Bukott Killer/Morder CD-iro
-
TheEye #1061 Megtörtént, vége.
Most értem haza, 10:00-re idéztek be az atom városába. A portán bejelentkeztem a századoshoz, aki le is jött hozzám, és azzal kezdte, hogy pontot rakunk az ügy végére, ne izguljak, felajánlotta, hogy tegeződjünk. Ó, mondom magamban ez itt egy mézesmadzag, nem eszem meg. De nem. A fickó egy (soha nem mondtam/írtam még ilyet rendőrről) korrekt, humoros, segítőkész! ember volt, látszott -és mondta is-, hogy ezek nem azok az ügyek, amivel szívesen foglalkozik százados létére, de sajnos kötelező, tisztában van vele, hogy mi nem vagyunk bűnözők (!!!), és hogy a bűnözés nem ott kezdődik, hogy az ember rendel postán 1-2 cd-t. Én csak néztem magam elé, és egy néma monológban mondtam, hogy ha ennek a fele igaz, már jó napom van és szerencsém. Így lett.
Kezdjük az elején. Elmondta a leírt mondatokat, de ezt egy oldott beszélgetés keretén belül, egyáltalán nem voltam feszült, holott ideges típus vagyok. (főleg amikor bementem az oroszlán barlangjába (nem voltam még), a pulzusom enyhén súrolta az emberi maximumot) Megmutatta a cca 200 oldalas szakértői véleményt, mely a már említett software-ek listájából, (már csak az értéket képviselő programok szerepeltek rajta, a 0 Ft-osak nem) a winchesterem FAT táblájából (!!!) és a programok értékéből állt, amelyet a Depo (www.depo.hu) szerint árazott be.
Nagyon lényeges!!! Elmondta, hogy a Btk módosítása és július elsejei hatályba lépése miatt az ügyészség utasította a paksi rendőrkapitányságot, hogy másfél héten belül tegyen ponton az ügy végére. Ennek következtében gyorsított eljárás folyik, nem hülyéskednek azzal, hogy kölcsönadtad-e valakinek a programot, stb. És a lényeg: A RENDŐRSÉG MINDEN ESETBEN (kivétel természetesen a terjesztő) MEGROVÁSI JAVASLATTAL TOVÁBBÍTJA AZ ÜGYÉSZSÉGNEK AZ EGYES ÜGYEKET!!! Ergo NEM LESZ TÁRGYALÁS!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ez első kézből származó információ, nem állítólagos, ez tuti. Valószínűleg ez is annak tudható be, hogy az ügyészség minél előbb le akarja zárni az ügyet az új, számunkra is kedvező Btk hatályba lépése miatt.
Úgy vettem ki a szavaiból, hogy a szakértőt sem mi álljuk, azt mondta hőzöngve (amúgy igaza volt), hogy ez az egész ügy a rendőrségnek egy nagy ráfaragás, kidobtak az ablakon 200 MILLIÓ, azaz KÉTSZÁZ MILLIÓ FORINTOT a szakértőre. Most vonatkoztassunk el az összegtől (ami kissé nehéz :), itt a hangsúly most azon van, hogy a rendőrség dobott ki ennyi pénzt. Sajnos nem kérdeztem meg, hogy akkor most ők, vagyis az állam állta ezt is? Remélem igen. (Az én átvizsgálásom 400.000 Forintba került amúgy, ezt is elmondta)
Fiatalkorúság kérdésében nem volt szerencsém. Mivel a házkutatáskor már betöltöttem a 18-at, így felnőttként bírálnak el. Felvetettem a jegyzőkönyvbe, hogy a rendelésnél még kiskorú voltam, remélem az ügyész is elolvassa tüzetesen. Szóval nincs jelentősége, csak akkor, ha a házkuti idején még kiskorú valaki. A rendelést nem tudtam letagadni, mivel az orrom elé rakta a HELYI POSTA ÁLTAL FÉNYMÁSOLT KIVONATOT A POSTAI CSOMAGJAIMRÓL (!!!!!!!), mármint azokat, amelyek a terjesztőtől jöttek. Hát mondom ezt nehéz tagadni, igen, rendeltem tőle. Azt, hogy miért mondtam meg, hogy játékot rendeltem, más tészta. Tudni kell, hogy még a házkutatás után szüleim egy ügyvéd ismerősükkel közösen, a tudtomon kívül írtak egy panaszt a Rendőrségnek és az Ügyészségnek, melyben az szerepelt, hogy a "fiunk kiskorú volt, mikor rendelt emlékezete szerint néhány cd-t, melyeken játékok találhatóak". Ezek után nem mondhattam azt, hogy selyempapírt rendeltem és dianás cukort, mivel előtte volt a levél is. De ez most nem számít.
