• kvp
    #31
    A klasszikus osember etrend (lasd paleo) kvazi egeszseges eletmodot biztosit az ezen eletmod mellett varhato maximalis elettartamig, ami kb. 40 eves kort jelent. Ha valakinek ez eleg, akkor hajra. A tisztan novenyevo eletmod ennel hatekonyabb, de ha nem figyelunk oda mindenfele tapanyag mesterseges potlasara vagy nem vadasszuk ossze a vilag minden sarkabol a megfelelo novenyeket, akkor nagyon gyorsan hianybetegsegekhez vezet vagy gyerekek eseten magas halalozasi ratahoz. Az ember mindenevo, igy ha a termeszetes lakhelyenek megfelelo kornyezetben talalhato tapanyagokbol szeretne megelni, akkor ennie kell mind novenyi, mind allati eredetu eteleket is. Persze a globalizmusnak es a tudomanynak koszonhetoen ezt a termeszetes szabalyt mar nem kotelezo betartani.

    Az alattartas persze minden nagyobb foldteruletet igenyel, mint a vegetarianus taplalkozas, ugyanis 1 kilo szojabab es 1 kilo marhahus nyers taperteke kozott nincs akkora kulonbseg mint amennyivel tobb ennivalo kell a marhanak amig megno. A teljes tapertek persze elter, de az ehenhalas rovidtavu elkeruleset vizsgalva nem szuksges a hosszutavu hatasokat vizsgalni. A vegetarianus taplalkozasra valo atteres a modern mesterseges etrendkiegeszitoknek koszonhetoen lehetove teszi, hogy ugyanakkora terulettel tobb embert lassunk el, persze rosszabb minosegben. Az ennel egy fokkal hatekonyabb megoldas a lakossag teljesen szintetikus etelekre valo atallitasa, amikor gyakorlatilag gyarban keszult mu etelt esznek. Ez lehetove tenne, hogy az egyre novekvo, termeles szempontjabol hasznontalan lakossag ne haljon ehen, ugyanakkor a jominosegu foldteruletek tovabbra is kiszolgalhassak a gazdagok igenyeit, mig a kevesbe jominoseguek visszavadithatoak legyenek a bioszfera megorzese es rekreacio celjabol. A vegan es a varhatoan kesobb bevezetett szintetkus taplalkozas tehat segit csokkenteni a termoteruletek kiterjedeset es ez csak a lakossag eletminosegenek jelentos romlasat igenyli. A mostani jarvany soran meghozott intezkedesek nagy lepest jelentettek az elvart iranyba, de ez meg csak a kezdet es a legtobb nyugati fiatal nem csak elturi, de koveteli oket.

    Miert fontos kivetelezni a nagytokesekkel? Mert ok gazdagok. Ezert van az, hogy az atlagos emberek eseten mar azt sem nezik jo szemmel ha sajat autojuk van, mig a gazdagok mindenhova maganrepulovel jarnak, ami egymagan egy kisebb varos autohasznalatanak felel meg. A rendszer pontos leirasat az allatfram cimu konyvben adta meg Orwell. Roviden szova mindenki egyenlo, de vannak egyenlobbek es a bolygo lakossaganak 99.99%-a nem tartozik gazdagokhoz.