• kvp
    #21
    "Biztosan lehetne etetni 20 milliárd embert is, csak már most a 8 milliárdnál is az a helyzet, hogy pl olyan országok mint mi már az erdőket is mezőgazdasági célra hasznosítjuk."

    Magyarorszag kb. 10 millio embert tudna ellatni elelmiszerrel a kornyezet terhelese nelkul. Az ENSZ altal javasolt fenttarthato mezogazdasag es nepsuruseg mellett. Ehhez kepest jelenleg 45-50 millio embernek eleg elelmiszert termelunk es lakik kozben tenylegesen az orszagban kb. 8.5 millio fo. Ha lezarnank a hatarokat es nem termelnenk tobb elelmiszert csak amennyit felhasznalunk, akkor ugyan a GDP csokkenne, de a kornyezeti terheles normalizalodna. A nemetek meg egyenek szintetikus kajat vagy oldjak meg a tulnepesedesuket. Ez igaz a tobbi, az ENSZ szerint tulnepesedett orszagra is. Miert a magyar emberek egyenek bogarakat, szintetikus eteleket meg genmodositott novenyeket, amikor nem mi terheljuk tul a Foldet. (az ENSZ adatai szerint 8 es 10 millio fo kozott lehetne fenttarthato modon elni a jelenlegi magyar hatarokon belul, a 10 millio fele akkor ha pl. alacsony a marhahus fogyasztas es itthon az)

    Ha a vilag minden allama betartana, hogy nem hagyja megnoni a sajat lakossagat az orszaga eltartokepesse fole, akkor sehol nem lenne gond a bolygon. Ugyanez igaz a koszen alapu energiatermelesre is. Magyaroszagon mar egyaltalan nincs szenalapu eromu. (az egyetlen meg meglevo tartalek eromu is csak mezogazdasgi hulladekot eget alapesetben) Ehhez kepest a nemetek nemcsak tulnepesedettek, nemcsak alacsonyabb a mezogazdasagi termelesuk mint a fogyasztasuk, de meg szeneromuveket is hasznalnak alaperomunek pl. a szendioxidsemleges atom helyett. Es azert szivjanak a magyarok, hogy pl. a nemeteknek ne kelljen valtoztatni vagy hogy afrikaban meg tobb ember szulethessen? Tudom, hogy onzonek tunik, de valahogy stabilizalni kellene a bolygo bioszferajat es ennek legegyszerubb modja az, ha a tenyleges populacio novekedest mutato teruleteken allitjak meg a novkedest. Ahol termeszetes csokkenes van (pl. nallunk vagy Japanban), ott barminemu beavatkozas vagy elelmezesi reform nelkul is csokkeni a fog a terheles ha nem exportalja hanem meg sem termeli a folosleget az adott orszag.

    ps: Hasonlo problema figyelheto meg a nagytokesek es az atlagpolgarok viszonyaban is. Miert gondoljak, hogy inkabb tobb 100 kozeposztalybelinek kell visszafognia a fogyasztasat, hogy egy milliardos maganrepulovel jarhasson mindenhova? Egyertelmu, mert mindenki a sajat erdekeit tartja szem elott es igy a milliardosok inkabb novelnek a fogyasztasukat, mindenki mas terhere, mig a szegeny orszagokban novekvo nepesseg is csak a fejlett vilag dolgozo kozeposztalyatol elvett eroforrasokbol tud tulelni. De persze a kozeposztaly fogja vissza magat, nem a globalista milliardosok, mert ok egyenlobbek. (ertsd ok fontos emberek, marmint a tobbiek elete nem szamit nekik)