star-wars-banner.jpg
  • Darth Raven
    MerlinW: Én szeretek filmekkel/sorozatokkal kapcsolatos dolgokon gondolkodni, általában a "Mi lett volna ha?" témát hanyagolni szoktam és maradok az előbbieknél kapcsolatos eseményeknél valamint az azokból következő dolgoknál (pl.: Darth Plaguies képessége, a prófécia, a filmek között játszódó események, Ashoka sorsa stb...). De ez kivételt képez, már csak abban is, hogy nem találok rá megoldást.

A "Mi lett volna ha?" kérdések egyik velejárója az, hogy a lehetőségek száma végtelen, a főszereplők ezer féleképpen meghalhatnak a filmek alatt. Tudom, hogy én hoztam föl, de ez sosem fog véget érni ha még jobban elrugaszkodunk az eseményektől. Ezért szerintem inkább maradjunk az eredeti feltételezésemnél ha a lázadás az elejétől fogva halálra volt ítélve azt az általam felvázoltak alapján is be lehet bizonyítani, ha pedig a birodalom volt ugyanígy akkor ezt a többi verzióra is rá lehetne bizonyítani.

De ha a te elméletedet vesszük alapul: Monthma igaz, hogy elküldte volna a flottát, de az sosem jutott volna el céljáig. A birodalmiak már akkor észrevették őket amikor Sullustnél gyülekeztek. Szét is akartak csapni köztük, de a császár ezt nem engedélyezte mivel Luke átállításához a benne lévő dühöt akarta kihasználni és úgy gondolta a barátai halálának drámai látványánál nem sok minden hozhatja ki a sodrából. Tehát ha Luke meghal a zuhanásnál az állomás mellett lévő birodalmi flotta megtámadja őket Sullustnál, a flotta akkor már Calrissian irányítása alatt állt, aki csak azért maradt Endornál mert ez volt a legjobb esélyük az állomás elpusztítására. Így viszont erre esély sem lenne, feleslegesen nem vezetné a vesztébe a lázadást, rövidesen visszavonulót fújt volna. Aztán marad az általam felvázolt felállás.

És így az Executor is megmaradt volna mivel az állomás gravitációs ereje nem rántja magával s bár a lázadók adtak volna neki rendesen, nem volt meg a tűzerejük az elpusztításához.:)

Shiwo: A szintetikus ételben nem vagyok biztos. Nem tudom, hogy álltak vele akkortájt. Viszont azt tudom, hogy 3661 évvel a yavini csata előtt a Mandalórok elzárták Coruscant élelem-utánpótlásának jelentős részét. Ezzel az akkori köztársaságot a megadás szélére kényszerítve (aztán csak sikerült szétverniük a blokádot, épp mielőtt túl súlyossá vált volna a helyzet). Ez azt jelenti, hogy akkor nem álltak vele túl jól, vagy nagyon drága volt még, vagy pedig valamilyen ismeretlen oknál fogva lehetetlen. S már akkor sem voltak valami primitívek. De ha mégis találtak rá megoldást idő közben akkor sem vennének döntő fordulatot az események, így nem halnak éhen a katonák hanem az öregedés végez velük.

Az I. Halálcsillag építéséhez Wookiee rabszolgákat, fegyenceket és egy rakás droidot alkalmaztak. Egy garast nem fizettek nekik, minél olcsóbban próbálták megoldani a feladatot. Mégis kis híján kudarcnak bizonyult mivel még a Star Wars technológiájához képest is rendkívül fejlett volt, nehézségeik akadtak alkalmazásával, s ezt a számos szabotálási kísérlet sem segítette, ha a császár nem ragaszkodik a tervhez már az elején feladták volna s így is 20 év kellett megépüléséhez. A II. már nyilván könnyebben ment, ismerték már a járást.
    Üzemeltetése pedig igen költséges volt: A tervezéshez a kor legnagyobb tudósait hívták össze s a szuperlézer felépítéséhez a létező legmodernebb technológiára volt szükség, meghajtásához 123 db SSP06-os hiperhajtóművet kapcsoltak össze, ez a két rendszer csúcstechnológiának számított. Már pedig a csúcstechnológia mindig drágának s mindig nagyon bonyolultnak számít a már rendszeresített technológiákhoz képest. Ha pedig valami bonyolult akkor sokba is kerül fenntartani hiszen az ehhez szükséges információt nem tartalmazza minden mezei droid s nem tudja megszerelni minden mezei rabszolga. Tény, hogy a lehető legkevesebből próbálták megépíteni és fenntartani, de ez még így is elég sok volt.

