reptile1313#8
"nitrites pacso" igen a szalonnaba teszik, kolbaszba a botulizmus ellen. nem tudom akkor mit fognak ehelyett hasznalni. de nem is erdekel. szerencsere mar nem kivanom a voroshust. sot a feheret sem :D
Viszont sajnos attol meg akar bio, akar nem, a telitettzsir tartalma a husnak zsirra vetitve 50%, a sajtnak, tejnek 70%, es sok bennuk a palmitinsav es a mirisztinsav, szoval, emiatt sem jo egeszseg szempontjabol HA valaki sokat tol belole. kis mennyisegben nem para, de aki ketos, paleos, az instant rak, es szivinfarktus par evtizeden belul vagy korabban.
"Van plusz egeszsegugyi ado a karos elelmiszereken" sajnos nem mindegyiken. sot brutalis tamogatast kap a husipar, es a tejipar, holott te is szemetnek nevezted oket, ha futoszalag tema. sajnos csokkentett ado van a marhahuson is, az ipari csirken is, es ez sem eleg nekik,meg tamogatast is kap, milliardokat. enelkul meg se tudnak venni az emberek. mindenfele fake zugirodalomra hivatkozva eroltetik az egeszsegtelen tejet es a hust NAPI 3 fogyasztasra. mindenfele butatanyerokon. Ez van sajna. Magyarorszagon hal meg a legtobb ember kronikus betegsegben, itt van a legtobb elhizott es alkoholista. Ultragaz.
"10 millio fot"
Valoban Magyarorszag jo adottsagokkal rendelkezik, en globalisan ertettem inkabb:
https://www.nature.com/articles/ncomms11382
Itt lathatod (sajnos a legnivosabb tanulmanyok csucsa), kizarolag vegan eletmodon lehetne a FOLD lakossagat eltartani. Szoval nem csak egeszsegesebb, sajnos fenntarthatobb is.
Erre a tablazatra is erdemes ranezni:
https://ourworldindata.org/food-choice-vs-eating-local
Egyertelmu, hogy a hus nem fenntarthato globalisan. Emellett, ha Magyarorszagon tobb hely szabadul fel, azt fel lehetne hasznalni sokkal hasznosabb dolgokra, amellett,hogy javul az egeszseg atlagban a sok zoldseg miatt. Dehat a $ van az elso helyen, nem a jovo.De ugy latom egyre jobban javul a tendencia eteren...
"GMO veszelyek"
En is azhittem, hogy a GMO karos direkt modon, es egyszer volt ra idom es utanajartam egy molekularis biologus ismerosommel, es nem talaltunk tanulmanyt arra,hogy a GMO onmagaban karos. Csak olyat talaltunk,hogy a GMO miatt a noveny ellenallo a tobbi novenyt elpusztito vegyszerrel szemben. Ezert tobb vegyszert hasznalnak szignifikansan, es emiatt sokkal tobb a vegyszer benne. Oly annyira,hogy belebutykol nem csak az allat, hanem a hust fogyaszto ember epigenetikajaba es persze mikrobiomjaba is, mivel felhalmozodik a sok karos mellektermek. Szoval, szeretnek fejlodni eteren,hogyha hianyos a tudasom, tudnal mutatni olyan tanulmanyt, ahol a GMO kozvetlenul igazoltan karos? (tehat nem indirekt modon, amit fent irtam, hanem konkretan van ket randomizalt csoport, egyik GMO szoja masik nem GMO, es a GMOsat nem vegyszereztek tobbet, stbstb. nagyon erdekelne, mert ha igy van, akkor Amerikaban nem kene eroltetni embernek. (Bar nekem az a tippem,hogyha ugyesen csinaljak, akkor meg lehet ugy csinalni, hogy jo legyen).
De sajnos nem azert GMOznak,hogy Te tovabb elj, hanem azert,hogy KGra vetitve tobb es szebb legyen. Viszont arra kene nekem tanulmany,hogyha az a cel,hogy pl tobb hasznos zsirsav legyen benne (Tobb ALA,EPA,DHA, kevesebb LC SFA), akkor karosabb e kimutathatoan nagy esetszamon, hosszu kovetessel. (Esetleg meta analizissel).
Nagyon szepen megkoszonnem...