Unreal Tournament
  • Gabo
    RudY és mindenki:
    Részben igazat adok neked, de nem mindenben. Amit leírok, az csak a személyes véleményem.
    Sajnos akárhogyan is nézzük az UT valamint az UT-s közösség mindig is kevés figyelmet kapott és kap. Véleményem szerint mind a sajtóban, mind a weben lévő multiplayer oldalakon méltánytalanul háttérbe szorul ez a játék a Q3:A-val ellentétben. Pedig ha valaki egyszer is kipróbálta elfogulatlanul mind a két játékot akkor alighanem tisztában van azzal, hogy legalább egyenrangúnak lehet őket tekinteni játékélmény szempontjából. Én megadtam nem is olyan rég az esélyt a Q3:A-nak is. De engem nem tudott megnyerni se a Q3:A, se a körülötte létrejött közösség. Ezzel szemben tapasztalatom szerint az UT-s közösség összetartás szempontjából midenképpen előrébb jár. Sajnos a szervezetségéről ugyan ez nem mondható el.
    Mivel a játék nem kapott elég figyelmet sokan nem is értesülhettek arról a közösségi életről ami kialakult körülötte. Ha valaki belenéz valamelyik népszerűbb játékújságba, esetleg web-oldalra akkor mit lát? Q3:A, CS, Q3:A TA, Q modok stb. Ezzel szemben az UT alig-alig említik meg és a CD mellékleteken sem igazán sűrűn akadhatsz UT-s anyagokra. Pedig ha jól megnézzük legalább ugyan ennyi anyag jelenik meg UT-hez is, ráadásul ezek színvonalára sem lehet panasz.
    Mivel a játék nincs népszerűsítve, a legtöbben az off-line játékra ráunva a soha nem is lépnek fel a netre kipróbálni a játék másik oldalát. Ha mégis kipróbálnák on-line, akkor is csak a véletlenen múlik, hogy rábukkanjanak a magyar játékosokra. Én is csak egy ilyen véletlennek köszönhetem, hogy mostmár cirka egy éve a közösséggel kapcsolatba kerültem. Ha nem fedezem fel a chat fület, ha nincs bent véletlenül Vajonki1 a default #utgames csatin akkor még hosszú ideig nem is ismerhettem volna meg az akkor még javában csak formálódó közösséget.
    Mára létszám szempontjából a közösséget semmi esetre sem lehet elhanyagolhatónak nevezni. Sajnos viszont szervezetség szempontjából tényleg elég kaotikus. Ahhoz, hogy ezen a stádiumon túljussunk mindenképpen szükség van vezető egyéniségekre nem csak a játék, de a szervezés terén is. Valamint arra, hogy a közösség tagjai is kicsit érettebben álljanak a témához.
    A szerveződést külső hatások is előre mozdíthatnák. Lehetne ez a quaker közösség néhány tagjának a közreműködése is. De alapvetően ehhez szükség lenne arra is, hogy az ő részükről is legyen erre hajlandóság! Eddigi tapasztalataim sajnos azt mutatják, hogy sokkal inkább valamiféle ellenséget látnak az UT játékosokban mint sem inkább lehetséges társakat. Elég megnézni néhány fórumot ahhoz, hogy érthetővé váljon amiről beszélek. És mivel az UT-sek többsége lépten-nyomon ezzel szembesül nem csoda, hogy lassan mi is csak fújni tudunk rájuk.
    A másik előnyös külső hatás a versenyek és a versenyzés lehetőségében testesülhetne meg. Szerintem igenis szükség van arra, hogy az UT a hivatalos versenyeken helyet kapjon. Ha nem önállóan, akkor a Q3:A és a CS mellett. Ez egyrészt előrébb mozdítaná azt, hogy a játékosok komolyabban álljanak a témához. Másrészről ezzel elérhetővé válna az is, hogy a játékos közösségek között egyre csak vastagodó falak végre elkezdjenek leomlani. Szerintem nagyon szükség lenne azokra a közös rendezvényekre!
    Azt is szomorúnak tartom, hogy míg tőlünk nyugatabbra, sőt keletebbre is sorban tartják az on-line liga versenyeket, addig nekünk még nem sikerült semmi hasonlót felmutatnunk. A Torna érdektelenségbe fulladt. Ami meg a Magyar Klánliga UT-s része körül megy az kezd nevetségessé válni. Nem hiszem el, hogy ha sikerült a sokkal nehézkesebben kezelhető Q3:A szervereket beindítani, akkor olyan hatalmas gondot okozna néhány UT-s szerverbe életet lehelni.
    Mellesleg ha nehezen is de sikerül összejönni és nevezni a csapatunknak. Az ok pedig egyszerű, fontosnak tartottuk azt, hogy részt vehessünk egy jónak ígérkező versenyen. Nem véletlen az sem, hogy négy taggal csak 2on2-ba indultunk. Egyenlőre csak itt láttuk biztosítottnak azt, hogy a megfelelő létszám minden esetben meglegyen a verseny fordulóira. Nem akarunk halasztásokat és mentegetőzéseket. Ehhez mi már megtettük az első lépéseket és azt hiszem mindenki mástól el lehetne várni ugyan ezt.
    A versenyekkel megint az a probléma, hogy ha nincsenek "reklámozva" akkor nem is lesz érdeklődés utánuk. Az EQ nem kis mértékben a jó PR munkának köszönheti, azt amivé válnia sikerül. Biztos vagyok benne, hogyha az UT is kapna hasonló figyelmet, ha lennének profi versenyek akkor a közösség fejlődésén is le lehetne mérni.
    A szervező csapat hiánya teljesen egyértelmű, de ez már az EQ2 óta világos tény. Néhányunk akkor nem keveset koptatta a billentyűzetet és azt legalább sikerült elérnünk, hogy a szervezők figyelmét felhívjuk. Sajnos mivel lehetőségeim korlátozottak ezért az aktív szervezésbe Én nem tudtam és tudok belefolyni, de a Hunreal World-ön fel lett hívva a közösség figyelme a lehetőségre. Az EQ szervezői várták és most is várják az UT-s közösség részéről néhány a szervezésbe hivatalosan is besegítő személy jelentkezését. De a jelek szerint hiába. Most is ugyan ott tartunk ahol az EQ2 után tartottunk.
    A quaker vagy a CS-s közösség sem lenne ott ahol van, ha nem lettek volna versenyeik. A versenyek esélyek és lehetőségek, és az UT-s közösségnek még nem adták meg ezeket a lehetőségeket. Ha megnézi valaki a régebbi quakes rendezvények színvonalát akkor azt hiszem jól látszik, hogy ők sem voltak olyan szinten akkor mint most. De az UT-sek soha nem is lesznek ha nem kapják meg a maguk esélyét.
    Ami top playereinket illeti. Soha nem tartottam csak őket a közösség vezető egyéniségeinek. A játéktudásukért ugyan tisztelem, néha talán kicsit irigylem is őket, de semmi esetre nem istenítem őket. Viszont rajtuk kívül még sokan vannak azok akik így vagy úgy de tesznek azért, hogy ez a társaság lehetőségeket kapjon, de nem akarok neveket sorolni...

Remélem nem voltam túl zavaros. Csak azzal próbálkoztam meg, hogy megfogalmazzam a bennem kavargó gondolatok egy részét.

Gabo

U.i.:
    Bocs, ha hosszú voltam!