• manypet
    "Szal az AI akkor egy kukac szimulátor?"
    Nagyjából. És éppen ezt írtam. Idézem magam:
    Azaz az is intelligencia, csak rohadt fejletlen még.

"ezeket általában azok, akik tanulnak (általában gyerekek), nem ismerik"
    Ez miért gond?

"de hatalmasak az eltérések"
    persze, hogy hatalmasak. Eleve az emberek intelligenciája egymástól is radikálisan eltér. És nem csak az IQ vagy más intelligenciák (térbeli, kinetikus, verbális, stb.), hanem azon belül is óriási, genetikai alapú eltérések vannak.
    Erre jön rá az, hogy ugye ezek öntanuló rendszerek. Azaz rohadtul számít nekik, hogy miből is tanulnak. Hasonlóan az MI egyes verzióihoz, ahol számít az, hogy min és hogyan tanítod be. Pl. egy ingerszegény környezetben a gyerek sokkal lassabban fejlődik, mint egy normálisabb környezetben. Nem beszélve arról, hogy nem csak az számít, hogy mit, hanem hogy hogyan. Azaz egy gyerek, aki kiskorától mondjuk azt hallja, hogy ő hülye, azaz az önbecsülése a béka valaga alatt van, az hiába bír jó adottsággal, mégsem fog olyan szintű fejlődést felmutatni, mint lehetne. Tehát igen, óriási az eltérés ember és ember között is.
    És pont emiatt látszik, hogy az elmélet igaz rájuk.

Itt egy kitérőt tennék, ha nem baj:
    Sokat agyaltam azon még régebben, hogy egy Skynetet hogyan lehetne legyőzni. (Igen ez már sci-fi, röhögj nyugodtan, de ettől még érdekelt. :-) ) És rájöttem, hogy egy ilyen szintű MI legjobb ellenfele egy másik MI lenne. Mint ahogy az embernek is az ember a legerősebb ellenfele, mivel csak az képes hasonlóra. És lehet azonos adottsága (pl. háttérben lévő számítógépek teljesítménye) a két MI-nak, de ha a betanítás (öntanítás) más, meg a környezete más, akkor mást fognak nyújtani.

"Összegezve mert az ember sem egy általános intelligencia, hanem specializált, előre behuzalozott"
    NA, ITT MENTÜNK EL EGYMÁS MELLETT! :-)
    Mást értettünk általános intelligencia alatt. Nos, ha azt nézzük, hogy mi is behuzalozottak vagyunk és specializáltak (ami igaz), akkor ez a mesterséges intelligencia is egyfajta módon biztosan behuzalozott lesz és specializált. Akárhogy is erőlködünk, semmiképpen nem lesz soha általános. Mindig lesznek korlátok, specializálás, stb. Azaz valójában soha nem lesz általános intelligencia. És így már egyetértünk. ;-)