• NEXUS6
    #132
    Miért bonyolult a neoliberális/neoreolista szemléletű vitának tekinteni ezt a kérdést.
    Lássuk, hogy alapesetben miről is szólna ez?
    A neoliberális nézőpont szerint a szuverén liberális demokráciák a kölcsönös előnyökön alapuló békés együttműködés alapján alakítják ki a kapcsolataikat. Ezzel szemben ugye Oroszország a saját főleg nukleáris nagyhatalmi státuszából levezetett biztonsági igényére és az orosz kisebbség védelme érdekében egy katonai agressziót hajtott végre, amely totálisan összeegyeztethetetlen az országok szuverenitásának és egyenlőségének eszméjével.
    A neorealista szemlélet, hogy bármelyik ország mindíg is érdekalapú nemzetközi politikát fog folytatni, amelynek nem gátja a fent említett két kritérium, a másik ország szuverenitásának tiszteletben tartása és hogy azt egyenlő félként fogja kezelni. A Neorealista szemlélet szerint nem egyfajta a nemzetközikapcsolatokat megmételyező bűn a katonai akció, hanem szükségszerű következmény, amennyiben a konfliktusokat hagyják egy bizonyos szinten túl nőni, amennyiben nincs olyan béke és biztonsági rendszer, ami ezt megakadályozná.

    Nos a kérdés az, hogy lehetséges-e a két nézőpont, a nyugati médiára jellemző neoliberális és az orosz álláspontra jellemző neorelaista összeegyeztetése?

    A válasz bonyolult!
    Miért?
    Először is mert a nyugati média pár hónappal ezelőtti rózsaszín ködéből kiszabadulva már (újra) tisztán érzékelhető, hogy Ukrajna nem tekinthető sem szuverénnek, sem liberális demokráciának. Itt egy erős realitás tapasztalható a nyugati politikusok nyilatkozatai és a valóság között.
    Másodszor az USA az utóbbi 25 évben valójában a külkapcsolatai tekintetében neorealista és nem neoliberális szemlélet szerint cselekedett, ez szintén ellentmondás, mert a demokrácia exportról az országok szuverenitásáról, a népek és az emberek egyenlsőégéről szóló szólamok ellenére az USA addig és csak addig volt képes ezek támogatására cselekedni, amíg ez az érdekeinek megfelelt, ami neorelalista viselkedést jelent.

    Szóval az USA és Oroszország nemzetközi porondon történő viselkedésében nincs ellentmondás, nincs különbség sem módszerek, sem értékek, sem érdekek tekintetében, elvileg bármikor megegyezhetnének Ukrajna kérdésében is.
    Ehhez valójában az sem kell, hogy a nyugati média neoliberális szemléletű értelmezése változzon, hiszen az valódi realitással eddig sem bírt, az csak a nyugati országok információs hadviselésének eszköze, keret az álhírekhez.