Dodo55#4
Nem, az már épp lecsengett az azt megelőző években ahogy az Ethereum, az egyetlen akkor még általános célú számítási architektúrákkal kifizetődően bányászható coin is egyre kevésbé vált nyereségesen bányászhatóvá (Bitcoinhoz meg akkoriban már rég ASIC kellett, amikhez a chip gyártatását nem lehet általános célú egységnek álcázni a megrendeléseknél a chipgyártók jóhiszeműségére játszva). Pontosan tudom, mert új videokártyát akartam 2020-ban venni és amit kinéztem, annak hétről hétre ment lefelé az ára. 160, 150, majd végül 130 ezer. Egyéb elfoglaltságaim miatt halogattam a témát 1-2 hétig még, mire láttam, hogy 200 fölé ugrottak az árak, pár napra rá meg már készlet sem volt sehol. Ez valamikor 2020 tavasz vagy kora nyár környéke lehetett. 1-2 hét múlva meg már komoly chiphiányról beszéltek és hogy ennek az okozói egyértelműen a chipgyártók, mert a covid miatt súlyos keresletcsökkenést vízionáltak és ennek megfelelően sürgős leépítéseket végeztek, majd ekkortájt úgy emlékszem még egy gyanús tűzeset is hatalmas károkat okozott a TSMC-nél a katasztrófális helyzetet tetézve.