• NEXUS6
    Először is talán még az alapítólk részéről sem volt soha olyan gondolat, hogy a nemzetközi kapcsolatokban egyfajta legfőbb hatalomként csak és kizárólag az ENSZ, gyak mint világkormány érvényesüljön. Ennek folyománya, hogy természetes, hogy az ENSZ deklarált és gyakorlatilag érvényesíthettő hatókörének korlátai vannak, ami eleve a nemzetközi jog önkéntességéből és korlátozott kikényszeríthetőségéből következik. A nagyhatalmak esetében ez a kikényszeríthetőség gyak egyenlő a nullával. Ennek csak egy ENSZ BT működésében megjelenő intézményesített formája a vétó.
    És ez, a nagyhatalmak döntéseinek, vállalásainak önkéntessége és kikényszeríthetősége a vétó jog elvétele után is pontosan így fog érvényesülni, ha esetleg ez megtörténik.

Az, hogy az USA a '90-es években, gyak Szerbia bombázásakor, majd 2003-ban is Irak megtámadásakor, akkor még mint vezető, hegemón egyedüli szuperhatalom nagyívben tett a többi nagyhatalom álláspontjára (és nem egyeztetett velük addig, amíg egy konszenzusos megállapodás és ennek folyományaként ENSZ BT határozat születik) csak erodálta az ENSZ BT és ezen belül a vétó intézményének jelentőségét. Ez a hozzáállás tükrözi azt is, hogy az USA ismétlem, mint akkor még hegemón egyedüli világhatalom vezetése alatt miért nem történt meg az ENSZ és ezen belül az ENSZ BT intézményrendszerének reformja ebben a kegyelmi időszakban, pedig akkor elvileg még lehetséges lett volna egy ilyen keresztülvitele. Ennek ma már ismétlem NEM a vétó (gyak mint jelenség), hanem az egyre élesedő nagyhatalmi szembenállás az akadálya.

Te a vétót, mint a döntést akadályozó megoldhatatlan problémát látod. Az én álláspontom, hogy ez nem, nem ez a döntések megszületésének akadálya, ez NEM probléma.
    Továbbra sem gondolom, hogy agyilag, emberileg képes lennél addig eljutni, hogy belásd az én álláspontom helyességét. Ezért, mint azt az ezzel kapcsolatos beszélgetés elején jeleztem értelmetlennek találom azt. Hacsak a helyzet megoldására, az ENSZ reformjára nincs valami árfogó Kofi Annanéhoz hasonló koncepciód. Amivel nyilvánvalóan továbbra sem rendelkezel.

Azonban továbbra is várom a többi lényegi kérdésben a hozzászólásodat, mert az én észrevételeimre a választ egyszerűen továbbra is elsunnyogod!

Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2023.07.05. 08:54:16