• takysoft
    No, amennyiben a Microsoft szeretne piacvezető maradni, néhány szuper-fontos dolgot meg kellene értenie.

1: Bevétel a Marketből van... nem az operációs rendszerből.
    Ha a Windows túl szeretné élni, akkor muszáj lesz ingyenesnek lennie. Az otthoni felhasználók nem fognak operációs rendszerért fizetni. Ha pedig őket elveszítik, akkor nem lesz meg az "ez jó lesz a cégnek, ehhez úgyis mindenki ért" előnyük.
    És nem... nem lehet forszírozott reklámokat se tenni bele. Ugyanúgy a halála lenne a dolognak.
    Ma már szinte minden böngészőből fut. A Linux otthoni felhasználásra is kezd nagyon jó lenni. Játékra is.

2: A Windows nem jó. Túl van bonyolítva. Döntsük el például, hogy Vezérlőpult vagy Gépház... és az egyik pusztljon!
    És az Edge integrációt se kéne ennyire tolni. Miért nyílik még mindig a linkek fele Edge-ben, mikor nem az az alapértelmezett böngészőm? Miért nem tudom letörölni?
    Ha azt szeretném, hogy rámegyek a kikapcsolás gombra, és a rendszer kikapcsol.... nem vár... meg megkérdezi, hogy mit akarok bezárni... hanem kikapcsol.... Ehhez miért kell registry-t túrogatni? Ez miért nem beállítható könnyebben?

3: Vissza kell térni a mobilos piacra. A felhasználók egyre inkább mennek el tablet és mobil irányba.
    Ezt pedig egy jól átgondolt könnyen használható és jól támogatott rendszerrel kell megcsinálni.
    Nincsenek csempék, mert ocsmányak. A fejlesztői környezet pedig nem igényel vásárlós licencet... mert úgy a kutya nem ad ki semmit
    Sőt, ezen a ponton már natív APK/aab futtatás is kéne.

Hogy őszinte legyen, én a magam részéről teljesen biztos vagyok benne, hogy ez nem csak hogy nem menne a Microsoft-nak, de a legutóbbi pofáraesés után szerintem meg se fogja próbálni.
    Pedig ha nem fillérbaszóskodnak a fejlesztői licencekkel, és nem ragaszkodnak az ocsmány csempéikhez, még akár működhetett is volna legutóbb.
    Maga a rendszer alapjaiban véve nem volt rossz. Csak a UI volt szörnyű, és az appok hiányoztak.

4: Át kell gondolni a rendszer alapvető működését. Mert a Windows jogosultságkezelése le van maradva 30 évvel ezelőtti szinten.
    A legtöbb ember rendszergazdai jogosultságokkal használja az operációs rendszert azért, mert nem tudnak amúgy szoftvereket telepíteni.
    Ez nem olyasm, amihez egy átlagos felhasználónak rendszergazdai jogosultség kell. Egy értelmes operációs rendszeren ma ehhez nem kellenek ilyen jogok.

Persze sok szoftver fel van készülve rá, hogy csak a user mappájába települjön. De legtöbb nem.
    Ennek megfelelően egy domain-kezelt gép sacc/kb használhatatlan akármire is, ami nem böngészőben megy.

Lehet forszírozni a W11 update-et... de nem ez a megoldás...