• donpedro
    Mivel nagyon sokan írják, hogy milyen nyugdíjas tempóban megy Baumgartner, ezért gondoltam, hogy egy kicsit utánanézek a dolognak, hogy is van ez, mik a tények:

Szabadedzésekkel nem foglalkozom, az sehol se számít, ugyanakkor Zsolt védelmében megemlíteném, mert lehet, hogy néhányan nem tudják, hogy Bruni már tavaly is a Minardi tesztpilótája volt, ismeri az autót, ezt kéretik figyelembe venni a szezon elején.

Hozzátenném még, hogy az edzésen mutatott teljesítmény sem abszolut értékben számít, mivel különbözik az üzemanyagmennyiség, ráadásul csak egy körről van szó, amit simán el lehet szúrni, lásd Alonso vagy Räikonnen.

Ezért főleg a versenyben futott leggyorsabb körökre koncentráltam.

Australia:

Bruni a jobb, 5 tizeddel, tegyük hozzá, hogy Zsolt már a verseny elején problémákkal küszködött, a 11. körben 1 percet töltött a boxban, majd két körrel később elektromos hibával kiállt. De legyünk szigorúak, 1-0 az olasznak.

Malaysia:

Mindketten célbaértek, és megint Bruni a jobb, de csak 2 tizeddel. Érdemes még megemlíteni Pantano-t, aki csak 0.6-al volt jobb mint Zsolt a legjobb körében, amit a 41. körben ért el. Mindenesetre 2-0.

Bahrain:

Zsolt ezúttal motorhibával kiesett, Bruni beért. Viszont a leggyorsabb köre Baumgartnernek jobb 0.6-al. Az igazságosság kedvéért megjegyzem, hogy megnéztem Bruni edzésidejét, de az is gyengébb, mint Zsolt köre. 2-1.

San Marino:

Ezúttal Bruni állt ki a 22. körben. Az edzésen Zsolt hibázott, Bruni 1.26.8-at ment, amit a versenyen is megismételt, Zsolt viszont 1.26.0-át ért el, 8 tizeddel verte Brunit. 2-2.

Catalunya:

Kiestek mindketten, Bruni az edzésen és a versenyen is sokkal jobb volt, kb 1 másodperc a különbség. 3-2 Bruni-nak.

Monaco:

Az edzésen Zsolt jobb egy hajszállal, a versenyen viszont Bruni volt gyorsabb 3 tizeddel, ám a 15. körben kiesett. Ezzel együtt is 4-2, bár hozzáteszem, hogy nem tudom Bruninak működött-e a szervója.

Nürburgring:

Bruni az edzésen nem körözött, a versenyen mindketten célbaértek, Zsolt legjobb köre 0.9-el jobb, mint Bruni-é. 4-3.

Canada:

Bruni megint nem edz, a versenyt sem fejezi be, a 30. körben kiáll. A leggyorsabb köre 0.5-el gyengébb, mint Zsoltié. 4-4.

Usa:

Bruni az edzésen jobb, a versenyen viszont nem tett meg értékelhető kört, ezért ezt a futamot nem értékeltem.

A párharc állása 4-4.

Konklúzió: Bruni nem azért esik ki mert gyorsabban megy a versenyben, ergo Zsolt nem azért megy végig, mert lassabb. Bruni az edzéseken rendre gyorsabb, ez tény, de ez megtévesztő lehet. Amiért versenyben Zsolt sosem előzi meg Bruni-t (bár nem sokszor alakult ki ilyen szitu), az két okra vezethető vissza: Zsolt nagyon sokat csúszkál, sokat ront, megpördül, stb, és ezzel pozíciót, időt veszít. Ma direkt figyeltem a köridejét a verseny alatt, amikor nem hibázott, akkor Coultharddal, Fisichellával azonos szektoridőket is autózott. Ugyanakkor rengetegszer voltak teljesen elrontott szektorok, ami csak hiba miatt lehetett olyan amilyen.

A másik ok pedig az, hogy nem tud rajtolni, emiatt mindig az utolsó helyen találja magát az első kanyarban, és onnan már elég nehéz feljönni.

Összességében véve én azt mondom, hogy Baumgartner semmiképpen nem rosszabb pilóta, mint Bruni. Ezzel persze nem mondtam sokat, hiszen valószínűleg az olasz sem egy nagy eresztés, de mivel más összehasonlítási alapom nincs, ezért ezzel kell megelégednem. És én ezzel meg is vagyok elégedve. Zsolt megteszi amit a csapat kér, behozza az autót a célig, és szerintem nem ő lóg ki látványosan a mezőnyből, hanem a Minardi.

A konklúzióval lehet vitatkozni, a tényekkel inkább ne plz :))