• ibrik
    Redhat-félét még nem próbáltam.
    Bár az is igaz, hogy én is csak mostanában kezdtem el próbálgatni a linux-ot és eddig még csak az UHU-t és a SuSE-t próbáltam ki.
    Az UHU-val nem volt gond ilyen téren, de azt úgy teleítettem, hogy csak az a vinyó volt a gépben, amelyikre kizárólag a linux-ot telepítettem. Aztán telepítés után visszacsatlakoztattam a többi vinyót is és kihasználtam, hogy az alaplapom BIOS-ával boot-oláskor le lehet kérni egy boot-menüt és választani, hogy melyik meghajtóról induljon OP-rendszer (ha van telepítve rá).

Viszont a SuSE-t úgy telepítettem, hogy bent volt a WinXP-s vinyó is, így annak az MBR-ébe írta be magát a SuSE 9.1 boot-menüje.
    Naszóval engem is elért így az a probléma, hogy amikor a SuSE boot-menüjéből a windows-t választottam, az XP ba...ott elindulni. De már fel voltam készülve erre, mert olvastam erről a problémáról a különböző linux-os fórumokon.
    Megoldás: gép indítása windows-os boot-floppyról és az fdisk indítása a következőképpen:
    fdisk /mbr
    Az "mbr" paraméterrel az fdisk rendberakja az XP számára a boot-olást, visztont innentől már csak két lehetőséged marad a linux indítására:
    - vagy a linux-al csinált bootfloppyról boot-olsz
    - vagy átállítod a BIOS-ban a boot-olási sorrendet
    (- vagy ha hasonló képességű alaplapod van, mint az enyém, akkor boot-oláskor a BIOS boot-menüjéből választod ki, hogy a linuxos vinyóról induljon a gép