5229
-
Meglesz, éppen ma jött meg.
Amúgy előrendelhető az új SW könyv: Yoda - Sötét találkozó, gyorsan elő is rendeltem. :) -
Darth Raven #2148 Felesleges elszomorodnod:
Az évtizedek során rengeteg Star Wars alkotás jelent meg, ezek ellentmondanak egy-két dologban. Előfordul, hogy egy eseményhez több eltérő út vezet, ezen félreértések elkerülése végett vannak a Kanonok, a különböző rangú művek felülírják egymást.
George Lucas szerint a nem az ő kezei közül származó Star Wars (könyvek, képregények, játékok, stb.) egy afféle párhuzamos univerzum ahol a történések hasonlóak, de nem ugyan azok. Ez nem zárja ki azt, hogy ami megtörtént az egyikben ne történt volna meg a másikban, de nem is bizonyítja. Éppen ezért én úgy gondolom, hogy ha valami nagyon tetszik ezekben és az ég világon semmit sem mond róla az igazi SW univerzum, nyugodtan mehet hozzá hiszen megtörténhetett. Viszont ha valami olyasmit tapasztalok ezekben amelyeket nem fogad be a gyomrom, inkább rombolja mintsem építi a Star Wars bennem kialakult képét akkor marad a másikban mivel semmi sem támasztja alá, hogy az ott az is megtörtént volna.
Az egész fikció, semmi sem történt meg benne valójában. A szórakoztatás célját szolgálja, nekünk készülnek mivel örömünket leljük nézésükben/ olvasásukban ezért nekünk kell eldönteni mit jelentenek számunkra, és nem nekik. A te döntésed, hogy mit és hogyan ítélsz meg, szóval szerintem ha annyira tetszik akkor nyugodtan vedd hozzá. Ez akkor trükkös ha a benne leírtakat már egy magasabb Kanon-hoz tartozó mű megcáfolja amely neked kevésbé nyeri el a tetszésedet mint az alacsonyabb rangú alkotás (mondjuk nálam ilyen még nem volt). De mint mondtam szerintem te döntöd el, nem ők. -
Piell esetében szerintem a Lucasfilm hibázott, hiszen 2007-ben elfogadták az "egyszerű" halálát, majd később "átírták a forgatókönyvet", így lett a mártír megoldás. -
Darth Revan9 #2146 Sajnos nem egészen van így. A Lucasfilm tud a könyvekről, engedélyt ad a megjelenésükre, de az esetek 90%-ban halvány lila gőzük sincs, hogy mi van a regényekben. Erre jó példa Even Piell mester esete a Coruscant Nights sorozatban. -
Az egész Star Wars univerzum fikció de abban nagyon jó.
Te most arra gondolsz, hogy fikció a fikcióban?
-
hmm, nemtudom nem nagyon régen megjeleno konyvben asszem a darth plageius os könyv elején lattam azt az irast hogy ez a tortenet csak fikcio... :/ ekkor elszomorodtam azert, egy piciket! -
Ha arra gondolsz, a mai napig minden könyvet a Lucasfilm hagy jóvá. Ha valami nagyon nem stimmel, akkor nem engedik kiadni. -
Olvasd el az Árulást is, a múlt héten jelent meg. -
Darth Raven #2141 Akkor én is ezt tartom valószínűbbnek. Bár nehéz elképzelni, hogy egyből csak számozták, valamikor a civilizációjuk hajnalán még kellett lennie valamiféle elnevezésnek... de mind1 megelégszem a számokkal. -
pasz, azert csak volt valami alapja nem ? -
A régi könyvek nem azok? -
de ezek a "frissen" megjelent könyvek fikciók ,nem? -
Olvastátok már Végzetes Szövetséget? Szerintem baromi jó, bár egyelőre kicsit furcsa ez az örökké létezett Sith Császár, akit senki sem láthat, csak a Sötét Tanács tagjai. Olyan furcsa ez az új sztori amit a Bioware MMO-ja miatt találtak ki. Teljesen megváltoztatta az eddigi SW történetek nagy részét, pl. az mennyire hülyeség már, hogy anno Revant és Malakot is ő rontotta meg, én teljesen abban a tudtaban voltam, hogy akkor ők voltak úgymond az egyedüli Sithek. Szóval ezzel még barátkoznom kell.
(kíváncsi lennék majd arra is, hogy ki és mikor nyírta ki ezt a Sith Császárt, hiszen pl. Darth Bane elvileg kiirtotta az egész Sötét Tanácsot, és ugye bevezette a kettő szabályát.) -
A hónapokat tudtommal számozzák, viszont a hét öt napjának van neve:
Primeday
Centaxday
Taungsday
Zhellday
Benduday -
Darth Raven #2135 A Star Wars időszámításában a hónapoknak van konkrét megnevezése vagy úgy vannak vele mint mi a hetekkel? -
gondolom a hónapok számát
SW time:
60 seconds = 1 minute
60 minutes = 1 hour
24 hours = 1 day
5 days = 1 week
7 weeks = 1 month
35 days = 1 month
368 days = 1 year
10 months + 3 festival weeks + 3 holidays = 1 year -
Gimre #2133 Sziasztok!
Szeretnék kérdezni valamit. Anakin Skywalker a wikia szerint YE 41.9-ben született (magyar wikia). De mit jelent a tizedes szám (0.9)? -
Darth Raven #2131 MerlinW: Én szeretek filmekkel/sorozatokkal kapcsolatos dolgokon gondolkodni, általában a "Mi lett volna ha?" témát hanyagolni szoktam és maradok az előbbieknél kapcsolatos eseményeknél valamint az azokból következő dolgoknál (pl.: Darth Plaguies képessége, a prófécia, a filmek között játszódó események, Ashoka sorsa stb...). De ez kivételt képez, már csak abban is, hogy nem találok rá megoldást.
