• Vanek úr
    1. "Egyes" felhasználókról van szó, nem mindenkiről (még)! Vagyis egyelőre nem számít, hogy milyen ad-blockert használsz, hiszen nem tudni, hogy mit látnak, és mit nem; melyik ellen tudnak majd tenni, és melyik ellen nem. Ugyanúgy az sem számít, hogy ki kapott már figyelmeztetést, vagy ki nem, hiszen egyelőre csak próbakör megy. Ha élesedik mindenkinél, akkor fog kiderülni, hogy most épp mi is a helyzet. Addig találgatni felesleges.

2. Általában én is a fizetés mellett vagyok, de lassan már minden cég pénzt vár mindenért, és azért van egy határ, ahol nálam is elszakad a cérna. Volt egy Netflix, és jó volt, mert egyedül volt. Az ember ki tudta spórolni az árát. Aztán minden kiadó vérszemet kapott, és kitalálták, hogy majd ők is lenyúlják a nézőt. Példának okáért az egyik kedvenc sorozatom az A térség (The Expanse), és 3 kiadónak is kellene fizetnem, ha újra meg akarnám nézni a részeit (az eleje a Netflix-en készült, a közepe valami másik csatornán, a vége meg az Amazonon lett elkészítve). Ez pedig 'hűak@anyjukat' érzést okozza az egyszeri nézőben. Vagyis már nem 1 ilyen előfizetést kell venni, hanem már 3-at. De ez csak egy példa volt, a YT esete egy kicsit más, hiszen ők szinte egyeduralkodók. Ráadásul az előfizetésekből/egyéb nem reklám alapú támogató pénzekből ő is leszed valamennyi részesedést (ha jól emlékszem, 70%-ot fizet ki, vagyis 30%-ot megtart). Ez pont azért van, hogy a rendszert, a hálózatot, ... fenn tudja tartani (mint a játékok esetén a Steam/EPIC/... boltok is). Ez rendben is volna. Csakhogy a Google-nek ez a mennyiség nem elég, és mivel amúgy is a reklámok világában nagyhatalom, még reklámbevételt is akar (árukapcsolás). Csakhogy ez kontraproduktív is lehet (kevesebb néző, kevesebb előfizetés a tartalomgyártóknak, így meg más megoldás után nézés lehet belőle) - pláne, ha azt nézzük, hogy ő a nagy, sok milliárdos hasznot termelő vállalat, akinek meg sem kottyanna, ha nem lennének reklámok (vagy a felhasználók egy része blokkolná ezt). Legfeljebb kicsit kisebb lenne a bevételük. De nem, mert nekik semmi nem elég. Ha egy kis cég lenne, amelyiknek élet-halál lenne a reklámbevétel, akkor azt mondom, OK, veszek rá előfizut (ártól függően). De így nem. Hiszen én a pénzemmel szavazok, és ilyen szolgáltatásért nem fizetek. Ha ki leszek tiltva ad-blocker használat miatt, akkor így jártam, és így járt a Google is. Úgyis rengeteg pénzt keresett azzal, hogy eladta/használta az adataimat, és 1 fillért nem adott érte; én ezért sem fogok neki fizetni semmilyen módon. Csak a tartalomgyártókat sajnálom, akik így kénytelenek lesznek keresni egy másik platformot, ahol lehet őket támogatni, és lehet nézni a tartalmaikat. De hát semmi sem örök, még a YT, és a Google sem (igaz, én sem).