Megfizethető lesz az áram és a gáz? Tényleg megvéd a rezsicsökkentés?
  • ximix #6
    Meg kell várni mikor pontosan "megaszondják" a dolgokat, addig is ilyet találtam


    Hétpontos terv: energia-veszélyhelyzetet hirdetett a magyar kormány

    "A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos tájékoztatása szerint az átlagfogyasztás évente a villany esetében 2523 kilowattóra, a gáznál pedig évente 1729 köbméter.
    Havi szinten ez úgy néz ki, hogy 210 kilowatt óra és 144 köbméter gáz.
    Rezsivédetten egy átlagfogyasztó a villany tekintetében 7750 forintot fizet, rezsicsökkentés nélkül pedig 50 833 forintot fizetne.
    A gáz esetében a rezsitámogatott ár 15 833 forint, szemben a piaci árral, amelyért 131 441 forintot kellene havonta fizetni. Németh Szilárd arra is kitért, miszerint a nagycsaládosoknak most is van egy külön kedvezményes fogyasztási limitjük, ami megmarad a következőkben is.
    Tehát nekik a fogyasztási korlát 2329 köbméter lesz, és miden újszülött gyermek után még háromszáz köbméter kedvezményes fogyasztás adott.
    A villanynál ez nincs meg, a gáznál ez megmarad – húzta alá."

    Tippre több paramétert is figyelembe kell venniük, mert pl mi télen fogyasztunk több gázt, olyankor átlépjük a havi keretet, de éves szinten nem érjük el a határ mennyiséget.

    Villanynál mi átlépjük a határértéket, nem sokkal 200kWh-val azt letudjuk faragni szerintem egy kis odafigyeléssel.
    pl
    - elektromos kávéfőző helyett egy gázos,
    - mosásokat összevárni (speciel én eddig is így mostam, de családtagok szeretek ilyen "egy mackóalsó két pár zokni"-ért elindítani egy mosást, ezt mos el kell felejteni, csak tele mosógépet lehet elindítani.
    - a világítás már ledes, pár neon maradt (pince, műhely, nyúl-, tyúkól) azt kell még lecserélni
    - a "standby" az eddig is adott volt a két PC monitorostól kapcsolós hosszabbítón vannak, esetleg a TV, mikró, rádiónak kell még venni ilyet
    ...stb