A "Mi lett volna ha?" kérdések egyik velejárója az, hogy a lehetőségek száma végtelen, a főszereplők ezer féleképpen meghalhatnak a filmek alatt. Tudom, hogy én hoztam föl, de ez sosem fog véget érni ha még jobban elrugaszkodunk az eseményektől. Ezért szerintem inkább maradjunk az eredeti feltételezésemnél ha a lázadás az elejétől fogva halálra volt ítélve azt az általam felvázoltak alapján is be lehet bizonyítani, ha pedig a birodalom volt ugyanígy akkor ezt a többi verzióra is rá lehetne bizonyítani.
De ha a te elméletedet vesszük alapul: Monthma igaz, hogy elküldte volna a flottát, de az sosem jutott volna el céljáig. A birodalmiak már akkor észrevették őket amikor Sullustnél gyülekeztek. Szét is akartak csapni köztük, de a császár ezt nem engedélyezte mivel Luke átállításához a benne lévő dühöt akarta kihasználni és úgy gondolta a barátai halálának drámai látványánál nem sok minden hozhatja ki a sodrából. Tehát ha Luke meghal a zuhanásnál az állomás mellett lévő birodalmi flotta megtámadja őket Sullustnál, a flotta akkor már Calrissian irányítása alatt állt, aki csak azért maradt Endornál mert ez volt a legjobb esélyük az állomás elpusztítására. Így viszont erre esély sem lenne, feleslegesen nem vezetné a vesztébe a lázadást, rövidesen visszavonulót fújt volna. Aztán marad az általam felvázolt felállás.
És így az Executor is megmaradt volna mivel az állomás gravitációs ereje nem rántja magával s bár a lázadók adtak volna neki rendesen, nem volt meg a tűzerejük az elpusztításához.:)
Shiwo: A szintetikus ételben nem vagyok biztos. Nem tudom, hogy álltak vele akkortájt. Viszont azt tudom, hogy 3661 évvel a yavini csata előtt a Mandalórok elzárták Coruscant élelem-utánpótlásának jelentős részét. Ezzel az akkori köztársaságot a megadás szélére kényszerítve (aztán csak sikerült szétverniük a blokádot, épp mielőtt túl súlyossá vált volna a helyzet). Ez azt jelenti, hogy akkor nem álltak vele túl jól, vagy nagyon drága volt még, vagy pedig valamilyen ismeretlen oknál fogva lehetetlen. S már akkor sem voltak valami primitívek. De ha mégis találtak rá megoldást idő közben akkor sem vennének döntő fordulatot az események, így nem halnak éhen a katonák hanem az öregedés végez velük.
Az I. Halálcsillag építéséhez Wookiee rabszolgákat, fegyenceket és egy rakás droidot alkalmaztak. Egy garast nem fizettek nekik, minél olcsóbban próbálták megoldani a feladatot. Mégis kis híján kudarcnak bizonyult mivel még a Star Wars technológiájához képest is rendkívül fejlett volt, nehézségeik akadtak alkalmazásával, s ezt a számos szabotálási kísérlet sem segítette, ha a császár nem ragaszkodik a tervhez már az elején feladták volna s így is 20 év kellett megépüléséhez. A II. már nyilván könnyebben ment, ismerték már a járást.
Üzemeltetése pedig igen költséges volt: A tervezéshez a kor legnagyobb tudósait hívták össze s a szuperlézer felépítéséhez a létező legmodernebb technológiára volt szükség, meghajtásához 123 db SSP06-os hiperhajtóművet kapcsoltak össze, ez a két rendszer csúcstechnológiának számított. Már pedig a csúcstechnológia mindig drágának s mindig nagyon bonyolultnak számít a már rendszeresített technológiákhoz képest. Ha pedig valami bonyolult akkor sokba is kerül fenntartani hiszen az ehhez szükséges információt nem tartalmazza minden mezei droid s nem tudja megszerelni minden mezei rabszolga. Tény, hogy a lehető legkevesebből próbálták megépíteni és fenntartani, de ez még így is elég sok volt.
S, hogy mire jó a Halálcsillag?
Közigazgatási központnak, hatalom s elnyomás szimbólumának, a megalomán császárok igényeinek kielégítésére (legalább ebben egyet értünk:). S bármely szokványos háború eldöntéséhez. Nem azt mondtam, hogy semmi értelme nincs. Érthető, hogy meg kellett építeni csupán a használatának körülményeivel nem értek egyet. Az tény, hogy bármely ütközetben döntő fölényt jelent. Egy ellenséges bolygót könnyedén elpusztíthat, de ha a császár mégsem akarja elpusztítani az adott bolygót a hangárokban lévő hajók blokádot tudnak állni a bolygó körül s bőven elég járművet, katonát, felszerelést tud hordozni egy akár több évig elhúzódó invázióhoz. Ha pedig tartósabb űrütközet folyna az általa hordozott hajók s elképesztő tűzereje könnyedén meg tudná fordítani azt. Például Yuuzhan Vong elleni háborúnál nem egyszer kapóra jött volna.
Ahogy Han Solo is mondta: "Why isn't there a Death Star lying around when you need one?"
Viszont az általam felvázolt helyzetben fölösleges lett volna bevetni, a lázadás létfontosságú központjai már az űrben voltak a kisebb bázisok pedig nem rendelkezhettek ionágyúval ezért Vader flottája is bőven elég lett volna, sehogy sem lett volna esélyük s jóval hamarabb is értek volna oda. Ez különösen akkor lehet fontos tényező ha egy besúgó figyelmezteti a lázadókat. Vader flottája még időben odaérhetne, de mire a Halálcsillag odavánszorog már rég elmenekültek volna.
