Melyik a jobb - RTlklub vs tv2
  • Kata
    A bemásolt levélhez én is tudnék hozzátenni némi személyes tapasztalatot is:

Idén márciusban történt, hogy felhívott egyik fotósom Klinszky Gábor - akit mellesleg Magyarország legjobb fotósai között tartanak számon - hogy az RTL klubtól mennek hozzá interjút készíteni, és hogy a képeimet megmutathatja-e. Az interjú a modellekről és a fotósokról szólt, hogy a fotósok mit tesznek annak érdekében, hogy a képek még jobbak, még ütősebbek legyenek. Annyit mutatott egy fotómon, hogy a ruhám alól elővillanó melltartópántot hogy tudja eltüntetni a képről. Mondom, persze, jó kis ingyenreklám nekem is - meg örültem, hogy nem kell agyonretusálni a képem, és azzal égetni magam. Szépen elbúcsúztunk, legközelebb akkor hívott, hogy mikor lesz műsoron a riport. Megnéztem. Utána infarktus majd idegroham kerülgetett. Az ominózus riport a nagy becsű Fókusz műsorában látott napvilágot, azt hiszem épp Marsi Anikó konferálásával. A riportban két orosz(?) csajt mutogattak, aki itt nálunk valami fotósnál készített akt és szexképeket. És hogy mi mindent megtesznek, azért, hogy szebbek legyenek a képen. Amúgy elég csúnyácskák voltak, és az alakjuk sem volt valami bombázó, de ez most nem tartozik a tárgyhoz. Erre jön a snitt: Klinszky a híres modellfotós (nem szexfotós!) épp mutogatja a képem, eltünteti a melltartópántot a képről. Megint snitt, téma a szex és az aktfotózás. Snitt: megint Klinszky beszél a modellekről, modelljeiről. Tovább nem folytatom én sem. Aki elolvasta az alábbi rendezvényszervezői dolgot, az már tudja miről van szó: a vágás és a riport összetétele több témából, interjúból.
    Itt sem mondták ki, hogy Klinszky szexfotós, és az éppen bemutatott modellen (én) is ruha volt rendesen. Ennek dacára én is kaptam a telefonokat, leveleket, hogy mi van, már szexiparra váltottam?! - Mivel tudták, én aktot, félaktot sem csinálok, hanem modellként dolgozom. Klinszky is égett, én is égtem.
    Bőgve hívtam fel, hogy mi volt ez, nyugtatgatott, hogy ne foglalkozzak vele, ő is azt teszi. Mikor az ügynökségnél elmondtam a főnökömnek, ingatta a fejét - nem szereti, ha a modelljeiről negatív, vagy éppen qurvás képet alkotnak. Ő is megnézte a műsort, beszéltek Klinszkyvel is. Végül annyiban maradtak, hogy úgysem tudják megfogni a tisztelt RTL klub tökeit, mert az jól be van védve: miszerint nem változtattak meg semmit, mindent ugyanúgy adtak le a riportban, ahogy azt felvették - akár csak a lenti példánál.
    Persze... De az már változtatásnak számít, ha a riport nem eredeti témájában fut le, és célzatosan meg van vágva, a kommentárokkal együtt azt sugallva a nézőnek, amit a főszerkesztő akar. Én azóta így nézem ezeket az ominózus műsorokat, mint a Fókusz, Aktív stb. És inkább humorosnak tartom, számolgatom, hány riportból lett összevágva, és a mondatokat hol kurtítják, vagy milyen kommentár mellé illesztik be. Legalább olyan, mint amikor valami humor műsorban a humorista feltesz egy kérdést, és egy politikust bevágnak a Parlamentből egy fél mondat erejéig - amit valamelyik felszólalásából vettek. És röhög a néző. Most már én is ezt teszem.
    Sajnos jogilag nem lehet őket megfogni, mert kimagyarázzák, meg felhúzzák az orrukat, hogy a média szabadsága, meg egyéb. Nem csodálom, hogy most Hernádi Judit is és Demjén Ferenc is perli a tévét. Pedig ők nem azok a típusok, akik csak úgy felhúzzák magukat minden hülye pletykán, de mégis besokalltak.