11
-
Vanek úr #11 Az ETH bányászata 200 dolláron is megérte bőven, sőt alatta is (a második bányász-hullám első szakasza még a GTX 1xxx kártyák idején volt (meg az akkori Radeonoknál), mert azok kifejezetten hatékonyak voltak erre). Az RTX 2ezres sorozat a zöldeknél nem jött be, mert nem volt használható bányászásra, de a pirosak kártyáiból még építették a bányászrigeket. Így -mint említettem korábban-, a 3060 megjelenése előtt már bőven volt hatása a bányászatnak a VGA piacra is; nem az volt az első, aminél gond volt (az ezres GTX-eknek pont ezért kezdett még el emelkedni az ára, holott akkor még voltak készletek is belőle, és kaphatóak voltak már az RTX 2ezresek is). Pont azért kezdhetett 500-550ezer környékén a 3060 itthon, mert akkor már javában tombolt a bányászat miatti hiány. És ezért is lépett ekkor az NVIDIA a bányászat visszaszorítása érdekében, mert ekorra lépett át egy határt a játékosok dühös reakciója is (először csak driver szinten, ami nem hatott semmire, másodszor meg BIOS szinten, ami szintén kicselezhető volt).
De még egy apróság: a VGA/CPU/.... chipek Tajvanon készülnek a TSMC-nél; de a többi megoldás már Kínában, vagy más gyártóknál (hiszen oda nem kell a legújabb, legdrágább technológia). Viszont 2019-ben megjelent a COVID, és Kínában többször volt, hogy be lettek zárva a gyártóüzemek (nem 1-2 napra, hanem hetekre, sőt, volt több, mint 1 hónapos leállás is), mert a dolgozók betegek lettek (vagy csak az állambácsi azt mondta, hogy most akkor teljes lezárás van, és kész). Ezért volt ilyen téren ellátási hiány, mert kiestek a gyártási kapacitások. Meg azért is, mert a szállításnál is volt COVID-os vészhelyzet, ami miatt a szállítások is leálltak, a konténerek sem mentek sehová (sőt, a betegséghullám után a konténerek bérlési- illetve szállításiköltsége is jelentősen emelkedett). Vagyis a kettő két különböző dolog. A videokártyákra nem nagyon volt hatással a COVID (maximum csak a szállítások megakadása miatt), a többi csiphiány viszont inkább csak a kínai gyárleállásokra köthető rá. Semmi szándékos visszatartás nem volt benne - hiszen egy gyártónak pont az az érdeke, hogy minél hamarabb, minél több árut el tudjon adni. Abból lesz a pénz, nem a sok hónappal későbbre visszatartott árukészletből (egy tőzsdén résztvevő cég gyorsan csődbe menne, ha nem lenne 1-1 adott negyedévben megfelelő eladás, illetve profit - sőt, elég egy rosszindulatú pletyka, vagy negatív kiállás (lásd most a Tesla értékét Musk 'lépései' miatt)).
Utoljára szerkesztette: Vanek úr, 2025.03.13. 09:08:29 -
Dodo55 #10 Na ez meg a másik. Megpróbálják itt a GPU piac keresletére fogni örökké, aztán érdekes mód ott is az árak égbeszökését hozó hiány van, ahol ezt semmi nem indokolná.
Ezért mondom én, hogy ezek akár csak balfasz mód, akár szándékosan előre spekulálva, de visszafogták a termelést 2020-ban, azóta pedig lavinaszerűen ezt lovagolja az ipar a pofátlanság netovábbjáig felhajtott profitrátáikkal. A károkat pedig szerintem mára mindannyian láthatjuk:
- Folyamatosan fűtött infláció
- Lassuló fejlődés és innováció
Már csak egy (nyilván költői) kérdésem van: a különféle felügyeleti hatóságokat (tőzsdefelügyeletek, versenyhivatalok, stb..) ki és mikor száműzte a világból???
Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2025.03.10. 12:22:55 -
Mennyi VGA-t is gyártanak Kínán kívül? Igazán nem ez a fontos piac és nem ez okozza a gondot. A probléma, hogy más, fontosabb helyekről is eltűnt a chip. És azok a chipek nem igényelnek 2,4,7 nm-t.
Nem volt chip az autóipar számára. Nem csak a kocsikba, de a kalibrációs eszközökhöz sem.
Olyan elektronikát gyártunk, ami korábban 300-ba került, a nagy chip hiány esetén 3000-be és most is 1000 fölött van a gyártása.