A terror-hatás: Bob minden valószínűsíthető helyzetét és reakcióját felvázoltad. Mivel minden ember különböző s különféleképp is gondolkodik ezért minden verzióhoz akadnak majd emberek. Csupán a számarány vitatott.
A lázadásról: Hadereje egyáltalán nem csökkent, gyors ütemben nőtt. De mivel a 0-ról indult még 2 évtized után sem volt esélye a birodalommal szemben.
"amúgy aki olvasott regényeket, és valamennyire utánajárt a star wars univezumnak"
A "ki a nagyobb star wars fan" vita nem ide tartozik, nem akarok belefolyni. De ha már felhoztad ezen regények nem csak a VI. rész utáni eseményeket tartalmazzák, van 1-2 a lázadás idejéből is. Azokban le van írva minden a mozgalom létrejöttéről és kezdeti sikereiről. Ezeket alapul véve:
A lázadás gyökerei a III. rész végétől kezdődnek, innentől egy évig csupán formálisan létezett, komolyabb szervezkedés csak ezután (18 BBY) indult s ekkor tett szert némi katonai erőre. Viszont ekkor is csak laza szövetség volt, a vezetők megosztottak voltak komolyabb katonai fellépés nem történt, csupán tiltakoztak. A birodalom első sorban megosztottsága s kicsi hadereje miatt nem tartotta fenyegetésnek. Egészen addig amíg Starkiller össze nem hozta őket (2 BBY) innentől a vezetők egyesítették (még mindig elenyésző) erőiket s kezdték el fokozatosan építgetni azokat.
A következő években a lázadás szép lassan erőre kapott, hadereje egyértelműen nőtt:
Rövidesen megszerezték a T-65-ös X szárnyú vadászgép tervrajzait amellyel leválthatták az elavult Z-95-ös harci gépeiket. Majd Mon Calamari is csatlakozott a mozgalomhoz számos fegyvertelen, békés célokra épült cirkálót adva nekik. Ezeket katonai célokra alakították át s ezek lettek a lázadás legerősebb hajói (pl.: a Home One). A következő nagy előrelépés Yavin után következett, sokan csatlakoztak, még nagyobb ütemben növelve haderejüket. Egészen Hoth-ig számos rajtaütést hajtottak végre, a csatát követően inkább rejtőzködtek s csendben építgették flottájukat. Ez alapján egyáltalán nem csökkent a haderejük s annak növekedése sem mondható túl kicsinek viszont ez felvet egy újabb kérdést:
A növekedés ütemét a fentebb említett emberek számaránya határozza meg amelyet nem lehet meghatározni (következtetni lehet persze). Ennek el kell érnie egy bizonyos értéket különben a követők elvesztik a reményt s felhagynak további támogatásukkal vagy csupán a lázadás kifogy a pénzből (ez nem egy polgárháborúban megesett már). Mivel a kettő közül egyiket sem ismerem a kérdés a következőképp hangzik:
Elég gyorsan nő-e a lázadás katonai ereje ahhoz, hogy legyőzhesse a birodalmat mielőtt elfogy a pénze vagy támogatása?
Erre viszont nem tudom a választ, rátok hagyom. Annyit még hozzáteszek, hogy a mozgalom hadereje a sok felkészülés után is semmi volt a birodaloméval szemben, ugyanakkor ha már elérik azt a szintet, hogy a birodalmi flotta egy rendszerre jutó véderejét minimális veszteség és veszélyesebb trükközés hiánya mellet elpusztítsa mielőtt bármely nemű erősítés odaérhetne már felmorzsolhatja a birodalmi flottát, lehet évekbe telne, de ez még lehetséges. -
jah, még pár dolog...
- a császár amúgy is valszeg megalomán volt, egy maga akarja uralni a galaxist és több kilóméter hosszú szupercsillag-rombolókat építtetett ..a Halálcsillag a lentebb felsorolt előnyök mellett szimbolikus jelentéssel is bírt, erőfitogatás, a birodalom nagyságának megtestesítője (és hát elméletileg nem szabadott volna, hogy legyen gyenge pontja, de hát mégis lett neki...)
- a lázadók száma nem nőtt túl nagy ütemben...sőt, erős a gyanúm, hogy az alatt a két évtized alatt inkább csak csökkent a számuk...nem volt más, csak szúnyogcsípés, egy bosszantó valami, amit el kell taposni, hisz a birodalom a legkisebb gyengeséget sem mutathatja... de az Új remény elején még nem veszélyeztette a birodalmat, a császár még arra sem vette a fáradtságot, hogy személyesen utánajárjon a dolognak, elküldte a "csicskását"...a Halálcsillag pusztulása viszont erősítette az ellenállást, megmutatták, hogy a birodalom sem sérthetetlen, és még a szuperfegyverüket is képesek elpusztítani...nem is csoda, hogy berágott a birodalom és a császár is személyesen megjelent...
