• asgh
    #6
    Hogy az Apple miért nem akarja nyílttá tenni az iOS-t, az kb. tök mindegy, a kérdés az, hogy a politikának joga van-e szétbarmolni egy (többek között a zártságának köszönhetően) jól működő ökoszisztémát vagy sem.

    Ami a sideload-ot illet, nem azzal van a gond, hogy a user a saját szakállára esetleg mindenféle bizbazt föltelepít a telefonjára, hanem hogy maguk a fejlesztők kényszeríthetik rá.
    Pl. a Facebook (ismét) lebukik, hogy lopja a userek adatait. Ha most történne, akkor azonnal kivágnák az Appstore-ból, amig ki nem szedik a kifogásolt kódrészt.
    Ha viszont van sideload, akkor a Facebook simán közzéteszi a telepítőt az oldalán az eredeti kóddal, aztán a user választhat, hogy vagy önként kémszoftvert telepít a telefonjára, vagy innentől nem értesül a gyerek következő osztályfőnöki órájáról, mert a tanár csak Facebook-on hajlandó kommunikálni a szülőkkel (amit mellesleg én törvényben tiltanék, de ez most off).

    A másik, hogy egy ilyen szabályozással az EU olyan precedenst teremtene, ami számos jól működő üzleti modellt tenne tönkre. Kapásból pl. a játékkonzol piacot, mert ha az Apple számára kötelezővé teszik a sideload-ot, akkor csak (rövid) idő kérdése, hogy erre hivatkozva valaki felnyomja az Európai Bíróságon az összes nagy konzolgyártót.
    Utoljára szerkesztette: asgh, 2022.06.03. 18:41:43