star-wars-banner.jpg
  • Paxton
    SPOILER! SPOILER!

Nos, ezzel nem vagy egyedül. Nem akarom túldicsérni a Zsivány Egyest, de ha nincs a film utolsó 15 perce, akkor a mozinak kellett volna nekem fizetnie, amiért pazarolták az időmet. Ez a film előzetesen akkora hype-ot kapott, amit messze nem érdemelt meg. Alapból nem vártam volna realitást egy Star Wars filmtől, ami nálam az "űr-fantasy" kategóriába tartozik. De csupa olyan kritikákat olvastam a film megnézése előtt, hogy: "A Rogue One szerintem nagyon jó film, sőt a Birodalom visszavág mellett a valaha kiadott legjobb Star Wars film. A Birodalom először végre-valahára kompetens". Az ilyen és ehhez hasonló rengeteg méltató, dicsérő kritika után elvárásokkal telve ültem be a moziba, és ezért úgy távoztam, hogy "nem rossz, de a jó nem ilyen". Ha reális értékeléseket olvasok, és nem dicséri mindenki a agyon a filmet, akkor nem kapok agyvérzést a film kb. 30. percében, amikor egy raj rohamosztagos lelő Jedha városában 3 db gerillát, majd egy vak koldus agyonveri őket a fehér botjával.. Na, igen a béna rohamosztagosok. Ez úgy látszik a Star Wars francishe elmaradhatatlan része. (Jelek szerint továbbra is ZX-1325 törzsőrmester tartja közöttük a rekordot, akinek sikerült az Endori csatában 25m-ről eltalálnia egy Ewok-ot, és ezért megkapta Galaxis Biztonságáért Érdemérem legfelsőbb fokozatát..) Ahogy a moziban egy mellettem ülő barátom fogalmazott, "azért rohamosztagosok, mert osztagonként rohamoznak a halálba". Egy teljes zászlóalj (!!!) rohamosztagosnak a Scarif-i csatában 5 azaz öt pontos lövése volt egy szakasz lázadó ellen, plusz egy jó kézigránát dobás. Ebben a csatában az is véglegesen nyilvánvalóvá vált, hogy a "húzódj fedezékbe tűzharc esetén" taktikai utasítás már a kiemelt kiképzési tréning része a rohamosztagosoknál, és csak Dark Trooper vagy afelett oktatják. Ha nem kapnak AT-AT támogatást, még nullszaldóra sem tudják kihozni a harcot. Kiváló eredmény kb. 30x túlerőben lévő birodalmi elitcsapatoktól.. Értem, hogy gyakorlatilag egy könyvtárban szolgáltak egy trópusi paradicsomban, ahova nyilván általában az ezredes "csókos" féldebil unokaöccsét vezénylik, de ez akkor is túlzás.
    De hogy a Lázadók teljesítményét is méltassam: rögtön egymás után kétszer támadt kedvem sírni, egyszer amikor a profi (!!!) Lázadó hírszerző ügynök 10 napos borostával az arcán, és csaknem vállig érő hajjal próbál meg bemasírozni a lopott birodalmi tiszti egyenruhában egy birodalmi bázisra, másodszor amikor ez sikerül is neki.. (Anno engem 1999-2000-ben már egy napos borostáért vagy egy koszos bakancsért egy hetes laktanyafogsággal "jutalmazott" az első szembejövő tiszthelyettes/tiszt. De úgy látszik, a Magyar Honvédséggel ellentétben a Birodalomban a katonák váll-lap fölé nem néznek..) Ja, és ott van a Lázadók vezérkara, akik között nincs egy szikra karizmával rendelkező vezető, aki rá tudná beszélni a szövetséget egy akcióra. Mázli, hogy pont volt a kéznél egy sittes ágrólszakadt csöves csaj, akinek sikerült ebben a műfajban felülmúlnia a jelenlévő 3 szenátort. Innen is gratulálok a 3 szenátor kampányfőnökének, hogy nulla motivációs beszéd tréninggel sikerült megválasztatniuk a főnöküket..

De azért volt pár jó dolog is a filmben, ami mellet nem lehet elmenni szó nélkül:
    1./ Kiváló CGI és látvány, különösen a Leia és Tarkin megjelenítése volt lélegzetelállító.
    2./ Eszméletlen látványos űrcsata. Óriási gratuláció a Hammerhead cirkálót tervező mérnöknek, az általa megalkotott hajó szerkezeti integritását és hajtómű teljesítményét tekintve talán ezt a mérnököt kellett volna inkább megbízni a Halálcsillag projekt vezetésével..
    3./ A droidnak nagyon jó poénjai voltak, és színészi játékával messze a legjobb volt.
    4./ Darth Vader nagyszerű, pár percnyi jelenete még most is ugyanúgy előhozta belőlem a mozi szék mélyére kucorodni próbáló kisfiút, mint anno 1983-ban, amikor először megláttam. Darth Vader jellemét tovább árnyalja, és mérhetetlenül nagy önuralmát mutatja, hogy nem kap gutaütést, amikor a New Hope-ban a Tantive IV kapitánya és Leia is diplomácia mentességre hivatkozva közlik, hogy nem szállítanak lopott adatokat. Ja, persze, hiszen csak kb. 30 perccel előtte szöktek meg Vader elől, szó szerint a szeme láttára ugorva be a lopott adatokkal a Tantive IV korvettbe..
    5./ Nincs Happy End! Minden egyes irritáló karakter megdöglik a végén. És remek befejezés, hogy majdnem percre pontosan ott ér véget, ahol a New Hope kezdődik.