4228
-
#586 Hali!
A suliban is Redhat van, azért gondoltam arra, hogy azt teszem fel, gyakorolni jó lenne. Felépítésben amúgy ugyanazok, vagy legalábbis hasonlóak?
Mert megvan a Suse is, és gondolkodóba estem... -
#585 RadHat-tal egyébként még egy jópár gond van:
MP3-ak lejátszása, NTFS fájlrendszer, hankártya ...
Ezek UHU-val általában kapásból mennek, Red6-nál meg bogarászhalsz egy csomót. ( Mondjuk az RPM-ek meg mennek vele, ami UHU-nál gáz. ) -
#584 Ja az előbbiek elé azt akartam írni, hogy mindegy mi a telepítési sorrend, de ha már telepített XP mellé akarod telepíteni a linux-ot, akkor figyelembe kell venned az általam előbb leírtakat. -
#583 Redhat-félét még nem próbáltam.
Bár az is igaz, hogy én is csak mostanában kezdtem el próbálgatni a linux-ot és eddig még csak az UHU-t és a SuSE-t próbáltam ki.
Az UHU-val nem volt gond ilyen téren, de azt úgy teleítettem, hogy csak az a vinyó volt a gépben, amelyikre kizárólag a linux-ot telepítettem. Aztán telepítés után visszacsatlakoztattam a többi vinyót is és kihasználtam, hogy az alaplapom BIOS-ával boot-oláskor le lehet kérni egy boot-menüt és választani, hogy melyik meghajtóról induljon OP-rendszer (ha van telepítve rá).
Viszont a SuSE-t úgy telepítettem, hogy bent volt a WinXP-s vinyó is, így annak az MBR-ébe írta be magát a SuSE 9.1 boot-menüje.
Naszóval engem is elért így az a probléma, hogy amikor a SuSE boot-menüjéből a windows-t választottam, az XP ba...ott elindulni. De már fel voltam készülve erre, mert olvastam erről a problémáról a különböző linux-os fórumokon.
Megoldás: gép indítása windows-os boot-floppyról és az fdisk indítása a következőképpen:
fdisk /mbr
Az "mbr" paraméterrel az fdisk rendberakja az XP számára a boot-olást, visztont innentől már csak két lehetőséged marad a linux indítására:
- vagy a linux-al csinált bootfloppyról boot-olsz
- vagy átállítod a BIOS-ban a boot-olási sorrendet
(- vagy ha hasonló képességű alaplapod van, mint az enyém, akkor boot-oláskor a BIOS boot-menüjéből választod ki, hogy a linuxos vinyóról induljon a gép -
Conflict #582 1. XP install
2. Linuxról bootolsz és telepítesz
Én legalábbis így csináltam UHU linuxnál -
#581 Hali!
Egy kis alaphelp kéne:
Szóval fel szeretném telepíteni a RedHatLinuxot új gépre, és a sorrendre lennék kíváncsi:
-Első particióra felmegy az XP, másodikra a linux.
Először tegyem fel az XP-t, majd utána a linux cd-ről bootoljak be, vagy egyszerűen inditsam el xp alól?
Esetleg Linuxot tegyem fel hamarabb?
Köszi! -
#580 inkább csak olvasni ajánlott az NTFS-t linux alól, írni nem -
#579 én ajánlom a suse linuxot vagy esetleg az UHU, az utóbbit kevésbé ismerem
az NTFS-t tudják kezelni látják meg minden
nem hiszem hogy lenne jelentősége már a max partíció méretnek
majd még valaki tud bővebb választ adni én is nemrég kezdtem linuxba -
#578 Pár éve az egyik újság CD-mellékletén volt egy CD-ről induló és onnan működő linux-verzió (nem emlékszem már, hogy melyik - de ez most lényegtelen). Használtam is pár napig, de akkoriban nem nagyon jött be nekem.
Mostanában ismét kezdem rászánni magam a linux-ra (internet, irodai alkalmazások, stb), de a WinXP-ről sem akarok lemondani a játékok miatt, ezért egy dual-boot-os rendszerben gondolkozom.
Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem:
- Egy kezdőnek - aki programozásban sem jártas - melyik linux-verziót ajánlanátok azok közül, amelyik "magyarított" is?
- A különféle linuxok tudják-e kezelni az NTFS partíciókat?
- Mekkora a maximális partícióméret, amit a linuxok tudnak kezelni? (Vagy esetleg ennek már nincs jelentősége? - régebben úgy tudom, volt...) -
#577 Attól hogy privátban anyázol nem leszel intelligensebb :) -
Tattoo #576 Különben sem KÖVETELTEM a segítséget. HOZZÁD MEG VÉGKÉPP NEM SZÓLTAM. mAJD HA AKAROK TÖLED VALAMIT ÍROK EMAILT. :)És lécci válogatsd meg a szavaidat ide állítólag inteligens emberek járnak. -
#574 Megkérném a jelenlévőket, hogy moderálják magukat, mert még szörnyű nagy tisztogatásra szánom magam a végén... -
#573 Na idefigyelj.