A cég megemelte a gyártási költséget, amit a vevők jól fogadtak, cserébe csökkentették a megrendelést.
Egy csomó embert elküldtek, vagy két évig csak 4 napot dolgoztunk, az 5-re 60%-ot kaptunk. És így is gyakran probléma a meló kiosztása, annyira kevés volt.
Most kezd kicsit helyreállni a dolog.
Más hasonló cégek is hasonló helyzetben vannak. Mindenki igyekszik a raktárát üríteni és az szépen végiggyűrűzik a teljes láncon.
Emellett, hogy fizetést nem emelnek, de az árak emelkednek, a kereslet csökken és az árak mégsem csökkennek, hanem inkább tovább emelkednek. Persze ez már nem a chiphiány oka, hanem, hogy más is beütött.
Trump meg ... Pont annyira lehet megbízni benne, mint Putyinban. Rá építeni nem szabad. Simán hátba támad bárkit. -
Dodo55 #8 Ez így van, de 2020 elején egy ETH csak olyan 200 USD körül volt és egyszerűen nem érte meg már a bányászata akkor, mert közben a difficulty is folyamatosan nőtt, egyre kevesebbet lehetett nominálisan is bányászni belőle. Aztán 2020 decemberének végén ugrott meg hirtelen az árfolyam és tartotta magát másfél éven át 1900-4600 USD körüli szinteken. Akkor így ismét nyereséges volt a bányászata és az LHR kártyák is ebben az időszakban voltak.
Viszont amiről én beszéltem, az még mindig 2020. A bányászláz pedig a fentiek mentén 2021 elején indult be újra. A kettő között mégis volt már chiphiány és brutális videokártyadrágulás, meg készlethiányok.
És nézd meg az árfolyamtörténetet nyugodtan, ha nem hiszel nekem.
Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2025.03.09. 02:32:52 -
Vanek úr #7 Szerintem Bidenék alatt megvédték volna a gyárakat. Pont azért voltak nyugodtak a helyiek - és vélhetően ezért is nem tetszett a nagy Kínának, hogy fontos amcsi politikusok jártak a szigeten, és léptek ezekre mindig provokáló hadgyakorlatokat a helyiek ellen. -
Vanek úr #6 Az Ethereum 2022 őszén (most rákeresve szeptember 15-én) váltott át PoS-ra, és akkor szűnt meg végleg a bányászása; de addig folyamatosan ment a pénzszerzés. Emlékszem, még az RTX 3060 megjelenésekor (2021 február vége) is a bányászás volt a fő gond, mert akkor 550ezer környékén vették meg a pár darabos készleteket - miközben meg röpködtek a hírek arról, hogy a gyárak kapui környékéről 'tűntek el' a szállítmányok (és jelentek meg a bányákban)...
Sőt, még ezek után jelentek meg az olyan hírek, hogy az NVIDIA driveresen veszi vissza az ETH számítási teljesítményt a 3060-okon, de aztán bakizott egyet, mert kiadott egy olyan drivert, ami visszaállította ezt a 'vágást'. :-) Meg ez után jöttek az LHR-es (vagyis nem szoftveres, hanem félig hardveres limittel rendelkező ETH-számítást gátló) 3060-ok is pont azért, mert mentek a bányába a játékosoknak szánt kártyák.
Utoljára szerkesztette: Vanek úr, 2025.03.08. 23:01:42 -
CommieSlayer #5 Meg fognak szenvedni az amerikai munkásokkal, mind fegyelem, mind tudás terén. Nem csodálkoznék, ha lenne egy nagy minőség esés a termékeiknél. Az, ami a Taiwan-i gyáraikban van, az a kultúra és a technológiai civilizáció csúcsa.
