• kvp
    #6
    Az amerikai gazdasag onmagaban mar regota nem letezik, mert nem onellatoak egy sor kritikus alapanyagbol es ipari termekbol. (ez sajnos Magyarorszagra is igaz) Innentol elsosorban a vilaggazdasag helyzetetol fugg minden, azaz az USA es Kina kozti gazdasagi kapcsolatok fennmaradasatol. Ezek megszakadasa eseten nagyon gyorsan osszeomlana az USA. Magyarorszag hasonlo modon fugg a kornyezo EU tagorszagoktol es Oroszorszagtol.

    Egyetlen jelentos gazdasagi problemajuk van, megpedid az hogy a GDP 100%-a folotti adossagot nem lehet kinoni vagy realis modon visszafizetni es ha ez az adossag tobbsegeben kulfoldi (mint az USA eseten), akkor elinflalni sem. Tehat technikai allamcsodben vannak mint pl. Japan evek ota.

    A nagyobb gond es amit mindenki csodnek hiv, az valojaban tarsadalmi strukturalis problema, nem gazdasagi, azaz a toke eloszlasanak szelsosegesse valasa es a jovedelmi ollo szetnyilasa. Ezek nem a gazdasag, hanem a tarsadalom problemai, de hosszutavon okozhatnak gazdasagi es sokkal rovidebb tavon politikai problemakat is. Erdekes modon az egyre szukulo kozeposztaly meg mindig nem tett semmit es lehet nem is fognak semmit tenni, egyszeruen elfogadjak a szabadsagjogok es demokracia megszuneset es a kozeposztalybeli let helyett egy nagyon kis meretu felso tokes es egy also, kvazi jogfosztott kaszt kialakulasat. Elvegre ahogy elhangzott: Az alkotmany csak egy darab papir... (es ez teljesen igaz, ha az amerikaiak nem tartatjak azt be a politikai vezetessel, ha kell tuzzel vassal)

    De hogy a temahoz szoljak hozza, az uj amerikai bombazo eseten kerdeses, hogy ez tenyleg egy B-21 lesz vagy csak egy B-2.1 ami eleg fontos kulonbseg. Valoszinuleg inkabb a scramjet-es robotrepulogepek jelentik majd a B-2-esek valodi utodjat.