kep
FAQ - mielőtt alapdolgokat kérdeznél, olvasd el
Lényeges elemeket, történéseket eláruló spoilerek törölve lesznek, ha nincsenek elrejtve!
[ Letöltőhelyeket fitogtató kérdések és válaszok törölve lesznek! ]
[ Anime Addicts ] [ Aoi Anime ] [ Anime képrejtvény (SG) ] [ AMV (SG) ] [ MyAnimeList ]

Vannak itt blogok is ám: [ Grouther's Anime Diary ] [ LasDen Sub ] [ Prof. William blogja ]
Megoldások 10 bitre: [ PetruZ tanácsa a topikban (MPC-HC, FFDShow) ]
  • [NST]Cifu
    Na, eddig főleg Read Only voltam a topicban, most viszont egy sorozat kapcsán egy picit aktiválom magam. Ez a sorozat pedig a Starship Operators. Na első körben már az csoda volt, hogy a figyelmemet egyáltalán egy pillanatra is felkeltette egy ilyen semmitmondó cím... (nehezemre esik megérteni, hogy is sikerül az Anime v. Manga sorozatok címeit olykor piszkosul jól eltalálni, máskor meg olyat összehozni, amihez még egy fékezett habzású mosópor neve is frappánsabb lenne)

A történet röviden: 2300-ban járunk, az emberiség számtalan bolygók kolonizált már, melyek saját kormányal és kultúrával rendelkeznek. A Kibi bolygó Védelmi Erőinek végzős űrkadétjai a vadonatúj Amaterasu űrcirkálón teljesítik a kiképzés végét jelentő gyakorlati utat, mikor sokkoló hírről értesülnek: az agresszív Királyság (A Henrietta népek szövetsége) és Kibi között hadiállapot lépett életbe, ami rövid úton, Kibi behódolásával ér véget, hála az ellenfél nyomasztó katonai fölényének. A kadétok azonban úgy döntenek, hogy saját háborút indítanak a Királyság ellen, a harchoz szükséges anyagi hátteret pedig úgy biztosítják, hogy egyességet kötnek a Galaktikus Hírcsatornával, amely egyfajta valóságshowt közvetít a hajóról. Közben a hajó felveszi Kibi volt miniszterelnökét is, aki számüzetésbe vonul, és a hajó számára igyekszik politikai támogatást szerezni. Miközben az Amaterasu hol az űzött vad, hol a vadász szerepében találja magát, mintegy nemezise lesz a Conquistator űrcirkáló és veterán parancsnoka.

Rövid vélemény a sorozatról: Kezdjük a rosszal. A szokásos klisék visszaköszönnek, csupa tini, akik egy hatalmasabb, és minden tekintetben erősebb ellenfélel szállnak hősiesen szembe. A karakterek mindegyike sajnos sablonos, nem igazán vettem észre igazi egyéniséget, vagy különösebben jól kidolgozott személyiséget (talán a Conquistator kapitányának kivételével). A párbeszédek sajnos (különösen az első részekben) meglehetősen fantáziátlanok és zagyvák (vagy a fordítás az, ezt nem tudom). Elmaradhatattlan a látványelemek fontossága, minhogy a lánykadétok szűkre szabott, desingos egyenruhát viselnek, vagy a logikai bukfencek (az Amaterasu ugyan egy csúcstechnikát képviselő számítógéppel van felszerelve, de a tüzérnek kézzel kell a célkeresztet a célpontot jelölő jelre vinnie...). A történet fonása is több sebből vérzik, hogy a fő karakterek "jellemfejlődéséről" ne is beszéljünk. Tehát adva van egy alapjában véve középszerűnek tűnő alkotás. De akkor miért vesztegetem a szót rá?

Azért, mert ott van az űrcsaták (számomra kedves) ábrázolásának egy csodálatos példája. Nagyszerűen érzékeltetik a gigászi távolságokat és a tehetettlenségi mozgásból fakadó manőverezés problémáit (még ha persze messze is van attól, hogy reálisnak nevezzük), illetve a nagy távolságokból vívott harc embertelen mivoltát. Jól ki vannak találva a legtöbb űrhajó desingjai, az, hogy az energiafegyverekkel vívott harcban a páncélzat hővédelme jelenthet mentséget az ellenséges lézerágyúk találataitól. Mindez különféle stratégiai finomságokkal megtűzdelve, amit tovább fűszereznek a sorozat közepétől a politikai harctér megnyitásával. Ha jól tudom 13. részből áll az egész sorozat, én eddig a 11. részig láttam, és alapjában véve jó véleménnyel vagyok róla, csak ajálani tudom azoknak, akik valami különlegességre vágynak, de kerüljék azok, akik a pörgős, feszített ütemű akciójelenet-orgiákat kedvelik - ez a sorozat nem nekik szól.

[center]