• kvp
    #14
    "De rajtad kívül senki nem is beszélt a poszt apokaliptikus világrendről. Egyébként te is úgyanúgy vissasírnád a jelen demokráciát amint az első erősebb ember aki szembejön elvenné a kajád vagy megverhetne mert nem tetszik a képed."

    Mindenki kedvenc Soros Gyorgye peldaul beszel. Tehat arrol, hogy az uj vilagrendbe torteno eljutas egy anarchikus idoszakon at vezet majd el.

    Egyebkent a vicces az, hogy a romai birodalomban a csaszarsag bevezetese utan meg hosszu ideig megmaradtak a valasztasok, ugyanis a romai szenatust ugyanugy valasztottak, sot meg a neptribunusok is mukodtek. Ezek a valasztasok ugyanugy korruptak voltak, tehat letezett a szavazatvasarlas es a kozvetlen valasztasi csalas is. A nep ugy erezhette, hogy van beleszolasa a dolgokba es vannak valasztott kepvieseloi. A gyakorlatban meg egy ideig penzen vasarolt pozicio volt a szenatusi tagsag, a romai nagytokesek egyfajta statusz szimbolumkent vettek maguknak poziciot, de ez mar semmilyen politikai hatalommal nem jart.

    Az amerikai demokraciaban is elkepzelheto egy olyan allapot, amikor az amerikai elnokot effektive egy nagy gazdasagi hatalommal biro zart csoport jeloli ki, mikozben a szenatorok a gazdagabb retegbol kerulnek ki, de tenyleges poltikai hatalommal mar nem rendelkeznek, csak az elnokot kijelolo csoport akaratat szentesithetik. A nep meg azt hiszi, hogy megmentettek a demokraciat es rendesen eljar 4 evente szavazni. A kerdes az, hogy ez egy jovobeli allapot vagy mar be is kovetkezett?