star-wars-banner.jpg
  • AnuluWork #2943
    Az a baj, hogy igaza van.
    Az biztos, hogy nem a Finnel, nem a lánnyal, és nem a régi szereplőkkel van baj. Sőt, az újak közt IS Finn teljesen korrekt. Az, hogy milyennek akarták a karakterét, abban nem kérték ki a véleményét. A párbeszédeket különben sem ő írta. Na azok sokszor nagyon, nagyon mást váltottak ki bennem, mint amit a rendező és a forgatókönyv író akarhatott.

Leírom ami nem tetszett konkrétumok nélkül, és nem spoilerezek, csak arról lesz szó, amit a jelenetekből és a szereplőkről tudunk, és akit érdekel elolvashatja mielőtt megnézi.. "Rajongó" vagyok, ha ez az első széria után még jelent valamit a piacon, tehát nem esetlegesen divatfikázó. :)

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Először is, a film jó iparosmunka, de ha leszámítom a 3. rész Yodás repkedését, Jar Jart, és félreteszem Anakin borzasztó színészi teljesítményét ami pont a 3. részben volt a legjobb, ez a film az 5. legjobb Star Wars film a sorban, aminek az oka, hogy a drámai szál nem jött át, és a forgatókönyv, párbeszédek szintén nem voltak a legjobbak.

Ami nem jött be, az a legeleje. Amikor a IV. részben a Corvetten ment a harc, ott éreztem azt, hogy itt bizony esélyük nincs a lázadóknak, a film első jeleneteiben nem ... Ráadásul ismétlem magam, az alaptörténete Finn karakterének egy sima Force Commander lenyúlás: a rohamosztagosból lett lázadó story jó, csak elcsépelt, de, hogy miért lett fekete a rohamosztagos, még mindig nem jön át, bár a színész tehetséges, nem rajta múlnak a dolgok. (Mást inkább el tudtam volna feketének képzelni, hacsak az illetőnek nem akarnak nagyobb szerepet adni a történetben később ami a Skywalker vagy a Solo családhoz köti, de ez van.)

A Jakkun történő cselekmény teljesen jó. Nincs benne hiba. Aztán ahogy továbbállnak, talán még az is tisztességes iparosmunka. De aztán a korábbi filmek copy paste jelenetei köszönnek vissza, bár a régi szereplők beépítése tökéletes. És még itt sem volt gond, sok, de már látszott, hogy a kezdeti lendület kezd kifáradásba átmenni, aztán nagyon elqurták, és nem is tér a végéig magához sem a történet, sem a párbeszédek, a forgatókönyv meg pláne nem.

Még az is amit drámainak akartak, előre látható, de hogy miért őt, és miért nem a sokkal halványabbal történt drámai változás, azt nem értem, ugyanis végig a régi szereplők közül ő vitte a hátán a filmet.

Az újítások, mint a 'markolatos' fénykard, nos, zavaró. Végig követhettük játékokban a régi köztársaságot, az első hat részt, nem pár tíz, hanem ezres évmértékben. Ilyen kard sehol nem került elő. Erre beleteszik ezt a hülyeséget. Zavaró. De kb. minden fénykardos rész az volt. Nem is mennék bele, hogy a két kezdő közül melyik működése volt zavaróbb a maszkot inkább ne is vette volna le ellenében, mely karaktert már nem is méltatom szóra ...

Amivel még gondom volt, azok a helyszínek. A Jakku egy copy paste Tatooine, a többi helyszín pedig bár szép, mégis annyira jellegtelen, hogy a nevét sem érdemes megjegyezni. Annyira látszik, hogy Lucas megtervezte azokat a bolygókat ahol a filmek játszódtak, a Disneynél pedig csak kerestek pár helyszínt ami szép, de tervezésnek nyoma sem volt. Számomra a SW bolygói ott kezdődnek, hogy az ember vágyik oda. Az itteniekkel ez NEKEM nem jött át.

Ami még nem jött be az az volt, hogy olyan volt az egész konfrontáció a két fél között, mintha a Honfoglalást néztem volna. A történet alapján mindenhol ott voltak, a valóságban meg üres lett volna az egész galaxis.

Aztán ugye a párbeszédek. Egyik-másik tökéletes, nagyon a helyén van, aztán amit egyes új és régi szereplőknek a szájába adtak! Jézus ...

A más filmekkel való keverés viszont bejött. A régi széria egyes elemeinek klónozása (kantin) nem.

Az erőhasználat felfedezése bejött, a harc és egyes karakterek harci fejlődése nem.

A csaták látványosak, viszont üresek. Kb. akkora baromság is van benne, mint amit JJ a ST reloaded első részében megcsinált, itt meg kb. értelmetlenné teszi a jedi visszatér űrcsatáját, hogy ez akkor a teljes lázadó vezetésnek miért nem jutott az eszébe, pedig még igazi terveik is voltak. A II. Halálcsillagot azzal a flottával ami a lázadóknak volt kb. két perc alatt lerendezhették volna. Mindegy.

Mint SW film kötelező darab. Mint scifi szintén. Az új szereplők nagy része jó, van köztük olyan, akit gyengének mondanék, ahogy a régiek többsége is elfogadható, év van köztük olyan akit gyengének mondanék. Az új robot tökéletes. Talán az eddigi legjobb. Mindenkinek ajánlom, én is megnézem majd 2Dben, feliratosan is. A hype túlzott volt, mondjuk az elvárás is. Szerintem leverte a lécet, bár sokáig rezgett nálam az eddigi hat után hová kerül szinten, de rengeteg olyan hülyeség van benne, ami a eredeti trilógiában nem volt meg, ami azt mutatja, hogy Lucas egész klassz dolgot rakott össze a hetvenes és nyolcvanas években.
    Utoljára szerkesztette: AnuluWork, 2015.12.18. 21:09:01