-
Pares #3872 Nem tudom, sajnos még nem jutottam odáig, hogy végignézzem a CW-t. :D
Igen, a navicomputer kiszámítja az útvonalat, tartalmazza a rendszerek koordinátáit, de ebből még mindig nem egyértelmű, hogy hol is utaznak. Nézegettem a galaxis térképet, és viszonylag egyenes hiperűr-útvonalak vannak, gyakori elágazásokkal, nem úgy néz ki, hogy sok mindent kell kerülgetni, inkább azért kanyarodnak, hogy a rendszereket összekössék.
A navicomputer szerintem akár azt is számolhatja, hogy pontosan hol kell és hol biztonságos kilépni a hiperűrből, meg melyik elágazásnál kell "lefordulni", bár nehéz elképzelni, hogy az hogy néz ki.
Az ANH-ban Tatooine-tól Alderaanig való útból csak annyit látunk és tudunk, hogy kb. két óráig tartott, és hogy beléptek a hypertérbe, meg kiléptek belőle, vagyis mintha egyenesen odarepültek volna, közben a térkép szerint nem is vezet oda közvetlen út, hanem van egy csomó "elágazás", jelentsen az bármit is.
Én azért vagyok azon a véleményem, hogy hipersebességre való ugráskor átlépnek egy másik "dimenzióba", és az igazi veszélyt az jelenti, hogy hol lépnek ki belőle, mert ha simán csak FTL-el utaznának, akkor először is minek hívnák hiperűrnek (a szó jelentése is kb. "túl az űrön", vagy valami ilyesmi), a másik meg hogy a sima FTL közbeni csillagok és bolygók körüli kanyargás elég furának hangzik.
A wiki ezt írja:
"New routes are almost never scouted out, mostly because the end coordinates might place the traveling ship inside some star or planet. For example, the Deep Core Systems are especially hard to navigate because of the high density of stars."
...
"Existing in hyperspace, mass shadows are the hyperspace signatures created by gravity wells of large objects existing in normal space. Due to their nature, mass shadows can potentially cause the threat of collision if a ship were to drop out of hyperspace and impact with the associated object. Mass shadows occur naturally, caused by the gravity wells of large celestial bodies such as, planets, stars, or gas giants. Smaller objects (e.g., comets) may also cause mass shadows to occur."
Szóval ez alátámasztja azt, amit mondok, vagyis nem a normál térben utaznak, hanem egy másik "dimenzión" keresztül, viszont a normál térben előforduló nagy tömegű objektumoknak "gravitációs árnyéka" van a hiperűrben, ami "kiránthatja" a hajót a hiperűrből.
A hiperűrből való "kirántásról" meg ezt írja a wookie:
"The hyperdrive inhibitor was a device critical in hyperdrive instrumentation: it prevented head-long trips into raging stars.
When astrogation computers registered a sun, the hyperdrive inhibitor module prevented the ship from getting out of hyperspace near the star..."
Szóval ez azt jelenti, amit korábban is írtam, hogy nem tudnak összeütközni a normál űrben lévő objektumokkal, viszont azok gravitációs tere kihúzhatja őket a hiperűrből (és ott már nyilván összeütközhetnek), ennek megakadályozására van ez a "hyperdrive inhibitor".
Vagyis
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!