• manypet
    "összetett viselkedést szabályozó ösztönökkel, és egyfajta hardwired, behulazozott tudással is rendelkezik"
    Kb. azzal, amivel egy MI által vezérelt robot is. Csak nekünk korszerűbb van. Oké, hogy csak reflexről írtam, de azt csak a mozgásra értettem (mozdulatokról írtam), így a többit nem érintettem. Emellett az általad felsorolt többi dolog sem az a kifejezett intelligencia. Az intelligenciánkat mi is tapasztalás útján szerezzük, akár csak a mesterséges neurális hálózatok.

"Ilyen hardwired képesség a nyelv maga is például."
    Mondom, kb. mint egy robot, aminek alapból a "BIOS-ba beégetnek valamit", plusz rendelkezik hozzá megfelelő hardverrel. Nyilván a több millió év alatt specializálódtunk egyes dolgokra, így a beszédet könnyebben tanuljuk. Ezt nevezhetjük esetünkben egy spec hardvernek, plusz a hozzá tartozó beégetett avagy előre megírt programkódnak. És utána ennek segítségével TAPASZTALÁS útján elsajátítjuk a beszédet. Ha csinálunk egy MIt, amit berakunk egy robotba, amihez készítünk egy megfelelő hardvert, plusz csak és kizárólag erre trenírozzuk a betanítás során, plusz még hozzáadunk egy emberi agyhoz mérhető számítási kapacitást (ami elég nehézkes lenne), máris kapunk egy beszélni tanuló robotot, ami hozzánk hasonlóan képes majd dumálni.
    De továbbra is mondom, hogy én nem kifejezetten erről beszélek. Hanem arról, hogy hogyan tanulunk, hogyan fejlődik az intelligenciánk. (Azaz hogy a születéskor meglévő "alapot" hogyan fejlesztjük.) És ebben a működési elv ugyanaz, mint a mesterséges neurális hálózatoknál. Tapasztalunk mi is, meg az is. Azaz a mesterséges neurális hálózatokat az emberi agyról mintázták. Csak ez a sükebóka hisztipanna rinyál itt, mert nem érti még a leírtakat sem.

"ilyen képességgel, jelenséggel más élőlény, állat nem rendelkezik"
    Vagy csak nem tudunk róla. Hiszen még a saját fejlődésünk ismeretében is igen komoly fehér foltjaink vannak. Nyilván fingunk nincs, hogy egy delfinnél a kommunikáció hogyan is működik pontosan. De én nem tartom kizártnak, hogy hasonlóan, vagy akár az emberit megközelítő intelligenciával bírnak akár a kommunikáció terén is. Csak egy másik irányban fejlődtek, mint mi. És mi persze azt gondoljuk, hogy mi vagyunk a teremtés koronái, holott a természetnek mi is csak egy próbálkozása vagyunk a sok közül. Azaz nem biztos, hogy valóban magasabb szint, csak mi szeretjük magunkhoz mérni a másikat.

"és ezt nem csak úgy kitalálja/megtanulja az ember gyerekkorában"
    Azaz: van egy "beégetett" BIOS, majd ennek segítségével fejleszti az ember a lehetőségeit. Próbálkozással. A nyelvet is, meg mást is. Ahogy a mesterséges neurális megoldásko is. Éppen ezt írtam én is.

"Ami még mindíg nem azonos az emberi intelligenciával"
    Nem is írtam egy szóval sem, hogy azonos lenne. Éppen kihangsúlyoztam, hogy a mai MI még igen-igen messze van az emberi szinttől. Csak azt írtam, hogy az MI is intelligencia, csak hozzánk képest fejletlen. Illetve azt írtam még, hogy az MI egyes formáit az emberi agy működéséről és fejlődési megoldásáról másolták.

"Az ami hiányzik az az a tudatosság"
    A kérdés csak az, hogy mi is pontosan a tudatosság. Hiszen ezt még megfogalmazni sem igazán tudjuk anélkül, hogy ne lehessen kismillió oldalról belekötni. Mondhatjuk pl. tudatosnak azt, hogy tudunk a saját létezésünkről. És hogy elvileg egy giliszta nem tud önmagáról, azaz ő nem tudatos. Viszont ha belegondolunk, akkor a giliszta értelmi szintjén a giliszta bizony tud magáról. Ergo az övé is intelligencia, csak hozzánk képest rohadt fejletlen. (Bár elnézve sok szavazópolgárt, erről sem vagyok annyira maximálisan meggyőződve. :-) ) Azaz neki is van önképe, csak éppen az ő értelmi szintjének megfelelő szinten. (Mint ahogy nem kizárt, hogy egy földön kívüli létforma, ami előttünk jár az evolúcióban úgy pár millió vagy százmillió évvel, minket tart a giliszta szintjének, és rólunk gondolja, hogy nem rendelkezünk tudattal meg önképpel. ... És itt megint előjön, hogy valóban fejletlenek vagyunk hozzájuk képest, vagy csak az ő/mi értelmezésünk és prioritásaink szerint értelmezve vagyunk azok, máskülönben meg csak egy eltérő utat jártunk be?)

"Szal nevetséges az az álmodozás, hogy valaki egy fejlett mintázat keresőprogramot, cset funkciókkal kiegészítve emberi képességűnek, azzal összemérhetőnek hiszi."
    Továbbra is idézem magam (most a korábbi hszemből párat, felsorolás jelleggel):
    - 'Minden, amit mi alkotunk, létrehozunk vagy elérünk, az mindig előzetes próbálkozások tömkelegéből fakad'
    - 'ezeket a mesterséges intelligenciákat éppen az agyról mintázták'
    - 'Persze a fejlettsége töredéke sincs az emberi agynak. És még sokáig nem is lesz'
    Tehát amit írtál, azok nem cáfolják, amit írtam, csak kiegészítik. Emiatt nem is szándékozom velük vitába szállni, mert alapjaiban egyet is értek velük.