• kvp
  #31
  "A hosszú grafomán irományod végig sem olvastam mert annyira fárasztó, elég lesz szerintem ha két egymásnak ellentmondó mondatodat iderakom a többieknek okulásra:"

  Arrol nem tehetek, hogy az olvasas megerolteto feladat szamodra, lehet akkor nem az sg forum a legjobb hely szamodra. Twitter esetleg?

  Az elso mondatban az osszes elozoleg felsorolt szenhidrogen hajtasu raketarol beszeltem. Ezek az eredeti V2-es leszarmazottai, mind mukodesi elvukben, mind elrendezesukben, mind, formajukban.

  A tobbi raketarendszer ettol valemennyire elter elrendezesben es jelentos mertekben elter formajaban. Ez a 3 dolog nem ugyanaz a fogalom.

  "Minden rendszer adott volt, hogy sikerüljön, ezeket a teszteket láthatod, ami semmiben sem hasonlít arra amit Starship esetében történik."

  Nem igaz. A Falcon 9 eseten is tobb hajtomucsere tortent, a block 1-tol a block 5-ig, csak errol valamiert nem tudsz. De mar a block 1-es is a v1.0. es v1.1, v1.2 utani v1.3-as sorozat resze. (tehat v1.1, v1.2.x, v1.3.1 .. v1.3.5) Jelenleg a v1.3.5-os a befagyasztott valtozat az ISS ellatasahoz.

  A Starship eseten nem utolagos otlet a leszallasi kepesseg, hanem elsodleges fejlesztesi cel, mivel a Falcon 9 masodik fokozata nem kepes egyben visszaterni. A Starship masodik fokozata viszont maga az urhajo. Tehat ahelyett, hogy utolag megprobalnak hozzafejleszteni egy leszallasi kepesseget, eleve a leszallasi kepesseghez fejlesztik magat a jarmuvet, beleertve a hajtomurendszert is. (igy kerult bele az orr tartaly is es az onnan taplalt hideg gaz hajtomuvek is)

  Lehet kotozkodni, de attol meg egy mernok szamara egyertelmu, hogy milyen celok es elvek menten fejlesztik a jarmuvet. A sok tesztelesnek meg az az egyik fo oka, hogy annyival olcsobb az alapanyag, hogy kb. 20-30 rozsdamentes acel jarmuvet felrobbanthatnak es meg mindig olcsobb lesz mint egyetlen azonos meretu kompozit raketa. Igy egyetlen elozetes terv kovetese helyett tobb parhuzamos otletet is kiprobalhatnak es a legjobbat viszik tovabb. Ez tovabbra is az evolucios algoritmus szerinti fejlesztes.
  Utoljára szerkesztette: kvp, 2021.12.02. 19:27:31