• NEXUS6
    #19
    Paks!! fixáras üzlet!
    Link

    Ráadásul mivel fix áras szerződésről van szó, mondja Süli, a költségek nem kúszhatnak az eddig ismert 12,5 milliárd euró fölé, amelyből 10 milliárdot az orosz állam áll.

    Szóval nem mutattál meg semmit! Továbbra is kérdés az, hogy a beruházás jelentős részét kitevő villámvédelem, miért is érné meg?

    A szélturbináknak van egyedi villámvédelme. Pont olyan szintű, amilyen még bevállalható kockázatot jelent az átlagostól eltérő egy-egy esetben.

    Mint azt a cikk is írja, a repülőgépek manapság elfogadható kockázatot biztosító villámvédelemmel vannak ellátva. A zivatarhoz kapcsolódó kockázatos időjárási tényezők miatt (turbulencia, szélnyírás, jegesedés, szilárd csapadék és villámveszély stb.) a repülőgépek a zivatarfelhőket repülésük során elkerülik, a repülőtereket bezárják és az oda érkező repülőgépeket kitérőrepülőterekre irányítják át. Ez egy olyan egyedi eset, amikor a repülőgép villámvédelme valszeg nem működött valamiért kellő hatékonysággal, és/vagy a műszakilag meghibásodott repülőgép egy zivatartevékenység miatt valszeg korlátozott repülőtéren kellett kényszer leszállnia. Egyedi eset, nem lehet belőle általánosítani, hogy a villámveszély miatt jelentős beruházásokat kell a repülőtereken megvalósítani, hiszen más viszonylag olcsó megoldásokkal/eljárásokkal a kockázat jelentősen csökkenthető.

    Továbbra sem látom, hogy a villámveszély általában és konkrétan olyan kockázatot jelentene, ami indokolná az ilyen költségű rendszerek kiépítését.
    Ötletelni lehet, meg azzal takarózni, hogy majd ez olcsóbb is lesz. Ami akár igaz is lehet, mert ez kb egy alapkutatás szintű projekt, amiből talán évtizedek múlva lesz valami konkrét technikai megoldás. Azonban ismétlem, jelenleg semmi nem indokolja ennek a rendszernek nem csak a kiépítését, de még a kutatását sem igazán.
    Az eredeti cikk szerint a több hónapos kutatási idő alatt, kb 6-7 órás üzemidő mellett, 4 villámcsapási eseményből próbáltak következtetéseket levonni. Tekintve a fenti kisszámú mintára, és hogy a korábbi kísérletek egyáltalán nem tudtak szignifikáns eredményt hozni, még az is megkérdőjelezhető hogy az eljárás egyáltalán tényleg működik-e és nem csak adott kísérletnél valami véletlen egybeesés történt.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2023.01.29. 12:43:37