- amúgy aki olvasott regényeket, és valamennyire utánajárt a star wars univezumnak, az tudja, hogy a császár és Vader halálával nem lett egy csapásra béke... hosszú évekbe telt, mire az új köztársaság megszilárdította helyzetét, és visszaszorította a birodalmat... de a birodalom erejét és méretét mutatja az a tény, hogy teljesen eltörölni nem sikerült, sőt, 150 évvel a yavini csata után újra a birodalom uralja a galaxisok nagy részét, erősebb, mint valaha és a köztársaság maradéka erejét veszve bujkál -
szerintem egy ilyen fejlettségű világban, amiben a star wars játszódik, valszeg nem nagy kunszt szintetikus ételt és italt előállítani, ami lehet nem finom, de éhen nem vesznek tőle.. a felépítése és az üzemeltetése sem kerülhet gyakorlatilag sokba... mert hát nem úgy állt hozzá a császár és a birodalom, hogy na most veszünk sok-sok kreditért fémet és sok-sok munkást megfizetünk, hogy felépítsék... a birodalom fennhatósága alatt lévő bolygókról bányászták a szükséges anyagokat, rabszolgák és robotok millióinak segítségével... és valószínűleg a nem-rabszolgáknak sem fizettek túl sokat..kaptak szállást, élelmet, némi pénzt, hogy elköltsék és örülhettek, ha nem lőtték ki őket az űrbe.. és a pénz nagy részét is valszeg a birodalom fennhatósága alatt lévő kantinban és egyéb helyeken költötték el...
hogy mire jó a Halálcsillag? vegyük például a Hoth esetét... sok lázadó ottveszett, de nagyon sok elmenekült, a vezérkarral együtt...ha most meg lett volna a Halálcsillag, akkor sz@rrá lőtték volna a bolygók még azelőtt, hogy felszállhattak volna az űrhajókkal (hisz arra is volt idő, hogy a lépegetőket letegyék)
terror-hatás:
van Bob, az egyszeri melós a Balmorrán... tud a lázadókról, de különösebben nem foglalkozik velük, próbál kimaradni a balhéból... tán még suttyóba segíti is őket, abba bízva, hogy még több milliárdan laknak a bolygón, csak nem lesz olyan pechje, hogy őt szúrja ki a birodalom...
híre megy a szuperfegyvernek... Bob elgondolkodik, hogy megéri-e védeni a lázadókat.. gondolhatja azt, hogy a birodalom így is, úgy is szétlövi a hátsóját és csatlakozhat a lázadáshoz... de Bob amúgy is nyúl szívű, ezért is nem állt eddig közéjük.. lehet több esélyt lát a túlélésre, ha inkább feldobja a lázadókat..mert ha a bolygóján elkezdik keresni a lázadókat, akkor már nem 1-2 várost fognak szétlőni, hanem az egész bolygót kilövik alóla..
vagy épp adva vagyon Bob, a lázadók egy tagja...azért küzd, mert a családját, barátait elnyomja a gonosz rendszer, rabszolgakörülmények között dolgoztatják őket otthon a szülőbolygóján...ez mind szép és jó, kicsi a valószínűsége, hogy a több milliárd lakosú bolygón a birodalom pont az ő családját fogja megtalálni.. nah de más a helyzet akkor, ha a birodalom egy gombnyomással kiírtja a teljes népességet... felmerül a kérdés, hogy megéri-e kockáztatni vagy inkább kussoljon és lapuljon az ember..
hogy nem mozgékony a Halálcsillag? na és? a kisebb űrhajókra nem a halálsugással fog lődözni.. a Halálcsillag olyan, mint egy repülőgép-anyahajó.. több száz közepes rombolót és több ezer vadászgépet képes magával vinni... és hát mi a Tie-vadászok egyik legnagyobb hátránya? hogy nincs bennük hiperhatjómű, magukba képtelenek naprendszerek között utazni... ezért is kellenek hordozónak a csillagrombolók és a Halálcsillag... a Halálcsillag egymagában lehet nem érne többet egy bolygó-megsemmisítő golyónál... de egymagában elvisz annyi lépegetőt, vadászgépet, gyalogost, miegymást, mint 4-5 csillagromboló együtt...
gyakorlatilag egy mozgásképes űrállomás..
tehát alapvetően nem volt elhibázott ötlet a Halálcsillag megépítése..
-
Ha a filmeket vesszük alapul, a lázadók a sikereiket három személynek köszönhetik. Organa, Solo és Skywalker. Egyetlen esemény kellett volna, hogy a lázadók befuccsoljanak. Az V. epizódban, mikor Vader lenyesi Luke karját. Ha akkor belehal a zuhanásba, akkor Organa-t és Solo-t senki sem menti meg a Tatooine-on. Mon Monthma pedig nélkülük küldi a flottát. Ergo nincs Evok támogatás = fennmarad a a pajzs, nincs érzelmileg rokkant Vader és láthattuk, hogy még a teljes csapattal együtt is ledarálták a birodalmiak a teljes lázadó flottát. A nagy "what if" az marad, hogy az Executor így is megsemmisült-e volna, hiszen az egy idióta balszerencsének volt köszönhető - ami mondjuk vicces de ugyanakkor bugyuta jelenet is volt.
Magyarul az egész sorozat arról szólt, hogy már rég a Birodalom javára dőlt el a háború. A 3 kulcskarakter volt az egyetlen tényező, ami megfordította a dolgot (a tipikus tündérmese, ami a 70-es évek igényeit követte). Felesleges rajta ilyen komolyan töprengeni:) -
Darth Raven #2127 Lenne egy újabb kérdésem, már elgondolkoztam ezen néhányszor és mindig arra a következtetésre jutok, hogy lehetetlen. Mégsem hagy nyugodni a gondolat különösen csütörtök óta amikor is újra néztem a IV. részt. Ezért gondoltam leírom, hátha ti választ tudtok adni erre:
Darth Sidious egy zseniális tervet eszelt ki a köztársaság irányításának átvételére valamint a jedi rend kiirtására. Már a Klónok Háborúja alatt megkezdte az I. Halálcsillag építésének előkészületeit, egyértelműen a terve részét képezte. Ezzel még semmi gong nincs, hiszen biztosra vehette, hogy néhány jedi túl fogja élni a 66-os parancsot. Valamint azt is, hogy ezt a galaxis népei nem hagyják majd szó nélkül. Ugyanakkor egy parancsnoki központ is kellet neki és hát már ekkor is kissé megalomániás volt. A film nézése közben pedig ismét megragadta figyelmem egy párbeszéd miszerint az állomás célja a szenátus feloszlatása után nem csak a birodalom irányításának megkönnyítése hanem a félelem általi összetartása is.
