• kvp
    #22
    Kb. 690 darab van 2021 szeptemberi adatok szerint. A gond az, hogy arra nem jo amire fejlesztettek (tehat tenyleg ellenseges legter folott lopakodni), viszont arra meg draga, hogy teljesen uralt legteru fejlodo orszagok folott hasznaljak. Igy marad az elfogovadasz szerep az USA felett, amihez viszont folosleges a lopakodo kepesseg.

    Kina ebben a kerdesben erdekes, ugyanis az 5G-s mobil rendszer sved katonai radar technologiat hasznal. Egesz pontosan phased array radar transceiver-eket a tornyokban. Ezt azt jelenti, hogy minden torony nemcsak nagyon gyors mobil kommunikaciot tesz lehetove, de nagy felbontasu valos ideju radar kepet is kepes generalni minden szektorsugarzo. Raadasul ezt nem csak Kinaban, hanem minden olyan roszagban megteheti a kinai allam ahol kinai 5G-s bazisallomasokat szereltek fel. (igazabol csak egy szoftverfrissites kerdese es a telepitokulcs a gyarto cegnel, plusz a kinai allamnal van) A jo hir, hogy ezt a ket funkciot egyszerre is tudjak, ugyanis a nagysebessegu downlink funkcio aktivan kihasznalja a phased array tudasat. (ezt valamiert az europai rendszereknel egyelore nem telepitettek, legalabbis hivatalosan nem)

    Szoval az amerikai lopakodo vadaszgepeket valos idoben latjak a kinai mobilhalozatok, mindezt ugy, hogy a vadaszgepek nem kepesek megkulonboztetni a mobilhalozatbol jovo normal sugarzast az oket kereso jelektol. Plusz a zajban a valodi katonai radarok is tokeletesen el tudnak bujni. (ez utobbit hivjak plausible denialibility-nek) Mar az elejen eleg egyertelmu volt, hogy az USA-t nem az zavarja, hogy az 5G jelek megvakitjak az idojarasi radarokat, hanem az, hogy egyszerre zavarja az amerikai katonai radarokat es kozben latja az amerikai lopakodokat a kinai rendszer.

    Az oroszok eseten meg nem volt kerdeses, hogy latjak es le is tudjak loni a gepeket, de akarmennyire ellensegesek is egymassal, eddig vegso soron ket vilaghaborubol ketszer azonos oldalon harcoltak az amerikaiak es az oroszok, mert mindig akadt egy veszelyesebb kozos ellenseg. A kardcsortetesen kivul azt latni, hogy jelenleg Kina mindket orszagra veszelyesebb mint az USA es Oroszorszag egymasra.