Jobblenne ha befejeznéd a berzenkedést, meg a pampogást, nagyon idegesítő tud lenni az ilyen lofasztse tudok de már rögtön mindenkit leugatok stílus. Egyrészt
GOOGLE!!!!!!!!
ha valamit akarsz először. Ha ott nem megy aztán kérsz itt segítséget. A segítség ÖNKÉNTES alapú és illik megbecsülni. Követelni _nem_ lehet.
Sza'jja' magadba. -
Tattoo #571 Azonkívül arra is kíváncsi lennék, hogy a hozzászólásaim közül melyik sorból következtettél arra, hogy még a wint sem ismerem. Véleményem szerint nem nagyképűsködni kellene, hanem ha már egyszer itt vagy, akkor segíteni. Már amennyiben szeretnél, és tudod a megoldást. Bár ezt erősen kétlem. -
Tattoo #570 Gondolom anyukád hasából annakidején úgy bújtál elő, hogy oda-visza vágtad a linuxot. Én sajnos nem. Azért is írtam ide a LINUX topicba hogy HÁTHA egyesek jobban tudják mint én, és TALÁN tudnak és AKARNAK majd segíteni. Ehelyett csak okostojások beszólásai jönnek válaszul. -
#569 pl: www.pearpc.net
www.opendarwin.org - ide is erdemes ellatogatni... -
#568 Nezzunk oda, hogy felkapta valaki a vizet! Azt a leborult cigarettaveget!!! :^)
Megfigyeltem, hogy egyre tobben telepitik fel a linuxot, olyanok is, akik a win-hez sem ertenek sokat, de felrakjak, mert ujabban az a meno. Aztan sirnak, hogy segiccsen man valaki, mert nem sikerul beuzemelni a lukkartyaolvasot...
Lehet, hogy te nem epp ebbe a kategoriaba tartozol, de nekem tegnap ugy tunt, ha tevedtem, hat bocs. :^)
Legkozelebb Szalacsi bacsi lep meg minket linuxos kerdesevel, hogy 30.000 vagy 300.000 literes vagy bajtos vagy mittudomen mis ojjektum jobb a linux futtatasara... -
#567 Fel, egy power pc-re minden tovabbi nelkul :^P
X86-ra nem, hacsak nem talalsz egy ppc emulatort. (ha talalsz, lecci szolj...)
x86-ra legfeljebb 8.2-os verzioig lehet telepiteni talan egy 68k mac emulatorral, mint polo basilisk II (nem vagyok biztos, hogy igy nevezik, mar reg olvastam errol), A 7.6-os macos-t le lehet ingyen szedni az apple sitejarol. Meg szukseged lesz az emulatorhoz egy mac ROM image-ra, amit kaphatsz edonkey-val. -
#566 lol, kemeny vagy ;^) -
#565 akkor én már rég azt használnék -
Torry #564 Mac OS-X-et fel lehet tenni egy PC-re? -
Tattoo #563 Ha ez lett volna a cél akkor nyitok egy HIBÁTLANUL, SZÉPEN MAGYARUL NEVÜ TOPIKOT ÉS OTT AZTÁN KEDVEDRE OKOSKODHATSZ BASSZUS! -
Tattoo #562 Szerintem mindegy. Nem azért írtam ide hogy kijavitsd az esetleges helyesírási hibákat hanem azért hogy aki akar és tud az segítsen. -
#561 Húúúú! Ezt felírom! -
#560 pheelnek van igaza :) -
#559 Szerintem meg Linuxszal, de mindegy -
#558 Nezz korul a google-en, az segit >:)
No meg szerintem Linuxxal ismerkedsz te, nem Linuxal, de mind1 -
Tattoo #557 hát tegnap installáltam fel, és most szeretnék vele netezni. vodanetem van infra és Nokia 3650 teló (modem) -
#556 Kicsit konkretabban :) -
Tattoo #555 ja és ha lehet szájbarágós módom mert tegnap láttam előszö linuxot. :) -
Tattoo #554 SZóval Suse linux 9.1 van fennt és actsis 220+ soros infra.
-
Tattoo #553 Üdv. 1 kis segítségre lenne szükségem. Most ismerkedem a Linuxal. lécci segítsen vki abban hogy hogyan kell infrá hozzáilleszteni. Köszi
-
#552 Swap partíció? Kb ugyanaz mint a windows swap fájlja csak a linuxos jobb :) Ha kevés a memóriád a disket használja memóriaként.. -
#551 amúgy a swap cserepartícó mire kell a linuxnak?
mire használja pontosan? -
DozR #550 ja kérem, arra ott a windows... -
#549 Fikázom? Nem vagy te kicsit paranoiás? Egyszerűen a hajam az égnek áll az egyszerűségtől. -
#548 Lenyeg hogy nem segítenél, de azért a linuxos topicot fikázod :) -
#547 kösz a segítséget, majd próbálkozom
Válasz 'DozR' üzenetére (#545) -
#546 A lényeg az egyszerűség -
DozR #545 bocsánat a kernelfordítás után ha lilo-d van akkor először is a kernelforrás /arch/i386/boot (asszem valami ilyesmi) könyvtárából másold a /boot-ba a kernel image-t (általában bzImage a neve) és utána az /etc/lilo.conf-ba be kell jegyezned az új image-et (a többi analógiájára) és utána futtatni a lilo parancsot. Ha grubod van, akkor is át kell másolni és be kell jegyezni a grub.conf-ba és utána reboot...