP4-20-ast. A csapat többi tagjához hasonlóan én is minden jót kívánok Juan Pablonak.”

Az alakulat vezetői gyógyulást kívánnak Montoyának és bíznak abban, hogy mihamarabb visszatérhet az Ezüstnyíl volánja mögé. Ugyanakkor nincs kétségük afelől, hogy a tapasztalt tesztpilóták megállják majd a helyüket a sivatagi megmérettetésen.

„Az ilyen helyzetekben Pedro és Alex szerepe még fontosabbá válik a csapaton belül. Biztos vagyok abban, hogy mindkét pilóta jól teljesít majd a Bahreini Nagydíj hétvégéjén. A következő hetekben figyelemmel kísérjük Juan Pablo gyógyulását és bízunk abban, hogy mihamarabb visszatérhet az autóba.” –nyilatkozta Ron Dennis, a McLaren-Mercedes első embere.

„Sajnos Juan Pablo a vállsérülése miatt nem versenyezhet Bahreinben. Mielőbbi gyógyulást kívánok neki, remélem Imolában már ismét rajthoz állhat. Pedro ezidáig több mint 2000 kilométeren át vezette az MP4-20-ast, ezért biztos vagyok abban, hogy kompetens munkát végez majd. Kimit és őt Alex fogja segíteni, aki a pénteki szabaedzéseken vezetheti először az MP4-20-at.” –kommentált Norbert Haug, a Mercedes-Benz Motorsport alelnöke.