star-wars-banner.jpg
  • Bandicoot
    Nem vártam csodát, egy SW filmet vártam és azt is kaptam a gyengeségeivel együtt,éppen ezért tetszett.
    Tetszett mert 30 évvel a Jedi után nem hirtelen előkotortak egy "új birodalmat", hanem egy jóval szétszórtabb és rendezetlenebb ellenfél került elő, aminek vezetői hatalomvágyók,önfejűek és fiatalok. Tetszett mert féltem tőle hogy előkapnak egy új Vader-t a semmiből ami semmissé tenné az egész eredeti trilógiát. De nem ez történt, az "új Vader" tökéletes alapokat kapott, egy képzetlen hatalommániás, megfelelési kényszeres embert aki fel akar nőni Vaderhez, de örlődik magában a film döntő pillanatáig. Önuralma és fegyelmezettsége pedig jócskán elmarad Anakinétól,aki kölyökkora óta Jedi rendben nőtt fel,és az erdeti trilógiában már felnőttként egy kimért megfontolt sith mester akit teljesen átjár a sötét oldal és aki fölött mestere teljes uralmat gyakorol... És igen nekem Rey is tetszett, mégpedig azért mert számtalan kérdést vetettek vele fel az emberekben és számtalan olyan jelenet és egyéb dolog köthető hozzá amiből az emberek joggal következtetnek kilétére. Ebből kifolyólag ahogy az erőt használta számomra nem tűnik logikátlannak, az pedig ahogy a fénykarddal bánik például jóval komolyabban fel van építve mint Luke fénykardos mivolta. Az is tetszik hogy kimaradtak Lucas szuper ötletei amik az előzménytrilógiát jócskán hazavágták és amik az eredeti trilógiát is az úkrakiadásokban a sárba döngölték... Tetszik hogy nem minden cgi,vannak maszkok,modellek,eredeti helyszínek. Itt vannak a régi arcok is. A látvány elképesztően jó lett, a harci jelenetek bitangok, és külön kiemelném, nekem tetszik a film végén a fénykard összecsapás. Végre megint "emberközeli" volt mint az eredeti trilógiában és nem repkedett mindenki (tudom Jedi-k de akkor is) mint az előzmény trilógiában. Ráadásul számomra hiteles is volt, egy fejében szétzilált mesternek sem nevezhető ráadásul durván megsebesített "sith padawan-t" nyomott le Rey, akinek látványosan sok tapasztalata van a kézifegyverekkel,mint azt a film első felében is láthatjuk. Hogy a fénykardot bevonzotta? Hiába megy erről a feltételező megmagyarázás, Luke is megtette mikor még csak annyit tudott az erőről hogy "koncentrálj" és "hagyatkozz az erőre" (ennyi volt Obi tanítása Luke-nak nem több Yoda tanítsáig a filmek szerint). Ráadásul Rey rejtélyes múltja szerintem szinte egyértelműbbé (ha nem az lesz amire sokan gondolnak akkor eléggé elb*szott magyarázat lesz...) is teszi az egészet. Lényegében egy hatalmas fanservice volt számomra az egész film amiben azért voltak jócskán logikai gondok illetve ami sokkal nagyobbat is üthetett volna ha a zenéje nincs elcseszve....

