-
Pares #4140 Szerintem pont a színészi játék volt az egyik erőssége a filmnek, de mindegy. Hogy nem tudtunk meg senkiről semmit, az elég nagy túlzás.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Megtudtuk, hogy Luke először Leia-t akarta kiképezni, de ő inkább maradt a lázadók vezetésénél, amivel nem tudta volna a Jedi képzéssel együtt járó félrevonulást összeegyeztetni. Luke tisztában volt azzal, hogy veszélyes Ben-t kiképezni, mert benne csörgedezik Vader vére, és egy idő után nyilvánvalóvá vált, hogy egyre jobban elhatalmasodik fölötte a sötét oldal (Snoke manipulációjának hála), ezért egy "gyenge" pillanatában (jogosan és logikusan) átgondolta, hogy ha nem tudja megmenteni Bent, akkor mindenki mást kell megmentenie a következő Vadertől, addig, amíg még lehet... persze meggondolta magát, de Ben már látta, hogy mire készült a mestere... azt láttuk, hogy ezek után mi törént. Ben elpusztította a Luke templomát, magával vitt néhány másik tanoncot (akiből később Ren Lovagjai lettek), a többit lemészárolták.
Luke ezek után érthetően úgy éreszte, hogy teljesen kudarcot vallott (ami igaz is). Elkezdte keresni az első Jedi templomot, a Jedi rend eredetét, és közben rájött arra, amit Snoke is mondott, hogy az Erő mindig az egyensúlyra törekszik. A Jedik kisajátították maguknak az erő világos oldalát, így felborították az egyensúlyt, amit a sötét oldalnak kellett kompenzálnia. Vagyis jogosan kiábrándult az egész Jedi rendből (egyébként a Jedik fatális hibáit, amit Luke is említett, az előzmény trilógia tett nyilvánvalóva). Szerintem nagyon érdekes volt, amikor elkezdett Reynek az előzmény trilógiában történtekről és a Jedi rend saját maga által okozott pusztulásáról mesélni. Az első lecke jelenetei is, amikor Reynek megmagyarázza az egyensúly lényegét, szerintem gyönyörűek voltak.
Reyről megtudtuk azt, ami miatt a Reysky-hívők most nagyot csalódhattak, hogy a szülei senkik voltak, közönséges roncskereskedők, akik egyszerűen eladták őt. Ez szöges ellentéte Kylo származásának, akinek anyja egy hercegnő, és a vérében Skywalker vér csörgedezik. De ez teszi érdekessé kettőjük dinamikáját. Ahogy Kylo mondta Reynek, ő csak egy senki, nincs helye a történetben, egyedül neki fontos. Snoketól és Luke leckéiből összerakhattuk, hogy Rey pontosan azért olyan erős, mert ő Kylo világos oldalbeli egyensúlya. Az egészet csak még érdekesebbé teszi, hogy erős kapocs van kettejük között az erőben, így az egyensúlyhoz vagy el kell egymást pusztítaniuk, vagy "egyesülnek"... Szerintem ez így érdekesebb és eredetibb, mintha egy újabb nagy valakinek a valakije lett volna.
Snoke és Kylo kapcsolatáról kiderült, hogy Snoke Kyloból egy olyan pórázon tartott veszett kutyát akart csinálni, mint amit Sidious Vaderből csinált. Csak Vader és Kylo között pont az a különbség, hogy utóbbinak vannak ambíciói, és Snoke vele szembeni viselkedésével és a Rey-el való kapcsolata meg is adta neki az utolsó lökést, hogy elárulja őt. Sidioushoz hasonlóan Snokenak is a túlzott magabiztossága, felsőbbrendűség érzése és önteltsége volt a veszte. Azt én is nagyon sajnálom, hogy Snoke háttértörténetéből semmi nem derült ki, de talán nincs minden veszve. Luke egészen biztosan vissza fog még térni, és lehet, hogy Snoke is... Vagy kapunk egy flashbacket, amit ad valami háttértörténetet neki. Egyébként pedig ha visszatekintünk, az előzmény trilógia nélkül Sidiousról sem tudunk semmit, sőt talán még annyit sem volt képernyőn, mint Snoke.
Gyakorlatilag erről a négy karakterről szólt a film. És szerintem nagyon jó volt mindegyikük, a hátukon vitték a filmet, az összes jelenetük zseniális volt szerintem.
A lázadók menekülésének története, ami ezzel párhuzamosan folyt, az inkább a háttérbe szorult, azokkal a szereplőkkel együtt, akik abban részt vettek. De szerintem Poe, Leia, Holdo mind érdekes karakterek voltak, a hármuk kapcsolatába is sikerült egy kis fordulatot tenni. Finnről tudunk mindent, amit lehet, gyerekként elrabolták, majd katonának képezték, és elszökött. Mi mást lehetne róla még megtudni? Segíteni akart, de végül több kárt okozott azzal, hogy a tolvajt magukkal vitték, mint hasznot. Ahogy Poe is a vakmerő és meggondolatlan akcióival és engedetlenségével sikerre járt, de milyen áron? Ha Leia nem üti ki, akkor ott halnak meg mind. Az is üdítően hatott, hogy megmutatták, hogy a fegyverkereskedők ugyan úgy eladták a fegyvereiket az Első Rendnek, mint a lázadóknak. Ezek szerintem mind vittek egy kis színt a filmbe, és olyan oldalról világították meg a dolgokat, ahonnan egyik korábbi epizód sem.
Én értékelem, hogy próbáltak újítani. Szerintem összességében ez jól sikerült nekik, leszámítva néhány kevésbé jól sikerült jelenetet vagy kevésbé kidolgozott történetszálat.
Utoljára szerkesztette: Pares, 2017.12.17. 11:41:12