• Hellhammer
    A gyors szakaszokon ott volt a seggében? Én nem láttam. A lassú sikánokban ott volt, de én nem arról beszélek, hanem arról amikor 300 körül tépnek egy egyenesben egymás mögött alig fél autóhossznyira és a végén kivág előzni a hátsó (a 0.2 mp hátrány 300-as tempónál kb. 16 m-t jelent, ami 4 autónyi táv). Régebben azt használták ki, hogy a szélárnyékban a légellenállás kisebb volt + a turbulencia (vagy vákuum?) miatt szívó hatás is keletkezett, így azonos erejű motorral ezt kihasználva elég nagy sebességkülönbséget lehetett elérni.
    Most ez kifejezetten veszélyes az autóra, mert nagy tempónál már nagyobb erővel szorítják oda a szárnyak az autót, mint a saját súlya, és ha beállna a kvázi légüres térbe a másik mögött, az olyan hatással van rá, mintha hirtelen leszakadtak volna a szárnyak. Ez egyrészt a saját autójának a kialakítása miatt van, másrészt pedig az előtte haladó autó kiforrott aerodinamikája miatt, mert annyira optimalizált az egész áramlás, hogy az autó mögött szinte vákuum van. Régebben nem volt ennyire éles az aerodinamikai fejlesztés, inkább a motorerőre gyúrtak (turbo rulez :)).