És itt kezdődik a probléma, sosem értettem mégis hogyan akarták ezt kivitelezni. Az állomás erre egyszerűen nem alkalmas, sokkal több problémát szül mint amennyit megold, már ha megoldja azokat.
Pedig a birodalom nagyon is hitt a működésében, számukra egyértelmű megoldást jelentett a problémára, amely arra enged következtetni, hogy valamit kihagyok, akárhányszor gondolom végig a birodalmiak számára legkedvezőbb eshetőségekkel sem jutok túl jó eredményre részükről:
Most "csak" ezt írom le (így is elég hosszú, a többi variációval már nem sokan szánnák rá az időt, hogy végigolvassák):
Szóval, tételezzük fel, hogy az endori csatában Wedge és Carlissian nem jár sikerrel, és odavesznek az ütközetben (Azért választom a II. Halálcsillagot, mert így valamivel jobbak lesznek a birodalom esélyei a későbbiekben). Vader pedig marad a sötét oldalnál és végignézi ahogy a császár megöli Luke-ot. A lázadó flotta kénytelen lenne visszavonulni és folytatni a gerilla háborút a birodalommal szemben. Flottájuk nagy része ugyanúgy a galaxis szélén helyezkedik el amely nagyrészt kisebb mozgékonyabb hajókból áll így el tudnak menekülni a csillagrombolók elől. Hoth után nem létesítettek nagyobb parancsnoki központot egyetlen bolygón sem, ehelyett két Home One osztályú MC80-ast használtak mobil parancsnoki központként. Bár ezek méretük miatt már nem biztos, hogy olyan könnyen le tudnák rázni az ellenséget. Minden esetre ha ezeken keresztül tudják irányítani a hadműveleteiket egy Nebulon osztályú fregattnak is elégnek kell lennie a feladatra (bár az átalakítások kissé gyengíthetik harcképességeit, de ez csekély ár a cél érdekében). Persze ezt a császár nem tudhatja így nemsokkal az állomás befejezése után elkezdené az összes lázadó bázisnak vélt bolygó elpusztítását. Ez már is komoly problémákat vet föl. Egy 160/900 km átmérőjű űrállomás működtetése eszméletlen mennyiségű creditbe kerül, ráadásul hatalmas mennyiségű ellátmány szállítását igényli. Gondolj bele, az állomás fedélzetén normál esetben (legalábbis wookieepedia szerint) durván 2,5 millióan vannak, napi két kilogramm élelem fejenkénti felhasználása esetén 221.428 tonnára van szükség hetente. Egyéb dolgok szállításáról valamint a karbantartás költségeiről már nem is beszélve. Ez szállítóhajók ezreit igényli, minden egyes bolygóra ahol az állomás megfordul. A lázadóknak ekkorra már elég kiterjedt kém és megfigyelőhálózatuk volt. Kizárt, hogy ne vegyék észre egy-egy ilyen szállító konvoj útra kelését. Az úti céljuk helyét már menetirányuk útján is meg lehet határozni, így mindig is tudni fogják a második halálcsillag helyzetét. Ezért ha utólag találnának valami gyenge pontot bármikor lecsaphatnak rá (de most tételezzük fel, hogy nem találnak), valamint a szállítókonvojok rendkívül sebezhető célpontok egy rajtaütésre. Ennek fényében kénytelenek lennének erősen páncélozott hajókra bízni a feladatot. Ehhez ki kell vonni őket az adott szektorból így az sebezhetőbb lesz egy időre.
De tételezzük fel, hogy a Birodalom nem adja fel és ennek ellenére végigrángatja az állomást az egész galaxison, csakhogy egy-egy feltételezett lázadó bázist elpusztíthasson vele. Előbb-utóbb a végére érnek, mi lesz ezután? A lázadás ugyan meggyengült, de még képes lesz folytatni a harcot. Ugyanakkor már koránt sem annyian lépnek be a soraikba, hiszen egyetlen ép eszű kormányzó sem fog a pártjukra állni. Kénytelenek lesznek más módon beszerezni a szükséges készleteket, nyersanyagokat. Ez egy ideig kissé nehézkes lehet, előállhat hogy gyorsabban veszítik a hajókat mint ahogy hozzájuk jutnak. A császár ezek alapján azt hiheti sikerrel járt, nem is sejtve, mit indított el.
Egy polgárháborúban nem mindenki lép fel nyíltan az adott oldal mellett, sokan titokban segítik a felkelőket. Lehetséges, hogy egy birodalmi ellenőrzés alatt álló bolygón egy gyárban sorra gyártják az AT-ST Lépegetőket, de eközben pár utcával arrébb a pincében a lázadók az általuk használatos kézi fegyvereket szerelik össze, majd azokat átcsempészik egy a galaxis szélén bujkáló Nebulon-B2 osztályú fregattra. Már a VI. rész idején is rendelkezniük kellett ilyen fajta támogatással. Ennek már önmagában is elégnek kell lennie a felkelés életben tartására, még ha nem is lesznek olyan tevékenyek utána. Véleményem szerint ez után a lázadás egy ideig halottnak tettetné magát, amíg elég erős csempészhálózatot hoznak létre a háború folytatásához. Ez persze sok pénzbe kerülhet, de ehhez még elég pénzügyi alappal kell rendelkezniük, kiépítése után pedig már valamivel olcsóbb lesz. Aztán ha elég erősnek érzik magukat folytathatják a harcot. Forrásaikat ezentúl nem lehet olyan könnyen elapasztani. Esetleg egy-egy csempészhajót elkaphatnak, de mint fentebb írtam egy a galaxis szélén várakozó hajó időben el tud menekülni, s a kiindulási hellyel sem mennének sokra. Hiszen ha megtudják, hogy a hajó kiindulás pontja mondjuk Taris, maximum egy-két lázadót foghatnak el, a többi tovább áll és máshol folytatja. Egyszerre az egész bolygó minden épületének minden zugát pedig képtelenség az ellenőrzésük alatt tartani.
