Bukott Killer/Morder CD-iro
-
Nem olvatam a hozzászólásaidat, hol is vannak pontosan?
Én csak azt tudom, hogy rengeteg városli legenda terjeng a mobilokkal kapcsolatban (is). Én sem a TV-ből tájékozódom. :)
De nézzük meg inkább:
Ha belegondolunk a dolgoba, akkor az elméletileg lehetséges, hiszen a telefonok bekapcsológombja elektronikus működésü, így ahhoz, hogy bekapcsolhassuk, a telefonoknak egyfajta "standby" állapotban kell lenniük. (de javítson ki valaki, ha tévedek!)
Innentől pedig csak megfelelő szoftver kérdése, hogy esetleg kikapcsolt állapotban is figyeljenek bizonyos jeleket, amire adott módon reagálhatnak. Tehát elvi akadályok nincsenek, viszont szerintem a gyakorlatban ezt igen bajos lenne titokban tartani. Egyrészt, hány különböző telefongyártó van? Hány cég/ember fejelszt mobiltelefon oprendszert? Hányan férhetnek hozzá azok forráskódjaihoz? Rengetegen! Nem is beszélve a milliónyi "mobile freak"-ről, akik képesek ízekre szedni a mobilok hardverét és szoftverét. (pl. a különböző Unlock/Flash-boxok gyártói, stb)
Másrészt, mivel a GSM szabványban nem szerepel hasonló funkció, így az is kérdéses, hogy a gyártók honnan tudják, hogy ezt nekik be kell építeni? Mivan, ha én elkezdek mobilokat gyártani? Meglátogat egy fekete autó és megmondják mit kell még implementálni a mobiljaimba?
Mivan, ha Szlovákiában, vagy Brazíliában alapítok céget? Ott is jönnek? Nem hiszem...
Szóvla az egészhez minimum feltételezni kéne egy globális titkosszolgálati összefogást. :)
Arról még nem is beszéltünk, hogy egy ilyen "extra feature" kiderülésével az adott gyártó lehúzhatná a rolót. (Én sem vennék ilyen mobilt)
Akit le akarnak hallgatni, azt úgyis lehallgatják, ha van nála mobil, ha nincs.