Apropó logikai gondok. Nekem ezzel az a fő bajom,hogy logikai buktatókról beszélgetünk,miközben az eredeti trilógiában is sorra lehetne sorolni a logikátlan vagy megmagyarázatlan dolgokat. Ilyen például Luke kézifegyveres képessége. Miközben apját képezték kifejezetten kézifegyverre és a "legjobb vívó" addig Luke a harcoktól távoltartva egy családban nőtt fel. Az össz kézifegyver képzése kimerül abban amit az Új Reményben láttunk. Persze nyilván gyakorolt,de valjuk be józan ésszel, attól hogy megmutat nekem egy karatemester egyetlen rúgást, majd elkezdek gyakorolni,még nem leszek karatemester.:) Vagy ilyen akár a halálcsillag mozgása...Mitől? Mi? Hogyan? Persze le van írva könyvekben és a neten,de ezek is számtalan sebből véreznek. Olvastam olyat hogy vontatták (még ha nevetségesen is hangzik)... Olyat is hogy hiperűrugrásra is képes volt akár a hajók... Ennyi erővel az Új reményben miért nem úgy tért ki a lázadók bolygójánál a sebességből hogy rögtön csak lőni kelljen?:) Minden részben vannak logikai buktatók,csakhát 2015-öt írunk amikor is az emberek de még a fanok jórésze is mást sem csinál csak hibákat keresgél a filmekben.
    Fanyalgók pedig mindig lesznek. Ha a filmet valamelyik könyv alapján csinálják akkor jönnének a könyvek hívei és dobálnák a sárt amiért esetleg egyes dolgok kimaradtak...Jönnének a fanyalgók akik szerint nem azt a könyvet kellett volna megfilmesíteni... Lenne aki azért fanyalognak mert újra számított nem egy könyv megfilmesítésére. Mindig lesznek fanyalgók, ilyen évezredben élünk,hosszú évek óta trend és sajnos divat is. A legszánalmasabb amikor valaki színész vagy rendező neve miatt ítél el egy filmet és ennek hangot is ad, teljesen mindegy hogy a film jól vagy rosszul sikerült.

Egyébként visszatérve a filmre,mint mondtam nekem tetszett, még ha eléggé remake is volt,még ha voltak logikai buktatók és még ha a tipikus überelési kényszer is megvan benne. A fentebb leírtak miatt. Viszont az egészben Lawrence Kasdan keze is benne volt (birodalom visszavág ugyebár), és reméltem hogy az első rész ennél baljósabb hangulatú és befejezésű lesz 30 évvel a Jedi happy end után. Ezt a ziccert sajnos kihagyták, persze így is baljós,de szerintem a filmnek erre a pontjára nagyjkából minden SW fan aki annó olvasgatott az eredeti trilógia készítéséről, számított....
    Szerintem a fanyalgók száma jóval csekélyebb lett volna egy durván sokkoló befejezéssel, amiben a szupercsillaggyilkos (szakadok..:D) nem bagatel ellenfélként megsemmisül,hanem amiben a lázadók kudarcot vallanak, támaszpontjuk megsemmisül (akár Leiástul extrasokként), és menekülni kényszerülnek. A túlélők pedig megkeresik Skywalkert a droidok segítségével (és nem,nem közlik be a film vége elött pár perccel a rendnél hogy egy régi arhívban megtalálták a hollétét,ergo az egész film BB8 üldözése értelmetlen volt). Valamint ezt a szupercsillaggyilkost majd valamikor a 3. részben amiben tartományok és egyéb népek összefogva (akár kalózok is, csempészek is YT 1300-asokkal és egyéb gépekkel) lenyomják egy gigászi csatában azt a szart (még ha klisés is lett volna,de könyörgöm,melyik SW film nem az mai szemmel nézve?)...

Én nagyon kíváncsian várom a folytatást, ugyanakkor nagyon tartok is tőle,mert szerintem egy trilógia gyilkosa tud lenni ha nem mindhárom részt ugyan az rendezi. Ugyanakkor ezeket az alapokat amiket lefektettek ütősre tudják formálni,Kylo karakterfejlődésével, Rey karakterének megmagyarázásával, miegymással. Viszont attól is félek hogy a szupercsillaggyilkost megint überelni akarják majd....Ez is sok volt,nem kéne....
    Illetve szomorú vagy sem (nekem a kedvenc karakterem volt és az egyik legkedveltebb színészem egyben), remélem nem hozzák vissza tudjukkit.... Ordító baromság lenne, de persze ha fénykarddal átdöfött mellkassal ő is megkapaszkodott párszáz méter zuhanás után valamibe,akkor szerintem az ötlet megálmodója már most ássa el magát a hülyeségével...
    Utoljára szerkesztette: Bandicoot, 2015.12.22. 19:31:03