Megfizethető lesz az áram és a gáz? Tényleg megvéd a rezsicsökkentés?
  • Dodo55
    #15
    Mert amíg a fentiek nagy része erősen kettős mérce és/vagy rosszhiszemű farkaskiálltás volt az össze-vissza fröcskölődő ellenzék és a legnagyobb jóindulattal is agyatlan EU részéről, addig a KATA elég váratlan húzás (még ha úgy 50%-ban jogos is, másik 50%-ban adom, hogy kibaszás), a rezsi kérdés pedig egyenesen egy telibe megszegett ígéret. Még ha az okok az európai gazdasági csőd miatt érthetőek is, az emberek pont azért szavaztak ekkora bizalmat a kormánynak, mert eddig hajlandó volt a falig elmenni bármilyen ügyben ha a nép amögött állt és mindezek után senki sem számított végül ilyen csúfos megadásra.

    Csak néhány hirtelen gondolat (lehet köztük hülyeség, nem látok mindennek a legmélyére), mit lehetett volna/lehetne másképp:
    - Nemzeti valuták elleni shortolás kriminalizálása. Tudtommal nem alapvető, mindennapi gazdasági célokat szolgáló devizapiaci művelet, hanem egy tisztán nyerészkedésre való, az érintett állam(ok) gazdaságát erősen megkárosítani alkalmas tőzsdei "fogadás", ráadásul nyilván a megfelelő eszközökkel lekövethető, beazonosítható, elkülöníthető a többi művelettől. A szankciók elfogadásakor EU szinten lehetett volna tiltani, államellenes bűncselekménynek minősíteni a gazdasági háború okán. Szerintem még növelt is volna az övezet devizáinak értékén. Ha nem lett volna rá támogatottság, akkor bár ahhoz már nagyobb bátorság kellett volna, de akár tagállami/nemzeti szinten is meg lehetett volna próbálni.
    - Az energia vételi árakat szintén EU szinten maximalizálni. Van benne kockázat, de 27 állam egységesen azért vélhetően bírna valamiféle piaci kényszerítő erővel.
    - A rezsicsökkentésből fakadó állami veszteségeket átterhelni a háború fenntartásáért felelős államok felé adósságként (Oroszország+Ukrajna+mindenki aki fegyvert szállít oda). Szintén kockázatos, de ha 1-2 állam még mellénk állna, akkor már lehetne ereje.
    - Exportügyleteknél kötelező Forint elszámolás (az oroszoknak bejött, elszállt a rubel a francba, mi is sok mindent exportálunk)
    - Forintvásárlás ösztönzése egyéb módokon, pl. Svájchoz hasonló szigorú banktitokrendszer bevezetése, csak forintbetétekre
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2022.07.18. 01:02:56