Ezért a császár választás elé kerül amely mindkét esetben a birodalom vesztét jelenti:
1. Ha sorra átkutattatja az összes rendszert a galaxisban:
Talán elkapnak párat, de ennek ellenére a lázadás gyorsabban fog növekedni mint ahogy pusztítani tudnák, előbb-utóbb legyen az 20, 30, 40 év meg lesz az erejük ahhoz, hogy lerohanják a birodalmat. Igaz ez így kicsit furán hangzik, de a galaxis szélén akárhány hajót elrejthetnek, s ne feledjük eközben sorra ütnek rajta a birodalmi bázisokra, előbb-utóbb felül fognak kerekedni. A birodalmi flottának fix bázisokat kell védenie, míg a lázadók erre továbbra is űrhajókat használhatnak. Gerilla taktika alkalmazásával sosem lesz feltétlenül szükségük fix bázisokra, sehol sem kell védekezniük, akárhova akárhány hajót összevonhatnak. A birodalmiaknak viszont a flottájuk nagy része (a lázadás erősödésével egyre több) helyhez kötött lesz, sosem lesznek képesek elég haderőt egy totális lerohanás megkockáztatása nélkül összevonni ahhoz, hogy megfordíthassák a dolgok állását. A lázadás már bebizonyította, hogy kisebb jól szervezett haderővel sokkal nagyobb seregeket is le tud győzni. Mire lennéne képesek egy a birodalmiakéval vetekedő flottával?
Szép lassan felmorzsolnák őket, a császár tehetetlenül nézheti ahogy sorra lövik le a csillagrombolóit. S mire bármilyen erősítésnek esélye lenne odaérni már rég elmennének, csupán égő roncsokat maguk után hagyva. Ha már gyorsabban pusztítják a birodalmi hajókat mint ahogy gyártják őket az egész eldőlt. Egy idő után már a birodalmi flotta a gyárakat sem tudja majd megvédeni s ezután rövidesen Coruscant felett tömörülne. Valószínűleg a II. Halálcsillaggal (innentől csak simán Halálcsillagnak írom) együtt. Egy idő után elég hajójuk lesz a végső támadáshoz, ha a Halálcsillagot nem is, de a kísérő hajóit le tudják majd szedni. Az elpusztulását a császár már nem kockáztatná meg, hiszen az előzőt is felrobbantották bármilyen erős is volt, így visszavonulót fújna s új felállás lesz. A császár a rettegett állomásával az egész galaxis ellen. Bár nem tartom valószínűleg, hogy ezt csak úgy ölbe tett kézzel kivárja.
2. A Halálcsillag segítségével elpusztít minden olyan bolygót amelyről csempészhajó indult:
Ez maximum egy pillanatra tűnhet jó ötletnek, a birodalom sokkal többet fog rajta veszíteni mint a lázadás. Ha Tarisnál maradunk, a bolygón maximum néhány ezren segíthetik a lázadást, míg azon több mint 1 milliárd ember él akik mind a birodalmat segítik. Ezáltal a birodalom nagy mennyiségű munkaerőt, újoncot, utánpótlást és pénzt veszít. A bolygón található létesítményekről és az általuk gyártandó járművekről nem is beszélve. Míg a lázadást mindössze néhány fegyverszállítmánytól vágnák el amelyet szinte meg sem érezne. Csak akkor látszana hatása ha ezt már számos bolygóval megtették, de az összeset akkor sem pusztíthatják el. A felkelés utánpótlása pedig bármilyen szegényes is lesz idő közben, 1-1 Nebulon osztályú fregatt személyzetét el tudják látni vele s csupán annyi a dolguk, hogy hátradőlnek és végignézik ahogy birodalom elpusztítja önmagát. Sőt akár még az a helyzet is előállhat, hogy ezáltal megsokszorozódik a támogatóik száma:
Én nem hinném, hogy az emberek csak úgy beletörődnének abba, hogy a császár kénye kedve szerint pusztítja el a saját bolygóit, csak azért mert sejtése szerint ott néhány lázadó van. Szerintem a legtöbben azért nem csatlakoztak hozzájuk mert tudják, hogy ezzel családjuk életét is kockára tennék. Például lehet, hogy egy balmorrai munkás szívesen átállna ha csak egy maga lenne, de mivel gondoskodnia kell feleségéről és 3 gyermekéről sosem fogja megtenni. Viszont amint a császár belekezd a birodalmi fennhatóság alatt álló bolygók elpusztításába többé már akkor sem tudhatja a családját biztonságban ha mindent megtesz a birodalomért.
Hiszen honnan tudná, hogy nem Balmorra a következő célpont? Honnan tudná, hogy nincs-e az állomás épp a fejük fölött és készül-e a tüzelésre?
