Játékmagyarítások fóruma

Magyarítás és magyarosítás különbsége
(https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarosítás)

Ebben a topikban NEM az M.I./Gépi segítéses fordításokkal foglalkozunk.
Ne reklámozd, ne szúrd be hírként, ne emlegesd, ne is kelts feszültséget ezzel a témával!
Köszönjük.

Magyaritasok.hu | HunosítókTeam | Lostprophet | PS Hack Fórum | Unreal Engine 4 Tutorial (Kena) by .:i2k:.
  • PetruZ
    Ez egy jó nagy vaskos marhaság, túl kellene már lépni ezen az ócska "ha azt hiszed jobban tudod, akkor csináld" szemléleten.

Szerintem (és itt most csak a játékfordításokra koncentrálnék):
    1. Aki fordítást vállal, annak igenis kutyakötelessége odafigyelni arra, amit tesz, hogy ne adjon ki a kezéből olyan borzalmakat, mint amiket pl. HJ az #5094-es hozzászólásában megemlített. De ezek megint csak az utóbbi idők hordalékai, olvass csak vissza, szinte minden oldalon előfordul egy-két hasonló. És nem mellékesen - sőt, számomra nem is túl meglepő módon - ezek többsége az általános iskolai alsóbb tagozatos helyesírás témakörébe tartozik... Ja, a "tanulni, tanulni, tanulni" mantrát is nyugodtan benyöghetnéd nekik, több hasznát vennék. Vagy minimum az angol-magyar nagyszótár használatát megtaníthatnád, ugyanis abban helyesen vannak leírva a magyar szavak is, bár néhányuknak még a betűk pontos sorrendbéli kimásolása is komoly problémába ütközik. De ha így sem megy, akkor az értelmesebbje megkérdez valakit mailben, fórumon, élőben, de nem a NeuroTran-on átzavart zagyvalékot használja változtatás nélkül.
    2. Aki nem fordít (ill. csak kis mértékben), csak "menedzsel", összerakja a végleges változatot, azé a teljes felelősség a végeredményt illetően. Ha sz*r jön ki a keze alól, akkor meg ne mutogasson a fordítókra - ha átvette tőlük az anyagot és megnézés nélkül beépítette, akkor az már az ő bulija.
    3. Aki meg kipróbálja a fordítást és bármilyen hibát talál, nyílvánvaló, hogy jelzi. Akár így, akár úgy. Joga van hozzá. Joga van kritizálni, jobb javaslatokat tenni, estébé. Aki felvállal egy fordítást, ezt is bele kell kalkulálja, a hisztinek helye nincs, elvégre ha sz*r valami, az akkor is az lesz, ha parfümillatú az a kübli, amiben büszkén körbemutogatja...

Érdekes módon vannak olyanok, akik képesek ezek szerint jól és pontosan dolgozni, szóval a módszer bizonyítottan működik. Voltak már olyanok is, akiket pont az itteniek "neveltek meg" egy kicsit (jó értelemben, persze).

Uff, én beszéltem és most nagyon be voltam rágva. A pofonokat, vállonveregetéseket ki-ki a maga értelmezésében értékelje, a többséget tekintem annyira értelmesnek, hogy el tudja dönteni, melyiket kapta...