Bukott Killer/Morder CD-iro
-
Nexus #1143 Felhívtam a bíróságot hogy tisztázzam ezt az egészet. Itten azért erőteljes félretájékoztatás esete forog fent, mármint Nyolcadrendű leveleiben. A tények a következők:
11 ember van, aki nem fizetett, a tartozás kb. 240.000 forint. Ellenük valóban elindult a végrehajtási eljárás, de CSAK AZOK ELLEN, AKIK NEM FIZETTEK!
Ezen kívül még azokhoz ment ki a végrehajtó, akik RÉSZLETFIZETÉST KÉRTEK. Ez nem foglalást jelent, hanem a szokásos hivatali eljárást, amelynek során felmérik az illető vagyonát. Ezt is a végrehajtó végzi el.
Nyolcadrendű sorstársunk esetében is erről van szó, csak ezt ő elfelejtette velünk közölni. A hölgy azt mondta - énszerintem őróla - hogy tudja ki "veri a balhét", az illető részletfizetést kért, ezért ment ki hozzá a végrehajtó, nem azért hogy foglaljon.
Ha a nem fizetők esetében a végrehajtás nem jár sikerrel, akkor viszont tényleg a többiekre is kiterjesztik a végrehajtást. Mindenkin ugyanannyit, a teljes hiányzó összeget fogják követelni. Ez az egész addig tart, amíg a teljes összeg be nem folyik.
A végrehajtó nem rendőrrel megy, hanem egyedül. Ha kimegy, lehet rögtön be is fizetni, de csekket is lehet kérni. Ha ilyenkor az ember nem is a teljes összeget fizeti be, hanem pl. 30.000 forintot (a hölgy mondta ezt az összeget példaként) akkor nyer pár hónapot. Ha mindenki befizet valamennyit, és az összeg összejön, akkor megszűnik a végrehajtás.
Az ügyintéző akivel beszéltem, nem mondhatta meg azok nevét, akik nem fizettek. Azt mondta hogy megpróbálhatunk levelet írni a bíróságnak és rajtuk keresztül elkérni a neveket, de ő mint gazdasági ügyintéző csak úgy nem adhatja ki. Még nem volt arra precedens, hogy így kellett volna a nem fizetők neveit elkérni a bíróságtól, de azt mondta hogy szerinte kiadják majd.
Ha ők nem fizetnek, és nekünk kell kifizetni az ő részüket is, akkor elvileg polgári pert is lehet indítani. Gyakorlatilag azonban az illeték, amit ilyenkor le kell rakni, akkora hogy nem lesz érdemes ezt megtenni.
Aki mindezt elmondta nekem: Tóth Sándorné, a Csongrád megyei Bíróság gazdasági hivatalának ügyintézője, a telefonszáma: (62) 562-562, 1234-es mellék. Egyébként megértő volt (bár mi már tudjuk, hogy ez nem jelent semmit). Azt mondta nem érti miért mondta ki a bírónő az egyetemlegességet, és miért kell mindenkinek a kártól függetlenül ugyanannyit fizetnie.
Egyelőre tehát nem kell aggódnia senkinek, aki befizette a maga részét. Szerintem: most még ne fizessen be senki semmit, aki már befizette a maga részét. Várjuk meg, hogy mennyit tudnak behajtani azokon a nyomorultakon, akik arra számítanak hogy majd mások kifizetik helyettük a bírságot. Arra viszont fel kell lélekben készülni, hogy ha ez nem sikerül maradéktalanul, akkor pár hónap múlva hozzánk is jön a végrehajtó. Akkor viszont javaslom, hogy mindenki kérjen csekket és fizesse be a rá eső pár ezer forintot. Utána aki (és ahogyan) akarja, behajthatja a maga részét a nem fizető kollégákon, de legalább a végrehajtótól nyugtunk lesz.