Sehonnan. S ha már úgysem tud gondoskodni a biztonságukról, legalább segíthet abban, hogy minél előbb véget érjen az egész, mondván hogy "legalább magával visz egy párat". S kétlem, hogy egyedül lenne ezzel a gondolattal. Ráadásul ezzel párhuzamosan a még meglévő bolygókról származó újonc utánpótlás is nagyrészt elapadna a birodalom a számára. Mivel szerintem a saját szülőbolygója elpusztítása céljából nem sokan jelentkeznének rohamosztagosnak. S a már szolgálatban lévőek közöl is sokan dezertálhatnak, főleg az otthonuk felrobbantása után [Legalábbis én személy szerint áthelyezésem kérném a halálcsillagra, majd érkezésem után elővennék egy Z6-os sorozatvetőt a fegyverraktárból (ez afféle minigun) majd bemennék a trónterembe és egy meglehetősen agresszív véleménycserét folytatnék a császárral]. Mindazonáltal én nem tudhatom, hogy az ottani számomra teljesen ismeretlen emberek hogyan gondolkodnak így ezt semmilyen feltételezés írásához sem vehetem alapul. Így tételezzük fel, hogy senki sem állt át vagy dezertált, s mindenki rohamosztagos akar lenni. S ezáltal a lázadás elkeseredett helyzetben van.
Ebben az esetben számukra a legnehezebb ennek végignézése lenne, hiszen a nép szabadságáért harcolnak. Így előfordulhat, hogy páran feladják a harcot, de kizárt, hogy mindenki. Például Ackbar admirális, ha valaki akkor ő tudja, hogy a győzelemért néha hatalmas árat kell fizetni, s az állomás elkészülte óta sejthette, hogy el fog jönni ez a nap. S véleményem szerint sok lázadó katona is tisztában lehetett ezzel akkorra. S amíg ők kitartanak a birodalom eléri azt a pontot amikor már nemhogy egy új klónhadsereget nem tud berendelni (ugye ez 10-15 évente szükséges a klónok gyorsított öregedése miatt) hanem egy a minimális védelemhez szükséges flottát sem tud fenntartani. Innentől már a lázadás lesz fölényben az előző pontban megadottak szerint játszódnak majd az események csak jóval kevesebb lakott rendszerrel és katonai erőkkel. Ebből adódóan az eredmény is ugyanaz, tehát a Halálcsillag a galaxis ellen. Én ezt valószínűbbnek tartom a császár akkori elmeállapotát tekintve.
S a kör bezárul (Halálcsillag versus galaxis):
Az állomás rendkívüli tűzerővel rendelkezik összesen 15 ezer könnyű és nehéz turbólézerágyú, 7500 vadászok ellen használatos lézerágyú, 500 ionágyú kapott helyet rajta, emellett vadászok ezrei és kísérő hajók százai (ebből 16 csillagromboló) kaphat helyet hangárjaiban. Elpusztíthatatlanságra tervezeték, kizárt, hogy a lázadók flottájának esélye legyen ellene (a legjobb eshetőséget feltételezve) viszont egyszerre csak egy helyen lehet, így a galaxis védelmére alkalmatlan, elvesztését pedig nem kockáztathatják meg. A legjobb eshetőség miatt tételezzük fel, hogy a lázadás győzelmekor (hiszen immár az övék lesz a galaxis, s a birodalom már menekül utolsó bázisával) ezek a hangárok tele voltak. Így már legalább 3 millió katona van az állomáson. Még a mondandóm elejének a közepén kifejtettem mi mindenbe kerül ezen katonák ellátása valamint az állomás működtetése amely a felkelésnek hála teljesen el lesz vágva az utánpótlástól. Innentől kezdve már kikiáltanák az Új Köztársaságot, az addig birodalmi irányítás alatt álló rendszerek csatlakoznának, így megfordul a felállás. A köztársaságiaknak fix központjaik lennének, a birodalomnak pedig egyetlen mobil bázisa. Sidious egyetlen esélye ezen központok kiiktatása egészen addig amíg a köztársaság meg nem adja magát. Ehhez viszont meg kell oldani az utánpótlás szerzésének kérdését, ez a megtámadott rendszer kifosztásával lehetséges mielőtt szétlőnék azt. De így sok hajó elvesztésé kockáztatják amelyekből kifogynak előbb vagy utóbb. Ha mégsem még mindig van egy végzetes probléma.
Az állomás időnként karbantartást igényel, ehhez alkatrészek kellenek. Méghozzá speciális alkatrészek, az állomás főlövegéhez vagy a hipertérhajtóművéhez nem lehet a sarki boltban alkatrészt találni, ezzel a köztársaság is tisztában van. Amint ezen alkatrészek forrásait megszüntették már csak idő kérdése, hogy valamelyik tönkremenjen a kettő közül.
Ha a főlöveg megy tönkre még folytathatják a rendszerek kifosztását, de előbb utóbb a hipertérhajtómű is beadja a kulcsot.
Ha a hipertérhajtómű megy tönkre az állomás egyszer csak "kiesik" a hipertérből a semmi közepén, az utánpótlásért kétségbeesetten szétküldött hajókat pedig lelövik a köztársaságiak, az állomáson lévők pedig egyszerűen éhen halnak. Ezáltal a Halálcsillag a birodalom koporsójává válik.
Elnézést kérek a meglehetősen hosszú hozzászólásért, próbáltam rövidre fogni (bármilyen hihetetlennek is hangzik; nem egy részt ki is hagytam belőle, de ha tovább csonkítom már vesztett volna a lényegéből). Ez a saját elméletem, senki más véleményét nem akarom vele aláásni vagy megváltoztatni.
Mint azt fent írtam már rengetegszer átfutott ez az agyamon, főképp csütörtöktől. Akárhányszor megyek végig rajta az az érzésem, hogy valamit kihagytam (a fent említett okból), valami döntő jelentőségű dolgot amely az egész kimenetelét a birodalom javára dönti el. Mivel ti sokkal jártasabbak vagytok e témában a ti segítségeteket kérem ez ügyben.
Mit hagytam ki amely egyértelműen a birodalom javára dönti el a konfliktust? -
A háttérben a Szenátus épülete, előtte a Senate Office (wiki).
