• wraithLord
    #2
    Igen, csak a laptopoknál némileg egybeesik a gyártó és a user érdeke. Minél kevesebb alkatrészt lehet rajta cserélni, minél egyszerűbb a felépítése, annál olcsóbb, és annál kompaktabb. Az olcsóság a gyártónak jó, mert több rajta a haszon, a kompaktság pedig a usernek jó, legalábbis sokan a könnyű, vékony laptopokat választják (annak ellenére, hogy ezek vagy lassúak, vagy a saját működésüket akadályozzák azzal, hogy túlzottan melegszenek).

    Eddig is volt olyan laptop, amiben mindent lehetett cserélni (desktop alkatrészek vannak benne), csak az egy kicsit nagy (4-5+ kg) egy átlaguser számára, és egy normál laptopban, tehát nem ultrabookban vagy ultrabookra hasonlítani akaró kompakt laptopban eddig is nagyon sok mindent könnyen lehetett cserélni.
    A sok divatbaromság nehezíti ezeket a dolgokat. Pl. a 2018-as laptopomban még tök könnyen ki tudtam cserélni a kijelzőt, ennek a laptopnak a 2020-as és 2021-es verziója esetén viszont lehet, hogy nem próbálnám meg, mert olyan vékony a kijelző kávája, hogy nagy az esélye, hogy eltörik, amikor szét akarom pattintani. Pedig az igazságot megvallva inkább legyen szerelhető és szélesebb a káva, mint überdizájnos. Már a 2018-as laptopomnál sem lett volna nehéz összetörni a kávát.