• NEXUS6
    #39
    PaksII
    Miért lenne kellemetlen kérdés, amire kijelentettem, hogy nem tudom a választ? Meg hogy sunnyogtam akkor el? A végösszeg lehet, hogy változik, de a felvetett villámvédelem költségének nagyságrendje szerintem nem.
    Szal, ismétlem, továbbra is az a kérdés, hogy miért is kéne a pár millió dollár értékű villámvédelmi rendszert, kiváltani, kibővíteni egy akár 2 milliárdossal?
    Igen, lehet hogy igazad lesz és olcsóbb lesz a kereskedelmi forgalomba kerülő eszköz, mint a NEM prototípus, HANEM egy kísérleti berendezés költsége. (Prototípus kb azt tudja amit a végleges, vagyis akár éveken keresztül folyamatosan, megbízhatóan biztosított képesség, a kísérleti meg a kísérleti iőszakra korlátozottan a jelenség bizonyításának mértékéig képes valamit produkálni). De az is lehet, hogy nem, és a kereskedelmi termék esetleg még drágább lesz, pont a zárójeles különbségek miatt.

    Repülős példa
    Mivaaan?

    Milyen prototípus ember (mondom, hogy megértsd: kísérleti berendezés), milyen kijelentésem, milyen fülétfarkát? LOL

    Olvasd el a linkelt publikációt. NEM 1 kW-os a lézer teljesítménye! Többlépcsős erősítésű lézerről van szó, aminek asszem az indító fokozata az az 1 kW-os lézer. Bár tudom a linkjeimen található forrásokat anélkül fikázod, hogy egy szót is olvasnál belőlük. :D
    Ukrán háború. Hát vártam, hogy ez is becsapjon! :D

    Igen, azt mondtam, hogy gyakorlatilag/gazdaságilag nem működőképes, mert csak a kísérlet 2 Mrd$-ba került.
    Lásd még, elméletileg akár a 70-es/80-as években is elmehettünk volna a Marsra, de gyakorlatilag nem, mert pl a NASA költségvetése a 60-as évek végétől a töredékére esett vissza. Itt, gyakorlatilag nem működőképes, mert a villámvédelemre nem fordítanak akkora részt a létesítmények költségvetéséből, hogy ez megérje és a villámcsapás nem jelent akkora kockázatot, hogy jelentősen nagyobb költségvetéssel fejlettebb villámvédelmet kelljen megvalósítani.
    Értem?
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2023.01.30. 10:45:17