• willtex
    #180749
    Tavaly: A szabályzat szövege nem volt teljesen egyértelmű. Nem fogom most belinkelni, meg lefordítani neked, annyi energiát ez a vita nem ér. A lényeg, hogy a versenyigazgató kissé kreatívan értelmezte a szabályt. Korábban volt egy megegyezés a csapatok és az FIA között, hogy ha lehet, akkor zöld zászló alatt fejezzék be a versenyt. A versenyigazgató ezt próbálta elérni. Ráadásul Wolff és Horner folyamatosan visítoztak a fülére, Masi meg hagyta magát ezáltal befolyásolni, és egymással ellentétes döntéseket hozott. Ez volt az oka a kirúgásának.

    A szabály megváltoztatásáról szó sincs, felejtsd el ezt a marhaságot! A szabályzat bizonyos kérdésekben felülbírálati jogot ad a versenyigazgatónak a versenyirányítás felett, és ezáltal egy szabadabb mozgásteret hagy a döntésekre. De mindez a szabályok keretein belül történik, és ettől még a szabályok nem változnak meg.

    Mivel az összes jogi procedúra, amin ez eset átment azt a döntést hozta, hogy a szabályokat betartották, ezért a végeredmény jogos. A Mercedes két tiltakozást nyújtott be, ezeket elutasították (naná, az FIA vizsgálta saját magát), feljebb nem ment az üggyel. Rossz nyelvek szerint ennek feltétele volt Masi kirúgása, de ezt az összes érintett fél tagadja. Az különben önellentmondás, ha azt mondod, hogy a szabályokat betartották, de az eredmény jogtalan.

    Ez csak az én véleményem, de szerintem a sportszerűséggel egy bíróság pont nem tud mit kezdeni, mert elvont és szubjektív fogalom. Jogilag csak a leírt szabályok megszegése támadható. Ha van itt jogász és másképp tudja, javítson ki!

    Japán: nem néztem meg a stúdióbeszélgetést, nem tudom, hogy ott mit mondtak, de Wéber kitett később egy facebook bejegyzést, amiben ugyanazt mondja, amit én. Szóval könnyű eldönteni, hogy melyikünknek van igaza. Mindketten ugyanazt mondjuk, úgyhogy mindkettőnknek.