Megkérdeztem azt is, hogy ha Csiki-Szász és Psáder bp-iek, mit keresek most Pakson? Elmondta. A bizonyos Engler Attila (úgy emlékszik) egy paksi fazon, aki dekóderekkel (televíziózás) foglalkozott, valami illegális tevékenységet folytatott. Kimentek hozzá házkutatási paranccsal, és az akkori idős tiszt, aki vezette a nyomozást, eléggé rá volt pörögve a másolt cd-kre és hasonló dolgokra, és mivel az Englernél állítólag százas nagyságrendű kompaktlemezeket találtak, megkérdezték tőle, hogy ugyan mondj má' meg, honnan vannak. Ő pedig készségesen elhintette, hogy Csiki-Szásztól, azaz Castellumtól rendelte. Hát ez az alfája az egésznek. Megértettem, kik ezek az ismeretlen nevek, akik által kijöttek hozzám házat kutatni. Beköpte a castellumot, kimentek hozzá, az meg szépen kitálalt minden nevet (emilek vagy utánvétes cetlik útján), akinek küldött, gondolom vádalku gyanánt (ezt nem mondta a százados, ez már csak az én véleményem) Összefoglalva azért kerültünk Paksra, mert az Engler-féle ügy ott kezdődött, és mivel a paksiak kezdték meg a nyomozást a 2 ügyben, ők is fejezték be, annak ellenére, hogy a terjesztők pestiek. Mondta még, hogy -már megszokott módon- az ország minden pontjáról jöttek emberek ez ügyben kihallgatásra hozzájuk.
Az általam levitt szoftvereket nem számíttattam be, megbeszéltük ezt is, hogy nem nagyon lehet. Elfogadta volna számla nélkül a gyári cédét, de mikor mondtam, hogy lehet, hogy nem egyezik meg a sorozatszáma a lefoglalt winchesteren szereplő programéval, (holott a verzió stimmel) azt válaszolta, hogy akkor szerinte ne erőltessük. És miért? (a következő fontos info) CSAK AKKOR EMELNEK VÁDAT, HA EGY JOGTULAJDONOS (pl. Adobe, m$) ADOTT PROGRAMJAI ELÉRIK AZ 1.000.000 FORINTOS HATÁRT. Akkor viszont bukta. Nekem szerencsére csak az összérték volt kereken egy milla, így nem lesz bajom. Nem is erőltettem a szoftverek lehúzását a listáról így, mivel tényleg nem azok voltak a gépen, és mivel a sorozatszámát, kulcsát felírta, a szakértő (lehet, nem biztos) megállapította volna, hogy nem egyezik, és lehet, hogy mehettem le volna megint, de nincs az a pénz, amiért én még egyszer Paksra dugnám az orrom.
A kihallgatás abból állt (észre se vettem, hogy elkezdődött), hogy az addig elmondottakat leírta gépbe, közösen megfogalmaztuk, hogy jól hangozzon, felvetettem azért a kiskorúságomat, meg számos pozitív dolgot, ami remélem majd használ nekem. Bele kellett írni az önéletrajzot (!!!!), ami nekem még elég sovány, mivel 20 éves vagyok, így csak a sulik mentek bele, nyelvvizsga, stb. természesen árnyaltan és szépen. Ezek után még az adatokat rögzítette, szüleimről, családi állapotomról kérdezgetett (foglalkozás, stb.), voltam-e katona, végzettségem, komolyan mondom már csak a kedvenc színemet hiányoltam. Ja, megkérdezte ismerem-e a fenti személyeket, mondtam hogy természetesen nem, soha nem találkoztunk, én csak egy Castellum nevet ismerek, de hogy ki az, arról halvány lila dunsztom sincsen. Kérdezte, hogy rendeltem-e mástól, illetve többet mint 2, mondtam nem, nem emlékszem. Kérdezte még, hogy amit rendeltem, az szerepel a winchesteren. Mondtam nem, nem emlékszem. Kérdezte, hogy Miket rendeltem. Nem emlékszem. Úgyhogy a főbb dolgokra a helyes választ adtam, hozzá kell tegyem ezek mind igazak is voltak.
Most tényleg nem emlékszem :) több információra, amit mondott, de úgy gondolom ez is rengeteg. Nem azt mondom, hogy összehaverkodtunk, de teljesen normális volt, lehet, hogy más körülmények között semmibe vesznek és egy kukkot nem mondanak az ügyről és hátteréről, valamint a feltételekről. Sok mindent megtudtam, remélem meg tudtam nyugtatni azokat, akik ez után mennek még kihallgatásra Paksra.
Khmm. Természesen kihagytam valamit. A "rabosítást", ők így nevezik. Megkérdeztem mióta hatályos ez az egész: 2000 márciusától. Azóta kötelező minden gyanúsítottat lefényképezni 4x: jobbról - balról - előlről és előlről valami számokat tartalmazó táblával. Ezek után ujjlenyomatvétel következett, mind a 10 ujjamról külön külön és egyben + tenyérlenyomat, ÉS MINDEZ HÁROMSZOR. Tehát durván fél óra volt ez a procedúra, de szerencsére ezt is egy fiatal srác végezte, akivel eldumáltam és elszívtunk egy dohányterméket is, tehát ez is könnyen ment. Nem mondom, hogy megszerettem a rendőrséget és ezen túl feltétlen híve és tisztelője leszek, de ez a 2 fazon teljesen rendes volt velem. Miután megtörtént a rabosítás, ez a fószer kikisért a kapuig (!!!!!), elköszönt és kellemes hétvégét kívánt, én pedig viszont kívántam neki, és elégedetten, kellemesen csalódva jöttem ki az épületből...