Játékmagyarítások fóruma
Magyarítás és magyarosítás különbsége
(https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarosítás)
Ebben a topikban NEM az M.I./Gépi segítéses fordításokkal foglalkozunk.
Ne reklámozd, ne szúrd be hírként, ne emlegesd, ne is kelts feszültséget ezzel a témával!
Köszönjük.
Magyaritasok.hu | HunosítókTeam | Lostprophet | PS Hack Fórum | Unreal Engine 4 Tutorial (Kena) by .:i2k:.
Magyarítás és magyarosítás különbsége
(https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarosítás)
Ebben a topikban NEM az M.I./Gépi segítéses fordításokkal foglalkozunk.
Ne reklámozd, ne szúrd be hírként, ne emlegesd, ne is kelts feszültséget ezzel a témával!
Köszönjük.
Magyaritasok.hu | HunosítókTeam | Lostprophet | PS Hack Fórum | Unreal Engine 4 Tutorial (Kena) by .:i2k:.
-
romasításról tudtok-e? 
Amúgy gyűlölöm a "roma" szót! Ezt azok találták kevésbé pejoratívnak, szépnek, akik most a "cigány vezetés" puha székeiben zsebelik be a havi másfél millányi jövedelmet, MINDENKI kárára...!
A "roma" szó (embert jelent) nem az én nyelvemen szól, nem az én identátisomat jelenti - ez egy európai cigány szó, mit a mi "cigányaink" véltek helyesnek magukra illettetni a század közepétől. Még Kemény István is használja - igaz, felváltva az általam preferált, valódi megnevezéssel, a "cigánnyal" - az 1971-es első modern cigányfelmérés során. Azóta pedig divat lett használni.
Nekem a "roma" szó jobban fáj, mint a "cigány"!
A cigány azt jelenti ami vagyok, a "roma" pedig azt, aminek az "idegenek" láttatni akarnak engem.
Amióta léteznek a cigányok azok cigányok. A XIV. század végétől kezdtek beszivárogni Európába, s már akkor, az első megjelenési helyükön, Görögország városainak szélén így szólították őket: athinganos - s mikor rafináltan egyiptomiaknak kezdték magukat hívni [fizikailag nem jöhettek Egyiptomból!], hogy szabadon vándorolhassanak egy olyan világban, ahol már a letelepedett népeket szerették, és a vándorlókat gyűlölték, akkor ez lett a nevük: egypts... ezért és sorolhatnám még, lett a nevük Európában:
athinganos, gitanos, egypts, bohemians, romas, cigányok...
[Bocs, kibújt belőlem a szociálpolitikus
]