-
homeless #2411 "A gépek nagy részén ez fut."
A desktop gépek nagy részén. A szervereken viszon solaris, hp-ux, linux, bsd.
"Ez a nagyszerű üzletpolitika teszi lehetővé, hogy ilyen széles körben elterjedjen."
A nagyszerű üzletpolitika annyiból áll, hogy Bill Gates vett egy op-rendszert, majd megállapodott talán az ibm-el, hogy a gépeiken csak dos fog futni. Ebből Bill Gates jól megszedte magát, és ezt a pénzt arra használta fel, hogy lépten-nyomon lefizesse a szoftver/hardver gyártókat, hogy csak windózra fejlesszenek. Kúrvanagy tévedés, hogy unix-ra nehezebb fejleszteni. Pár nevesebb példa akik nem álltak be a sorba: Maya, Nvidia. Maya pl van macre és linuxra is és SOKKAL gyorsabb mint vindózon. Az nvidia meg elég jó drivert csinált linuxra, az ati pedig szart. A ms üzletpolitikájába tartozik még, hogy az összes op. redszerüket gyakorlatilag össze lopkodták. Már lassan több unixos kód lesz benne, mint saját. Most pl valami chroot/jail féleséggel próbálkoznak, ami linuxon már 1x éve van. Persze megtehetik, hogy összelopkodják a hozzávalókat a szarjukhoz, de az már kicsit pofátlanság, hogy utánna méregdrágán árúlják.
Az viszont igaz, hogy vannak divat fikázók is, akik soha nem láttak még semmilyen más op. rendszert, de a vindózt szarozzák, de azt már nem tudják elmondani, hogy miért szar. Én próbáltam már pár op. rendszert és nyugodt szívvel merem azt mondani, hogy a windows volt a legszarabb. De azt is mérlegelni kell, hogy mire akarjuk használni a gépet. Én pl desktopra windows-t használok és azt is fogok amíg nem szokok le a játékokról, de szervernek soha az életbe nem használnék windows-t. A windows csak játékra jó semmi másra. Aki netezni szeretne, esetleg egy kicsit szövegszerkeszteni vagy rajzolgatni, stb, annak mindenképp a linuxot ajánlom. Openoffice van olyan jó mint az office, gimp/gimpshop lassan már kezdi elérni a többszázezer forintos photoshop szintjét, és ezek mind ingyen vannak.