• kvp
    #10
    A POW modell exponencialisan novekvo energiaigenye miatt nem fenntarthato. Viszont legalabb matematikailag mukodik, mivel az exponencialisan novekvo energiaszukseglet nem fenntarthato, igy (elvileg) onlimiatalo az uj tokenek letrehozasa.

    A POS modell viszont ugyanugy mukodik mint a mai konvertibilis penzpiacok. A nagytokesek mondjak meg mi legyen, tehat az emberek 0.001%-anak kezeben van a toke 99.99%-a es igy ok dontenek nagyjabol mindenrol. Ez sokminden de nem eletkepes piaci modell. A nagytokesek gyakorlatilag annyi uj tokent gyartanak amennyit csak akarnak es ha ezeket tokearanyosan osztjak el sajat maguk kozott, akkor ok a penzuknel vannak, de a kistokesek meg jobban kiszorulnak a piacrol es ezzel a dontesi folyamatokbol. Ez ha egyszer elindul, akkor a folyamat vegeredmenye az, hogy egyetlen kezben van szinte az osszes toke. (ez az egy kez lehet egyetlen ember vagy egyetlen tokes csoport is) A szomoru, hogy ez mind a valos toke, mind a POS alapu kripto penzek eseten igy mukodik.

    POW-ot nem igenylo, de a POS helyett valodi demokratikus modellt hasznalo penzrendszer pedig nincs. Marmint egyelore matematikailag sincs. A valodi demokracia lenne ilyen, de akkor egyreszt garantalni kell, hogy mindenkinek 1 es tenyleg csak 1 szavazata van csak, masreszt a nagytokeseknek nem erdekuk, mert a tobbseg allandoan azt szavazna meg, hogy osszak el a leggazdagabbak penzet a szegenyebbek kozott. (ami nem feltetlen baj, ezt hivnak elvileg valodi kommunizmusnak, csak eppen a nagytokesek ellenerdekeltek a dologban es a valos eletben egy also kozeposztalybeli magyar is nagytokesnek szamit egy atlagos afrikai szemeben)

    Szoval a kriptok sajnos matematikai es tarsadalmi alapon sem jelentenek megoldast. Viszont ha egy erdekes es modern pilotajatekkent kezeljuk oket, akkor teljesen rendben vannak.