star-wars-banner.jpg
  • Amiga
    Most hétvégén néztük végig az eredeti (felújított) trilógiát.

Látvány terén még mindig nem kell szégyenkeznie. A harc az Endoron szíven ütött, a Star Wars mélypontja nem Jarr-Jarr, hanem azok a plüssmacik.

Arra viszont rájöttem, hogy a Star Wars az ikonikus főgonosz miatt lett az, ami. Darth Vader-nek köszönhetünk mindent, hozzá nőnek fel a jó oldalon harcoló hősök archetípusai: a vidéki parasztfiúból lett hős, a romantikus western fegyverforgató, a szép hercegnő (akit meg kell menteni, később pedig kick ass heroine-né avanzsál), az öreg mentor.

Darth Vader azért üt ekkorát, mert:
    a) az alattvalói félnek tőle
    b) a jó oldalon harcoló hősök félnek tőle.

Ezzel tekintélyt és tiszteletet parancsol.Rájöttem, hogy ez hiányzik ma a filmekből. Az ikonikus főgonosz, akitől félnek a jók. A legtöbb filmben a jók olyan lazák... egy Willis vagy Diesel, lehet a boss kezében egy atombomba is, ezek le se szarják.

Na és a Jedi visszatér... ahol színrelép az Uralkodó, akitől még Vader is fél. Plüssmacik ide vagy oda, Vader és az Uralkodó elviszik a hátukon a filmet a legkínosabb endori jelenetek közepette is. És ami gyerekként nagyot ütött, mikor a nyolcvanas években láttam a filmet az itthoni másolt VHS-en a Marcibányi művház alagsorában: Yoda halála és Vader halála. Még mindig megindító.

A Star Wars egy legenda és megérdemelten az. Amit én most várok az új Star Wars-től:

egy új ikonikus főgonosz.

És rettegek, milyen lesz Hant, Leia-t, Csuvit harminc évvel öregebbnek látni. Elképesztően magas labda, remélem JJ tud majd kezdeni vele valamit. Hihetetlen bátor döntés volt folytatni a SW-t.