Utoljára szerkesztette: CommieSlayer, 2025.03.08. 10:55:04 -
Dodo55 #4 Nem, az már épp lecsengett az azt megelőző években ahogy az Ethereum, az egyetlen akkor még általános célú számítási architektúrákkal kifizetődően bányászható coin is egyre kevésbé vált nyereségesen bányászhatóvá (Bitcoinhoz meg akkoriban már rég ASIC kellett, amikhez a chip gyártatását nem lehet általános célú egységnek álcázni a megrendeléseknél a chipgyártók jóhiszeműségére játszva). Pontosan tudom, mert új videokártyát akartam 2020-ban venni és amit kinéztem, annak hétről hétre ment lefelé az ára. 160, 150, majd végül 130 ezer. Egyéb elfoglaltságaim miatt halogattam a témát 1-2 hétig még, mire láttam, hogy 200 fölé ugrottak az árak, pár napra rá meg már készlet sem volt sehol. Ez valamikor 2020 tavasz vagy kora nyár környéke lehetett. 1-2 hét múlva meg már komoly chiphiányról beszéltek és hogy ennek az okozói egyértelműen a chipgyártók, mert a covid miatt súlyos keresletcsökkenést vízionáltak és ennek megfelelően sürgős leépítéseket végeztek, majd ekkortájt úgy emlékszem még egy gyanús tűzeset is hatalmas károkat okozott a TSMC-nél a katasztrófális helyzetet tetézve. -
kvp #3 Mivel az aktualis amerikai doktrina az, hogy ha Kina megtamadja Tajvant, akkor az USA ugyan nem avatkozik be, de megsemmisiti a chipgyarakat, ezert a TSMC befektetoinek egyetlen logikus lepeskent az maradt, hogy biztonsagos(abb) orszagba viszik a gyartast. Viszont a tajvani vezetes (es a lakossag) eddig arra epitette a tulelesi strategiajat, hogy a chipgyarak miatt megvedi oket az USA a kinai tamadasoktol. Raadasul a fenti strategiat nem is a mostani elnok, hanem elodje (azaz elodjenek csapata es/vagy nagytokes tamogatoi) talalta(k) ki. Tajvan nem tud nyerni ilyen korulmenyek kozott, egyszeruen nem eri meg a sziget vedelme. (se anyagi, se strategiai ertelemben) Legalabbis miutan a gyarak elkoltoztetese befejezodott. Koltozes alatt akar a gyartosorok leszerelese es a gyari szakmunkasok atkoltoztetese az USA teruletere is ertheto, mar volt rola cikk itt is. -
Vanek úr #2 Ez tévedés. Egyrészt a különböző coinok bányászása miatt volt nagy hiány (ezáltal a kevés terméket lehetett olyan áron adni, amilyent nem szégyelltek a gyártók, a kereskedők); másrészt maga a gyártás is iszonyú költséges - ezt látta az Intel is, aki hasonlóan UV litográfiás saját gyártósort rendelt dollár milliárdokért (de lehet, hogy nem lesz belőle semmi, mert nem éri meg az új vezetés szerint). Hiszen maga a gyártósor is b@szott drága (és ahhoz semmi köze a TSMC-nek). Kínának sincs még ilyenje. És akkor a gyártósor még nem garantál semmit, mert a veszteségek (gyártás közbeni selejt) alacsony szintje sem garantált (a Samsung pl. pont ezzel küzd: a legmodernebb gyártóegységeinél magas a selejtarány).
Azon kívül szerintem pont a TSMC-nek vannak jó pozíciói. Szinte az összes 'nagy' nála gyártat:kezdve a mobiltelefonos csipekkel, folytatva az almás részen, majd lezárva az Intel/AMD/NVIDIA CPU/GPU-ival. Megkerülhetetlenek. Épp ezért ha nem akartak volna átruccani az USA-ba, akkor az amcsi cégek lettek volna meglőve egy vám kapcsán, és senkinek nem lett volna új számítógépe/tablete/notija/telefonja - csak vagy nagyon drágán, vagy kínai gyártásokból. Ez pont olyan, mint Kanada esete: Trump bevezette a vámokat ellenük, majd mivel Kanadából importálják az áramot, így a juharlevelesek erre vetettek ki vámot (így drágult volna minden a jenkiknél), majd Trump azt mondta, hogy majd emelnek a vámon; de a legfrissebb hírek szerint Trump inkább visszavonta a kanadai vámokat. :)
Utoljára szerkesztette: Vanek úr, 2025.03.07. 13:28:00 -
Dodo55 #1 A TSMC tudtommal a 2020-as chiphiány, illetve az annak nyomán bekövetkezett, a fogyasztókat súlyosan megkárosító piaci spekulációk egyik fő gondatlan felelőse a gyártókapacitásainak a legkritikusabb időszakban történt, hajmeresztően ésszerűtlen befékezése / leépítése által.
Méltányolható persze Taiwan védelmének a kérdése Kína fenyegetései elől, de mindemellé nyilvánvaló, hogy a fenti történtek után nincs jó alkupozícióban a TSMC és nem elég, ha ezzel érvel. Tegyék újra olcsóvá a chipgyártást a világpiac lendületét visszaadva, tegyenek ezért mindent meg, mert amíg ez nincs így, addig az egész világ küszködik miattuk.