A Kubuntu KDE-je pont annyira instabil, mint pl. Knoppix alatt bármilyen Gnome-os program -> nem igazán arra van felkészítve natívan, de az esetek 99%-ában nincs gond vele. A Kubuntu úgy született, hogy ráműtötték az Ubuntu-ra a KDE-t. Működik, de nem az a megbízható, stabil valami. A Knoppix/Kanotix-ban egy darab Gnome-os library sincs (nem is választható képernyőkezelőként), csak utólag kerülnek bele valamilyen csomagfüggőség miatt. Ettől még nem fog működni az ablakkezelője, de épp elég arra, hogy a Gnome-os programok fussanak. Én még nem láttam / hallottam olyat, hogy K/K-ra valaki full Gnome-ot rakott volna. Ha fel is tette, biztos orbitálisakat szívott vele, mire összejött, de abban tutibiztos vagyok, hogy a rendszere többé nem volt stabil. Na, ugyanez a helyzet az Ubuntu+KDE viszonylatban is, csak fordított irányban.
Egyébként a K/K és az Ubuntu is ugyanarra az alap-linuxra épül, ugyanazt a Debian magot és csomagkezelést használják, ugyanaz az X kezelőjük (most már mindegyiknél XOrg), és belül kb. 90-95%-ban ugyanaz van. De a legtöbben úgyis testreszabják a linuxukat, kidobálják a felesleges csomagokat, másokat tesznek fel, frissítenek, stb. úgyhogy ilyen megkülönböztetés tök fölösleges.
Ami biztos: ha KDE-t akarsz és Debian-alapokat, kis méretben, egyszerű telepítéssel, akkor Knoppix/Kanotix (esetleg MEPIS, de azt nem ajánlom), ha KDE-t, de rpm csomagkezeléssel, akkor SUSE/Fedora/Mandriva, ha pedig magad akarsz fordítani mindent az utolsó bitig, akkor talán a Gentoo.