-
Darth Raven #2125 Hát ez nem igazán működött..., ha bemásolod az urlt talán megjeleníti a képet. -
Darth Raven #2124 http://www.google.hu/imgres?q=jedi+templom&hl=hu&client=firefox-a&rls=org.mozilla:hu:official&channel=np&biw=1680&bih=941&tbm=isch&tbnid=kBNhO9snn9i01M:&imgrefurl=http://kaminopedia.wikia.com/wiki/Jedi_Templom&docid=IpwuR42Zt8c3hM&imgurl=http://images.wikia.com/starwars/hu/images/d/d1/800px-JediTemple-TORtrailer.jpg&w=800&h=450&ei=1P6aT__aIZKQ4gSZm-WpDg&zoom=1&iact=hc&vpx=157&vpy=162&dur=1125&hovh=168&hovw=300&tx=208&ty=64&sig=115892154167203635848&page=1&tbnh=97&tbnw=173&start=0&ndsp=43&ved=1t:429,r:0,s:0,i:63
Nem igazán hasonlítanak egymásra. -
Nem a Jedi templom az? -
Darth Raven #2122 A magasabb a szenátus ülésterme, a másik viszont rejtélybe burkolódzik számomra. De még ha nem is tudom pontosan megmondani, talán leszűkíthetem a kört számodra amíg valamely, nálam a Star Wars terén sokkal jártasabb ember pontosan meg nem válaszolja.
Szóval, így első ránézésre az tűnik fel, hogy ez nem épp egy hétköznapi kupolás épület, tulajdonképpen egyetlen a felhőkarcolókra ráépített hatalmas kupola, s emiatt a fényt teljesen elzárja az alsóbb városrésztől. Azt tudom, hogy a coruscanti alvilág központja a Kupolaváros alatti napfénytől elzárt városrészen található ezért én arra következtetnék, hogy ez az épület a Kupolaváros. Előbb írtam, hogy erről még csak képek sem születtek. De lehetséges, hogy igen s mindvégig az orrom előtt volt. Bár q Kupolavárost én mindig is egy rakás kupolás épületből álló városrésznek képzeltem, de a névből akár lehet egyetlen város méretű kupola is, s inkább ez a valószínűbb.
Másfelől az épület elég nagy, s ha nem a lakóházakkal zsúfolt Kupolaváros akkor egy elég fontosnak kell lennie. Mondjuk egy hadműveleti vagy kutatóközpont lehetne. Ezt viszont valószínűtlennek tartom, két ekkora jelentőséggel rendelkező épületet nem lenne túl jó ötlet egymás mellé rakni, elsősorban katonai okokból. S ahogy elnézem ez a kép a Klónok Háborúja környékén készülhetett. A Botanikus Kertek nem lehet, egy kertnek napfény kell, a kupolának üveg borítással kellene rendelkeznie.
Marad a Kupolaváros (vagy egy olyan épület amiről még nem tudok, de most inkább maradjunk az előbbiben). Igazság szerint a kör leszűkítése helyett meghatároztam úgyhogy most ki kellene törölnöm a hozzászólásom legalább 90%-át. De most kivételt teszek, hátha kíváncsi vagy rá (vagyis már csak voltál), hogy mi alapján jutottam erre a következtetésre.
-
Gimre #2121 Sziasztok
Itt van az a két kupolás épület amire gondoltam.
-
Darth Raven #2120
-
Neh.. Az én válaszom sokkal hatásvadászabb volt:) -
Darth Raven #2118 Nos, ez egy nehéz kérdés, ha jól emlékszem jelenleg (mármint 6.rész végének idején) 2 fontos kupolás épület található a bolygón. Az egyik a A Galaktikus Szenátus Ülésterme (ennek kell lennie a magasabbnak), a másik pedig a Kupolatető Botanikus Kertek (ez lesz az alacsonyabb). Bár nem ártana ha egy kicsit pontosítanál így nehéz kiköveztetni. És persze ott van a Kupola Város is, de erről nem születtek még csak képek sem, így kétlem, hogy erre gondolhatnál.
Jut eszembe, TOR-ban is volt 2 a leírásnak megfelelő épület (bár azok már nem hiszem, hogy léteznek), ott a magasabbik a kormányzati központ volt a másikról nem lehet tudni, hasonló feladatot láthatott el csak éppen egy befolyásosabb cég/vállalat részére (pl.: a Bankár klán).
Remélem sikerült eltalálnom, ha nem pontosíts. -
Coruscant egy 17714 km átmérőjű, az egész bolygót lefedő város 1 billió (ezermilliárd) lakossal.
Van egy pár kupolás épület, így nem tudok segíteni:) -
Gimre #2116 Sziasztok!
Szeretnék kérdezni vmit, Coruscanton van két kupolás épület egy alacsonyabb és egy magasabb melyik épület melyik.
Köszönöm a választ előre is -
Darth Raven #2115 Így már értem, köszönöm a gyors válaszokat. -
Szerves része mind. Ezért is lehet kiadni bármilyen SW anyagot kizárólag a Lucasfilm jóváhagyásával. -
Star Wars kánon
-
Darth Raven #2112 Üdvözlök mindenkit! Még új vagyok itt, arra lennék kíváncsi, hogy az egyes képregények, könyvek és animációs sorozatok mennyire képezik a star wars univerzumának részét. Ugyanis van aki mindet szerves részének tekinti, van aki pedig egyiket sem. Sokan viszont csak egyet-egyet tekintenek annak a többit elvetik. Hogy van ez pontosan? -
nemkellképregény:) -
Darth Revan9 #2110 SW képregényekre lehet javaslatokat tenni a Szukits FB oldalán. -
Karen Traviss: Republic Commando - Order 66
Ez érdekesen hangzik. A legjobban foglalkoztató téma mindig is a 66-os parancs volt.