-
Pares #4374 "Én semmit nem vettem észre ebből a legkisebb mértékben sem."
Akkor lehet, hogy nem láttad, hogy totális ellenségekből mennyire közel kerültek egymáshoz? Vagy amikor közösen likvidálták Snokeot és az őrségét? Vagy amikor azt mondja Reynek, hogy "nincs helyed a történetben, senki vagy, de nem nekem"? Sőt, "csatlakozz hozzám, kérlek"... és aztán végül egyik sem tér át a másik oldalára (egyelőre)? Ez szerintem komplexebb a "gyűlöllek és meg akarlak ölni"-nél.
"de nála még a minimális hatalmi vágyat sem éreztem egyszer sem a két film alatt"
Snoke az elején gyakorlatilag megalázza Kylot, azt mondja neki, hogy sose lesz belőle Vader. Kylo láthatóan kiábrándul, hiszen mindenét feláldozta. Összetöri a sisakját, ami szimbolikusan a Snokenak és a saját múltjának való megfelelési kényszert is jelképezi. Elkezd egyre közelebb kerülni Reyhez, akinek már azt mondja, hogy ölje meg a múltját, mert csak így válhat azzá, akivé lennie kell. Ez már előrejelzi azt, hogy mi fog történni később.
A liftben Rey azt mondja Kylonak, hogy látta, hogy nem fog meghajolni Snoke előtt, és hogy ő segíteni fog neki. Kylo pedig azt mondja Reynek, hogy ő meg azt látta, hogy a megfelelő pillanatban Rey mellé áll. Ez tovább erősíti kettejük egymásba vetett bizalmát. Snoke viszont felfedi, hogy mindkettejüket manipulálta, és gyakorlatilag Kylot is arra használta fel, hogy odacsalja magához Reyt. Újabb csepp a pohárban. Snoke hű és engedelmes tanítványának nevezi Kylot, de Kylo arcán már valami teljesen más látszik, mintha csak a megfelelő pillanatra várna.
Snoke azt mondja, hogy Reynek meg kell halnia, Kylo erre magabiztosan azt mondja, hogy tudja, mit kell tennie. Megölni a múltat. A Snokenak való engedelmesség a meghajolással lett volna egyenlő, amivel valóban egy új, hű és engedelmes Vader született volna.
De Kylo végleg letért a Vaderré válás útjáról, és a saját útjára lépett, hiszen olyat tett, amit a nagyapja lényegében sosem volt képes megtenni Sidiousal szemben, megölni a mesterét és a helyébe lépni.
Snoke utolsó szavai viszont iszonyatosan érdekesek, azt mondja, hogy őt nem lehet elárulni, nem lehet legyőzni, és látja Kylo minden szándékát, majd gyakorlatilag a saját "halálának" pontos leírását mondja el szóról-szóra, "elfordítja a fénykardot és megöli az igaz ellenségét". Ennél a pontnál viszont mindabból, ami történt, egyértelmű, hogy Kylo igaz ellensége már nem Rey, hanem Snoke.
Vagyis Snokenak ez vagy nem volt nyilvánvaló, hasonlóan elbizakodott volt, ugyan úgy elvakította az önteltsége, mint Sidioust, és nem látta, hogy Kylo kit tart igaz ellenségének...
Vagy Snoke tervelte ki ezt az egészet az elejétől kezdve, a saját "halálát" is beleértve, létrehozva egy magabiztos és céltudatos Kylo-t, és a IX-ben viszont látjuk.
Utoljára szerkesztette: Pares, 2017.12.25. 17:22:53