• wraithLord
    #1
    "...a mesterséges édesítőszerekkel végzett kísérletek során tapasztalt súlycsökkenés valószínűleg csak a kalóriák csökkentésének köszönhető, nem pedig a mesterséges édesítőszerek eredendő tulajdonságának."

    Én azt hittem, hogy ez egyértelmű. Ezeket a anyagokat azért használják, mert a szervezet számára nem jelentenek energiaforrást, viszont édesek. Eszembe se jutott, hogy bármiféle "gyógyhatásuk" lehet. :D Vagy én nem tudom, itt mire gondolt a költő. :D

    Szerintem itt is a mérték a kulcs. Ha időnként megiszik az ember egy-egy édesítőszeres üdítőt a cukros helyett, mert szereti, az oké. (Persze ilyen erővel időnként cukrosat is lehet inni, nem lesz az ember instant dagadt tőle, de én a cukoroldatot max intenzív aerob edzés előtt és közben iszom/innám, és akkor sem feltétlenül glükózoldatot.) Viszont víz helyett inni csak azért, mert nem cukros, már szerintem nem oké. Pláne, hogy nem tudjuk pontosan, a különböző édesítőszerek hosszútávon milyen problémákat okozhatnak.

    Azért sem jó édesítőszeres cuccokat inni víz helyett pl. két étkezés között, mert a szervezetből ugyanolyan választ vált ki az édesítőszeres innivaló is, mintha cukros löttyöt innánk vagy konkrétan ennénk, tehát sosincs a szervezet emésztési és energiafelvételi szempontból nyugalmi időszakban, aminek több negatív egészségügyi következménye is van, és ez magába foglalja a testtömeg (víz- és zsírháztartás) nem megfelelő élettani menedzsmentjét is.