Bukott Killer/Morder CD-iro
  • Morpheus
    Sziasztok!

Nem tudom, hogy megnyugtató-e, de a hwsw-s topikról kimásolva. A "szakértő" egyik hozzászólása:

"A sitteles urban legends... (sajat ismerettsegem szerint, es azert eleg sok uygem volt mar).

Tehat osszefoglalom:

1. atlag userhez kicsi az esely, hogy kimennek foglalni.
    - ha nem rendel (mert akkor ugyebar megvan a cime, stb.)
    - ha nem arusit (mert esetleg lebukik)
    - ha nem jelenti fel valaki (ez kivedhetetlen)

2. Warez szerver: nem gyakran szoktak ilyen helyeken loggolni.
    IP alapján persze eseetleg vissza lehet nyomozni az egyes usereket, de egyrészt sok adminisztráció, másrészt költség és idő.

3. A jogvédők nem elsősorban a letöltők ellen lépnek fel, hanem azok ellen, akik pénzt próbálnak csinálni mások szellemi termékéből. (Lásd filmmásolók, warez szervekre, stb.)

4. A törvény azt engedi meg, hogy te tölts le (filmet és zenét), és kiírd magadnak. Programok esetében nincs "szabad felhasználás".

5. Az ASVA is képvisel egy álláspontot, az ARTISJUS is, aztán van még a törvény, van a letölteni kívánók, és persze vannak a szakértők. Ezek között összhangot találni nagyon nehéz.

De... amíg a törvény lehetőséget ad a szabad felhasználásra, és ezt az egyik nagy magyar közös jogkezelő szervezet jogásza megerősíti, addig a film és zeneletöltőknek nincs félnivalójuk. És bár értem az ASVA és a MAHASZ álláspontját, nem tudok minden esetben egyetérteni velük. Mert ahogy azt már írtam egy párszor: függetlenül attól, hogy egy törvény jó vagy sem, azt kell alkalmazni.

Ugyanakkor sokszor hallottam már, hogy a bíróság nem ismerte el a szabad letöltés lehetőségét. Mivel ezen ügyekben nem rendelkezem pontos infóval, így nem tudom, mi lehet ennek az oka (pl. ügyvéd bénázása, lobbi erőssége, valami egyéb tényező, bizonyíték, stb.). Egy biztos, nekem még soha nem volt olyan ügyem, ahol bárkit ok nélkül ítéltek volna el. A szakértő feladata, hogy pártatlan legyen, sem a gyanúsított, sem a jogvédők érdekét nem nézheti. Tényekre kell szorítkoznia, olyanokra, amiket bármilyen bíróság előtt 100%-osan meg tud védeni, indokolni, magyarázni. Ha nem így teszi, hülyét csinálhatnak belőle, és természetesen egyéb következményei is lehetnek."