S, hogy mire jó a Halálcsillag?
    Közigazgatási központnak, hatalom s elnyomás szimbólumának, a megalomán császárok igényeinek kielégítésére (legalább ebben egyet értünk:). S bármely szokványos háború eldöntéséhez. Nem azt mondtam, hogy semmi értelme nincs. Érthető, hogy meg kellett építeni csupán a használatának körülményeivel nem értek egyet. Az tény, hogy bármely ütközetben döntő fölényt jelent. Egy ellenséges bolygót könnyedén elpusztíthat, de ha a császár mégsem akarja elpusztítani az adott bolygót a hangárokban lévő hajók blokádot tudnak állni a bolygó körül s bőven elég járművet, katonát, felszerelést tud hordozni egy akár több évig elhúzódó invázióhoz. Ha pedig tartósabb űrütközet folyna az általa hordozott hajók s elképesztő tűzereje könnyedén meg tudná fordítani azt. Például Yuuzhan Vong elleni háborúnál nem egyszer kapóra jött volna.
    Ahogy Han Solo is mondta: "Why isn't there a Death Star lying around when you need one?"

Viszont az általam felvázolt helyzetben fölösleges lett volna bevetni, a lázadás létfontosságú központjai már az űrben voltak a kisebb bázisok pedig nem rendelkezhettek ionágyúval ezért Vader flottája is bőven elég lett volna, sehogy sem lett volna esélyük s jóval hamarabb is értek volna oda. Ez különösen akkor lehet fontos tényező ha egy besúgó figyelmezteti a lázadókat. Vader flottája még időben odaérhetne, de mire a Halálcsillag odavánszorog már rég elmenekültek volna.

A terror-hatás: Bob minden valószínűsíthető helyzetét és reakcióját felvázoltad. Mivel minden ember különböző s különféleképp is gondolkodik ezért minden verzióhoz akadnak majd emberek. Csupán a számarány vitatott.

A lázadásról: Hadereje egyáltalán nem csökkent, gyors ütemben nőtt. De mivel a 0-ról indult még 2 évtized után sem volt esélye a birodalommal szemben.

"amúgy aki olvasott regényeket, és valamennyire utánajárt a star wars univezumnak"

A "ki a nagyobb star wars fan" vita nem ide tartozik, nem akarok belefolyni. De ha már felhoztad ezen regények nem csak a VI. rész utáni eseményeket tartalmazzák, van 1-2 a lázadás idejéből is. Azokban le van írva minden a mozgalom létrejöttéről és kezdeti sikereiről. Ezeket alapul véve:

A lázadás gyökerei a III. rész végétől kezdődnek, innentől egy évig csupán formálisan létezett, komolyabb szervezkedés csak ezután (18 BBY) indult s ekkor tett szert némi katonai erőre. Viszont ekkor is csak laza szövetség volt, a vezetők megosztottak voltak komolyabb katonai fellépés nem történt, csupán tiltakoztak. A birodalom első sorban megosztottsága s kicsi hadereje miatt nem tartotta fenyegetésnek. Egészen addig amíg Starkiller össze nem hozta őket (2 BBY) innentől a vezetők egyesítették (még mindig elenyésző) erőiket s kezdték el fokozatosan építgetni azokat.
    A következő években a lázadás szép lassan erőre kapott, hadereje egyértelműen nőtt:
    Rövidesen megszerezték a T-65-ös X szárnyú vadászgép tervrajzait amellyel leválthatták az elavult Z-95-ös harci gépeiket. Majd Mon Calamari is csatlakozott a mozgalomhoz számos fegyvertelen, békés célokra épült cirkálót adva nekik. Ezeket katonai célokra alakították át s ezek lettek a lázadás legerősebb hajói (pl.: a Home One). A következő nagy előrelépés Yavin után következett, sokan csatlakoztak, még nagyobb ütemben növelve haderejüket. Egészen Hoth-ig számos rajtaütést hajtottak végre, a csatát követően inkább rejtőzködtek s csendben építgették flottájukat. Ez alapján egyáltalán nem csökkent a haderejük s annak növekedése sem mondható túl kicsinek viszont ez felvet egy újabb kérdést:

A növekedés ütemét a fentebb említett emberek számaránya határozza meg amelyet nem lehet meghatározni (következtetni lehet persze). Ennek el kell érnie egy bizonyos értéket különben a követők elvesztik a reményt s felhagynak további támogatásukkal vagy csupán a lázadás kifogy a pénzből (ez nem egy polgárháborúban megesett már). Mivel a kettő közül egyiket sem ismerem a kérdés a következőképp hangzik:

Elég gyorsan nő-e a lázadás katonai ereje ahhoz, hogy legyőzhesse a birodalmat mielőtt elfogy a pénze vagy támogatása?

Erre viszont nem tudom a választ, rátok hagyom. Annyit még hozzáteszek, hogy a mozgalom hadereje a sok felkészülés után is semmi volt a birodaloméval szemben, ugyanakkor ha már elérik azt a szintet, hogy a birodalmi flotta egy rendszerre jutó véderejét minimális veszteség és veszélyesebb trükközés hiánya mellet elpusztítsa mielőtt bármely nemű erősítés odaérhetne már felmorzsolhatja a birodalmi flottát, lehet évekbe telne, de ez még lehetséges.